Designed by Freepik

Današnje doba se po vedskom sustavu računanja vremena zove Kali yuga i to je razdoblje u kojem vlada nemoral, licemjerje, svađe, neznanje i zagađenost svake vrste. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na drevne jogičke i ayurvedske tehnike koje služe u svrhu jačanja i pročišćenja; prvo cijelog tijela, od otrova nagomilanih u organizmu, zatim uma – od negativnih misli i emocija, preko energetskog tijela, što sve zajedno dovodi do duhovnog pročišćenja.

atma.hr – 78
Ljudski um i tijelo lako postaju negativno programirani i uvjetovani, a time pojačavaju neznanje i zbunjenost (avidya). Kao rezultat toga nastaju loše navike (vasane) i negativne emocije (kleshe) koje pojačavaju naše materijalne reakcije (karma). Joga nudi alate za uklanjanje tih blokada; Kriye su osmišljene kako bi rastvorile razne psihičke blokade i pročistile otrove iz tijela i uma. Na taj način pridonosimo uklanjanju stresa kako bi životna energija (prana) mogla slobodno strujati.

Kriya – pročišćavajuća akcija

Kriye su tehnike koje promoviraju unutarnju čistoću na fizičkoj i suptilnoj razini. Praksa tih pročišćavajućih tehnika razvija koncentraciju i moć volje. Tada se budi uspavana Kundalini. Vodstvo iskusnog učitelja je od iznimne važnosti.

Kriye se prakticiraju u svrhu pročišćenja fizičkog tijela i od otrova nagomilanih u organizmu, u svrhu poboljšanja zdravlja, pročišćenja uma od negativnih misli i emocija, pročišćenja energetskog tijela (nadija, čakri) i duhovnog pročišćenja. Prema hatha yoga filozofiji, unutarnje se pročišćenje događa kada su psihički kanali (nadiji) oslobođeni blokada. U ayurvedskoj medicini kao i u yogijskoj terapiji, kriye se također primjenjuju za široki raspon liječenja bolesti tijela i uma.

atma.hr – 39

Prema vedskim tekstovima Hatha Yoga Pradipika i Gheranda Samhita preporučeno je izvođenje šest kriya (shat-karma kriye) za pročišćenje tijela i buđenje nadija. One su:

 • Dhauti – tehnike je ispiranje tijela
 • Basti – tehnike za pročišćavanje crijeva
 • Neti – tehnike čišćenja nosnih prolaza
 • Tratak – tehnika za pročišćenje očiju i razvijanje koncentracije
 • Nauli – vježba za masažu trbušnih organa i poticanje unutarnje vatre (agni)
 • Kapalabhati – tehnika disanja za poliranje lubanje

shat-karma-kriyas

Dhauti – tehnike ribanja i čišćenja tijela

 • Danta-mula-dhauti: čišćenje zuba, tradicionalno s prahom neema
 • cistac-jezikaJihva-shodana: čišćenje jezika sa metalnim strugačem, žlicom ili prstima.
 • Kama-dhauti: čišćenje ušiju. Radeći ovu praksu mistični zvukovi (nada) će se moći čuti.

Nekada u prošlosti to je bio najbolji način svakodnevne higijene i ove tehnike su preporučene u to vrijeme, dok danas imamo suvremenu tehnologiju koja je dostupna i koju koristimo.

 • Kapal randhra dhauti: je kriya kojom čistimo čeone (frontalne) sinuse. Gheranda Samhita upućuje da palcem desne ruke trljamo čelo u blizini korijena nosa (točka između obrva). Ova praksa preporučena je svaki dan nakon jutarnjeg buđenja, nakon jela i prije spavanja. Odlična je protiv depresije a psihički kanali (nadiji) se pročišćavaju i razvija se jasnovidnost.
 • Vaman-dhauti: je tehnika u kojoj se želudac ispire sa vodom pomoću soli i koja je odlična za uklanjanje viška sluzi i žuči.
 • Jala-dhauti: Pijenje tople vode sa svježim limunom (i malo meda, javorovog ili agave sirupa ako je potrebno) tradicionalno se izvodi rano ujutro, nakon buđenja i prije duhovne prakse (sadhane). Na malu čašu vode ide pola limuna i za veliku cijeli. Jala-dhauti čisti želudac i pomaže ga prazniti nakon buđenja. Ovo je važno za one koji odmah nakon buđenja prakticiraju asane, pranayame ili tehnike dharane/dhyane (koncentracije i meditacije). Osim što će se organizam pročistiti ujedno će se i ugodno zagrijati.

