Staroslovenska energetska praksa za žene – Ples Bereginja

Svjedočimo vremenu kada dolazi do velikog porasta svijesti, posebno u području Ženskog principa. Misterije skrivene i potiskivane stoljećima, kako na Balkanu tako i diljem svijeta, proizlaze iz starih spisa osvijetljenih u duhu nužnosti današnjeg vremena.  Ali dok rasvjetljavamo i uspinjemo se ka Gore budi se nešto još snažnije, nešto što izvire odozdo i plodno podržava uzdizanje, a to je naše Genetsko Sjećanje.

Mi smo potomci naših drevnih Svijetlih predaka koji su živjeli u skladu s prirodom. Ovi naši drevni preci tretirali su prirodu s dubokim poštovanjem. Svjesni da su dio nje, pridonijeli su svojim radom u njenoj plodnosti, a zatim su ponovno prihvaćali njezine darove u zahvalnosti i radosti.

Nisu bez razloga ove tri riječi RAD – DAR – RADOST međusobno povezane. Slavenska mantra RADORO – DARO – SLAVO čisto je pozivanje i prizivanje harmonične razmjene i komunikacije s prirodom.

Staroslovenska energetska praksa za žene – Ples Bereginja, izuzetno je moćan alat na tom putu osvješćivanja. Iako se praksa temelji na izvođenju pokreta, kao što su meditativni ples ili meditacija u pokretu, mnogo je složenija od toga. U sustavu Bereginja (energija/arhetipova) kojih je načelno 27, zapravo postoji cijeli umreženi sustav uzročno-poslijedičnih veza. Svaki od 27 ima svoju Bereginju (energiju) izazova i lijeka, zatim vlastiti Niz. A tu je i 9 krugova i njihove međusobne veze preko tih devet krugova. Dakle, sve su povezane jedne s drugima i sve jedna drugu na ovaj ili onaj način podržavaju. Taj sustav je zapravo isti onaj koji nalazimo u matematici, glazbi, umjetnosti…  U svim sustavima vječnih principa prirodnih zakona harmonije u svemiru. Te izučavanje Bereginja samo kroz tumačenje ovih energija, čak i da praksu ne prakticiramo kroz pokret, pruža ogromno plodno tlo za Samospoznaju, i Spoznaju vječnih principa Svemira. Mogu slobodno reći da je ovaj sistem Bereginja zapravo Kozmologija, koja nas uči kako da živimo skladno, integrirano i u SVEprisunom MIRu iliti SveMiru.

Ako praksu radimo kroz pokrete, onda prvenstveno osvješćujemo naš energetski sustav. Kao što znamo, u tijelu imamo sedam centralnih čakri, ali osim njih imamo još mnogo toga što ima svoju funkciju. U našem tijelu imamo 72.000 energetskih kanala. Svi su oni umreženi su kao jedno. Cilj ove prakse je poticanje protoka i preraspodjele energije u našem energetskom sustavu. Jer, ukoliko negdje energija stoji, to stvara energetsku blokadu, a zatim bolest. Zdrav organizam je protočan energetski sustav bez blokada.

Svaki pokret i položaj u sustavu prakse Bereginja ima ciljano koji aspekt sebe kroz njeno izvođenje aktiviramo, svjesno promatramo i pozivamo zdravu energiju i protok, te pomenutu preraspodjelu energije. Radeći ovu praksu ne samo da postajemo zdravije i protočnije, već i učimo svjesno upravljati sobom, aktivno djelovati za ono što je u našoj moći, razlikujući kada trebamo otpustiti kontrolu nad onim što je odgovornost druge osobe ili odgovornosti viših sila. Također učimo o prepoznavanju kada je naša energija u minusu i kada je u plusu. To jest, kada je neke energije previše ili kada je blokirana. Ili kada energija teče nesmetano i služi svojoj svrsi.

Kroz svoju osobnu praksu svjedočim velikim transformacijama u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Ženama s kojima radim uvijek savjetujem da prvo započnu praksu za vlastitu osobnu primjenu. Na svaku ženu praksa ima poseban utjecaj i značaj, a svaka od nas kroz svoje životno iskustvo samu praksu, njezinu izvedbu ili daljnje širenje prakse kreira na svoj način. Što nas vraća u najprirodnije prihvaćanje sebe i svoje autentičnosti, bez ikakve konkurentnosti kojom je današnji svijet zasićen. Žena se vraća sebi i pronalazi svoju božansku česticu. A jednom kad to spozna, tada shvaća da joj ništa drugo na ovom svijetu nije svetije od toga. Tada je usmjerena samo na zalijevanje i njegovanje njene božanstvenosti svakoga dana kako bi svojim plodovima i ljepotom ovaj svijet darovala. To je istinsko njegovanje čovječanstva. A to njegovanje pruža nam slavestaroslovenska praksa Ples Bereginja.

Tekst: Latica Adnadj   


MORSKI KAMP BEREGINJA – Ženski Retreat

Od 01.07. do 04.07. 2021. Kamp Čikat, Zen Garden – Mali Lošinj

Sve informacije možete pogledati na našem website-u:

http://www.retreat.laticabereginya.com/

Dobrodošle!


Za sve dodatne informacije o praksi, individualnom ili grupnom radu, možete mi pisati putem mail-a na: [email protected]

Ili možete posjetiti moje stranice i YouTube kanal: Latica – Slavenska Čarobnica Pokreta

Instagram: slavenska_carobnica_pokreta

Facebook: Ples Bereginja – Slavenska Čarobnica Pokreta

ples bereginja 1