Matthew Walker, profesor neurologije i psihologije, otkriva što se događa tijelu i mozgu kada ne spavamo dovoljno. Razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunitet, te spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese.

atma.hr – 61
Već i malo te kratkotrajno pomanjkanje spavanja mijenja naš mozak i umne te fizičke sposobnosti, a to se, kako pokazuje Walker, odražava na mnogobrojne aspekte života.

Otvarajući vrata brojnih laboratorija za spavanje, autor razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje svoje djece, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunosni sustav, čuvati sve organske sustave u tijelu te tako spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese, ali i zarađivati više i izgledati bolje. I ne samo to, promjenom odnosa prema spavanju, i uvažavanjem te nasušne životne potrebe na isti način na koji cijenimo zdravu prehranu i kretanje, mogli bismo pozitivno utjecati na obrazovni, ekonomski i zdravstveni sustav jer svi oni pate zbog neispavanosti koja izaziva fatalne pogreške.

Walkerova je poruka da promjene ne treba unijeti samo u našu spavaću sobu, nego da sustavno treba dopustiti liječnicima, učenicima, radnicima da dovoljno spavaju kako bi se ispravile brojne nepravde i nelogičnosti u našem društvu. U ovom međunarodnom bestseleru otkrijte gotovo magičnu svrhu svojih snova i različitih faza spavanja, nevjerojatne evolucijske prilagodbe koje nam je omogućilo spavanje te začuđujuću spregu biokemijskih procesa o čijoj usklađenosti ovisi trećina našeg života – ona u usnulom stanju.

atma.hr – 61
O autoru:

Dr. sc. Matthew Walker britanski je neuroznanstvenik koji je svoj profesionalni put posvetio proučavanju spavanja i njegova utjecaja na ljudsko zdravlje i bolest. Trenutno je profesor neuroznanosti i psihologije na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu.

Utemeljitelj je Centra za znanost ljudskog spavanja u kojemu proučava povezanost kvalitete spavanja i Alzheimerove te Parkinsonove bolesti, raka, depresije, kardiovaskularnih i niza drugih bolesti. Studirao je neuroznanost na sveučilištu Nottingham, a doktorat iz neurofiziologije je stekao pri Vijeću za medicinska istraživanja u Londonu. Kasnije je postao profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu sveučilišta Harvard.

Primio je mnoge nagrade američke Nacionalne zaklade za znanost i Nacionalnog instituta za zdravstvo te je član američke Nacionalne akademije znanosti. Objavio je više od stotinu znanstvenih studija. Sudjelovao je u nizu televizijskih emisija o spavanju te je pomogao u stvaranju nekoliko dokumentarca, između ostaloga i Sleepless in America za National Geographic.

Matthew Walker: Zašto spavamo

Zasto spavamovećaNova znanstvena otkrića za kvalitetniji i zdraviji život

Matthew Walker, profesor neurologije i psihologije, otkriva što se događa tijelu i mozgu kada ne spavamo dovoljno. Razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunitet, te spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese.

U ovom međunarodnom bestseleru otkrijte gotovo magičnu svrhu svojih snova i različitih faza spavanja, nevjerojatne evolucijske prilagodbe koje nam je omogućilo spavanje, te začuđujuću spregu biokemijskih procesa o čijoj usklađenosti ovisi trećina našeg života – ona u usnulom stanju.

380 stranica/ format: 14,8×22 cm

Cijena: 145 kn – Kupi ovdje