atma.hr – 75
Basti i shanka-prakshalana – potpuno ispiranje crijeva

Dok dhauti čisti gornji probavni trakt, basti i shanka-prakshalana evakuiraju crijeva i temeljito čiste cijeli probavni sustav (od usta do anusa).

 • Basti: je prirodni proces ispiranja crijeva koji čisti rektum, donji dio želuca i crijeva. Gerandha Samhita nabraja dvije vrste basti-kriya, na suho i sa vodom, uz korištenje određenih yoga položaja, bandhi i mudri.
 • Shanka-prakshalana: je napredna kriya koja pročišćava probavni sustav i crijeva. To je tehnika ispiranja crijeva s vodom uz određene yoga položaje.

Neti – čišćenje nosnih prolaza

Dvije su metode ove tehnike, jedna je jala-neti u kojoj se za čišćenje nosnih prolaza koristi voda a druga je sutra-neti u kojoj se koristi posebno pripremljeni konac ili gumica koja se provlači kroz nos i usta.

jala-neti,-sri-dharma-mittra

Jala-neti je jednostavna, ali vrlo moćna tehnika koja posebno poboljšava probleme sa kroničnim sinusitisom i alergijama. Ima znatan utjecaj na infekcije gornjih dišnih puteva i ispiranje alergena, prašine i drugih zagađivača. Bit ćete iznenađeni koliko je lako izvesti. Prvo, napravite slanu otopinu, zatim razrijedite prstohvat ne-iodizirane soli u čašu filtrirane vode. Prelijte slanu vodu u posudicu za ispiranje nosa (neti-pot). Kad ste pripremili otopinu, nagnite glavu preko umivaonika naprijed i na stranu. Umetnite žlijeb neti-pota u gornju nosnicu. Neka voda teče u nosnicu, kroz sinuse, i iz druge nosnice za nekoliko sekundi. Promijenite strane čak i nekoliko puta. Peckanje ukazuje na to da je bio korišteno previše soli, ili je voda previše hladna ili prevruća. Kada završite sa ispiranjem ispušite nježno nos i očistite svu sluz. Nastavite sa blagim kapalabhati disanjem, prvo kroz svaku nosnicu zasebno, a zatim kroz obje nosnice u isto vrijeme.

atma.hr – 78
Tratak – pročišćenje očiju i razvijanje koncentracije

Tratak-kriya podrazumijeva kontinuirano promatranje u jedan objekt tako da se ne trepće očima, što pomaže očistiti oči. To pomaže da se usredotoči na um i u meditativnoj praksi. Za tratak-kriyu koristi se svijeća postavljena oko 90 cm udaljenosti od očiju. Gleda se u plamen svijeće bez treptaja sve dok oči ne počnu suziti. Ova kriya nije ugodna, ali nema ništa opasno u njoj. Prije nego je krenete prakticirati možete napraviti par jednostavnih vježbi za oči. A na kraju kriye ostanite neko vrijeme zatvorenih očiju u opuštanju.

