Designed by Freepik

KOJE SU FUNKCIJE KRALJEŽNICE?

  • pokret
  • podrška
  • zaštita
  • koordinacija
  • kontrola

atma.hr – 39

Pokret je osnova ljudskoga života, esencijalna potreba i svaka promjena u kralježnici može uzrokovati otežano kretanje.

Podrška glave pomoću vratnih kralježaka vrlo je bitna funkcija. Vrat je uključen u brze koordinacijske pokrete i općenito gotove u sve pokrete tijekom dnevnih aktivnosti.

Unutar naše kralježnice nalazi se leđna moždina koja koja je glavni komunikacijski kanal između mozga i tijela.Zaštita središnjeg živčanog sustava omogućava kralježnici da funkcionira optimalno preko leđne moždine, koja kontrolira funkciju svake stanice, tkiva i organa u tijelu.

Stoga je zdrava kralježnica u kombinaciji sa zdravim živčanim sustavom ključna u smislu održavanja zdravlja cijelog tijela. Bilo koja promjena strukture kralježnice ili funkcije može uzrokovati iritaciju središnjeg živčanog sustava ili vanjskih kralježničkih živaca koji su zaštićeni dok putuju u organe ili mišiće.

U Ajara centru osmislili  smo posebni program kreiran za održavanje zdrave kralježnice.

atma.hr – 75
HEALTHY SPINE PROGRAM

Program Healthy Spine je specijalno osmišljeni program vježbanja za održavanje funkcionalne i zdrave kralježnice. Kralježnica je stup tijela i njezino zdravlje je osnova za pravilno držanje i kretanje tijela te normalno funkcioniranje svih organa i organskih sustava.

Ovo je program koji ima za cilj; prevenciju bolova u leđima, krivog držanja, deformacije kralježnice i raznih neugodnih stanja koja nastaju kao posljedica slabe muskulature oko kralježnice i nepravilnog držanja.

Vježbe uključuju pokretanje kralježnice u svim smjerovima: fleksija, ekstenzija, rotacija i lateralna fleksija. Time održavamo kralježnicu gipkom, masiramo i regeneriramo diskuse između kralješaka i omogućavamo pokretljivost trupa u svim smjerovima. U program su također uključene vježbe jačanja trbušne i leđne muskulature koje su bitne za pravilan položaj kralježnice i trupa, te vježbe istezanja koje omogućavaju fleksibilnost, a time i pokretljivost. Osim toga se razgibavaju svi zglobovi i aktiviraju sve mišićne skupine te se aktivira cirkulacija u cijelom tijelu kako bi se ostvario balans cijelog tijela.

Dobrodošli ste pridružiti nam se u Ajara centru !

Više na; www.ajaracenter.com

ili na; FB: Ajara


Widget not in any sidebars