Reishi gljive (lat. Ganoderma lucidum) nazivaju se još i „gljivama besmrtnosti“,  „magičnim gljivama“ i „gljivama duhovne moći“. Sva ta imena one opravdano nose i zaslužuju. Istraživanja su pokazala da reishi gljive mogu izvrsno regulirati imunosni sustav te poboljšati sposobnost ljudskog organizma da se bori protiv vanjskih neprijatelja te produljiti životni vijek osobe za 7 do 16 godina. Njihova moć krije se u bogatstvu antioksidansa koji usporavaju starenje. Usto, štite stanični DNK od oštećenja koje nastaje s godinama.

atma.hr – 78
Reishi gljive (lat. Ganoderma lucidum) nazivaju se još i „gljivama besmrtnosti“,  „magičnim gljivama“ i „gljivama duhovne moći“. Sva ta imena one opravdano nose i zaslužuju.

Njihovo je prirodno stanište u Japanu, Kini i Koreji, rastu na drveću, a kineski naziv im je „ling zhi“. Riječ je o gljivama koje su se među prvima počele koristiti u medicinske svrhe.

U tradicionalnoj kineskoj medicini primjenjuju se više od 2000 godina za liječenje raznih oboljenja.

Nekada davno zbog svoje ekskluzivnosti i rijetkosti bile su namijenjene samo kraljevskim obiteljima. Nakon što se od druge polovice 20. st. počelo s organiziranim uzgojem ovih gljiva u Japanu, njihova ljekovita svojstva, nasreću, postala su dostupna širem broju ljudi.

Ljekovita svojstva reishi gljiva

1. Izvrsno reguliraju imunitet

Istraživanja su pokazala da reishi gljive mogu izvrsno regulirati imunosni sustav te poboljšati sposobnost ljudskog organizma da se bori protiv vanjskih neprijatelja.

Studija iz 2006. pokazala je da su ove gljive pravi modulatori imuniteta. Osim što mogu podići imunitet, one ga mogu i umiriti, ovisno o tome što je vašem imunitetu i organizmu potrebno.

Pa tako, primjerice, kod infekcija i upala reishi gljive snažno podižu oslabljeni imunitet te jačaju T i B obrambene stanice, a kod autoimunih bolesti djeluju kao supresanti pretjerane reakcije imunosnog sustava. Riječ je o pravoj biljnoj inteligenciji koju ove gljive posjeduju.

atma.hr – 39

2. Štite od tumora

Osim što snaže imunitet pa tako čuvaju od pojave raka, reishi gljive imaju poseban mehanizam i način borbe protiv ove opasne bolesti.

One, naime, sadrže ganoderičnu kiselinu, koja ima moć apoptoze, odnosno selektivnog uništenja stanica raka, pri čemu zdrave stanice ostaju netaknute. Dakle, reishi gljive djelotvornije su i puno sigurnije od opasne kemoterapije.

Jedna kineska studija iz 2010. pokazala je da ganoderična kiselina sprečava rast tumora i njegovo širenje u organizmu. U tome pomaže i beta-glukan prisutan u ovim gljivama.

Ove gljive odlično djeluju i kod melanoma jer povećavaju osjetljivost stanica raka na stanice ubojice, koje prirodno postoje u ljudskom organizmu.

3. Snaže srce i uravnotežuju šećer u krvi

Tvari triperpeni pronađene u reishi gljivama, osim što poboljšavaju cirkulaciju, mogu pomoći i u snižavanju krvnog tlaka te spriječiti začepljenje krvnih žila ili aterosklerozu.

Također, ove gljive pomažu uravnotežiti glukozu u krvi te smanjiti intoleranciju na inzulin, stoga su odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa.

atma.hr – 75
4. Djeluju neuroprotektivno i štite od Alzheimerove bolesti

Zahvaljujući obilju antioksidansa, reishi gljive smanjuju oksidativni stres te poboljšavaju modulaciju citokina u mozgu, a samim time djeluju neuroprotektivno te sprečavaju oštećenja mozga.

Studija iz 2012. pokazala je da ove gljive pružaju zaštitu i od Alzheimerove te Huntingtonove bolesti.

5. Odlično pomažu kod sezonskih alergija i astme

Ganoderična kiselina iz reishi gljiva može spriječiti lučenje histamina, stoga odlično pomaže i kod sezonskih alergija.

Postoje slučajevi u kojima su upravo reishi gljive pomogle ljudima da se riješe neugodnih simptoma ove bolesti.

Ako patite od alergija, preporučuje se uzimati 1000mg reishi gljive dnevno. Osim toga, ova gljiva je odlična pomoć i kod tegoba astme.

6. Znatno povećavaju vitalnost i produljuju životni vijek

Prema istraživanjima, reishi gljive zaista zaslužuju naziv „gljive besmrtnosti“.

One, naime, mogu produljiti životni vijek osobe za 7 do 16 godina. Njihova moć krije se u bogatstvu antioksidansa koji usporavaju starenje. Usto, štite stanični DNK od oštećenja koje nastaje s godinama.

Reishi gljive sadrže i triterpene, tvari koje poboljšavaju cirkulaciju i mentalni fokus.

atma.hr – 78
7. Poboljšavaju rad jetre

Reishi gljive potiču dobar rad jetre i ubrzavaju eliminaciju toksina i bakterija iz organizma.

One također štite ovaj veliki i važni organ te sprečavaju oboljenja jetre.

Kako uzimati reishi gljive

Reishi gljive nisu namijenjene u kulinarske svrhe te ih je najbolje uzimati kao suplement u kapsulama, u prahu, u obliku tinkture, ekstrakta, kave i kakaa (mushroom cups kakao) ili čaja.

Većina je studija pokazala da je za pozitivne učinke na zdravlje dovoljno uzimati od 2 do 9 grama reishi gljiva dnevno, bilo u prahu, u kapsulama ili u obliku tinkture. Najbolji učinak imaju ako ih uzimate ujutro natašte.

Napomena: ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, imunosupresive, lijekove za tlak ili ako provodite kemoterapiju prije uzimanja reishi gljiva savjetujte se s vašim liječnikom.

Reishi gljive ne preporučuju se trudnicama.

alternativa-za-vas

102 MUSHROOM CUPS

MUSHROOM CUPS

Organska instant kava s ljekovitim gljivama

Vježbaj, fokusiraj se, oporavi ili opusti! Naša organska kava od biranih gljiva čini čuda za vaše tijelo i um.

Fokusirali smo se na vrste gljiva visoke u nutrijentima ključnim za konverziju hrane u energiju na staničnoj razini te nutrijentima koji pozitivno utječu na imunitet i kognitivnu funkciju - lisičarka, lavlja griva, chaga i cordyceps.