Nauli i agni-sara – tehnike za pročišćavanje trbušnih organa i buđenje unutarnje vatre (agni)

 • Agni-sara: Agni-sara znači pročišćavanje vatre (Agni je božanstvo vatre). Izvodi se nakon što se usvojilo izvođenje uddyana-bandhe. Ovdje se brzo izvlači i uvlači trbuh (in-out), ne koristeći mišiće trbuha nego dijafragmu. Ova kriya pročišćava i masira unutarnje organe te stimulira probavnu vatru (agni). Jednostavna je za izvođenje u stojećem položaju sa polusavijenim koljenima i rukama na bedrima. Na početku se može izvoditi uz pomoć ogledala na podu. Za početnike je preporučeno izvoditi 5 kontrakcija nakon izdaha i s vremenom povećavati do deset. Agni-sara dobra je priprema za nauli-kriyu. Slična je kao i kapalabhati-kriya jer radi kontrakciju pupka prema kralježnici, ali slijede automatske kretnje trbuha nazad.

agni-sara,-nauli,-sri-dharma-mittra

 • Nauli: Nakon što se uvježbalo sa agni-sari dolazi sljedeća razina nauli-kriya. Ovo je odlična tehnika za uspostavljanje zdravlja unutarnjih organa, pomaganja eliminacije iz organizma te formiranja i toniranja mišića trbuha. Redovita praksa podiže energiju solarnog pleksusa i probavnog sustava, pomaže kod problema zatvora i slabog rada crijeva. U tehnici se trbuh pomiče u krug, poput valova koji idu prvo sa desne na lijevu stranu te zatim sa lijeve na desnu stranu. Koriste se mišići trbuha. Broj ponavljanja ovisi o tome koliko je ugodno zadržati dah.

nauli kriya

Kapalabhati-kriya za sjaj lubanje

Kapalabhati-kriya je tehnika disanja poznata kao „poliranje lubanje“. To je pročišćavajuća praksa koja se sastoji od oštre i brze kontrakcije trbušnih mišića istjerane do izdisaja pritiskom dijafragme do pluća, a prema udisaju ostaje pasivna. Ova tehnika probuđuje pranu, čisti sinuse (idealno za ljude sa alergijama), povećava razinu kisika u krvi i navodnjava žlijezde u glavi i gornjem dijelu tijela.

atma.hr – 39

Veliki yogi Sri Dharma Mittra preporuča napraviti barem tri do četiri kriye svaki dan i to: kapalabhati, jihva-shodana (čišćenje jezika), jala-dhauti (voda sa limunom) te agni-saru. Također preporuča da od kriya uzmemo ono što tijelo osjeća da treba i da ne budemo extremni.  U posebnim pročišćavajućim fazama preporuča raditi jednu kriyu za drugom (posebno osmišljene cikluse) kao npr.: uddiyana-bandha, agni-sara i nauli-kriya uz posebne cikluse pranayama. Kao najbolje pročišćavanje od svih negativnosti i zagađenosti preporuča slijeđenje ahimse (nenasilja), tapas (disciplina) i ishvara-pranidhanu (predaju Božanskom vodstvu) jer bez suosjećanja nema napretka, posebno dok god se jede meso.

Osim gore navedenih kriya, mnogo je raznih oblika kriya od kojih su vrlo poznate Kundalini kriye. Kundalini yoga bavi se znanjem o njima, a veliki yogiji stavljaju ih na važno mjesto. Njihova funkcija je buđenje, stimuliranje i kanaliziranje kundalini-shakti (Božanske svijesti) koja je koncentrirana i uspavana u čovjeku. U tu svrhu koriste se različiti položaji, kontrakcije, pokreti, specifičan način disanja, vizualizacija i drugo. Kundalini yoga koristi te specifične kundalini kriye za duboku transformaciju i pročišćenje.

Tradicionalna škola yoge Kriya yoga uključuje tehnike pročišćenja (tapas), studij Veda (svadhyaya) i predanost Božanskom (Ishvara pranidhana) kao srž nauka kojom se bavi.

Za suvremenog čovjeka, ove tehnike prava su dragocjenost. Ukoliko ih neko vrijeme redovno prakticiramo (poput osnovne higijene) pomoći će nam da se pročistimo od svakodnevnog stresa i zagađenosti tijela i uma, te da bolje uskladimo sve razine svog postojanja.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA

Prethodna objavaWabi-sabi: Japanska mudrost prihvaćanja nestalne i nesavršene prirode svega
Slijedeća objavaOsho: Tri koraka do buđenja
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science