Foto: pexels.com

Moramo promijeniti način na koji živimo tako da naši životi budu izraz naše proširene svijesti, samosvijesti i svrhe. Ako to ne učinimo, sav je ovaj posao jednostavno bio igra uma.

atma.hr – 52
Držala je napetost između svojih ideala braka i onoga što je mislila da joj treba i stvarnosti kakvu je vidjela, bez djelovanja na način da ošteti ili ukine bilo koju perspektivu sve dok nije otkrila nešto novo – novu perspektivu – novu viziju odnosa ili se u njoj razvio novi osjećaj tko je ona.

Držala je napetost. Nije nastojala zadovoljiti svoje ideale ili potrebe u novoj vezi ili ih sublimirati u aferi, novoj kući ili sjajnom odmoru. Ono za čim je čeznula i željela u svom braku bio je ego ideal temeljen na njezinoj povijesti, ranama te obiteljskim i kulturnim vrijednostima.

Ono što je tražila nije bilo potpuno i nije se temeljilo na njezinim potencijalima za cjelovitost. Kao rezultat zadržavanja napetosti, korištenja iste za poticanje njezine unutarnje potrage, razmišljanja i pojačavanja njezinih osjećaja oko situacije, pojavilo se novo rješenje koje nismo mogli planirati ili predvidjeti.

Ono što se dogodilo jest da je otkrila novu slobodu.

Oslobodivši se svog ideala kakav bi brak trebao biti, više se nije morala truditi prilagoditi svoj život tome. Postala je autentičnija i utemeljenija na vlastitoj osobnosti. Iz tog temelja mogla je voljeti svog muža i sebe i odnositi se prema sebi na nove načine koji se razvijaju. Da je odlučila napustiti vezu zbog ovog novog saznanja, ne bi završila nesvjesno slijedeći isti stari ideal u novim vezama.

Ljudi započinju putovanje s tajnom nadom da će živjeti lijepim, samoostvarenim životom za koji se činilo da im stalno izmiče. Stvarnost je da se naša patnja i njezini učinci nikada ne mogu u potpunosti zaključati u podrumu prošlosti.

atma.hr – 52
Ovdje je formula za aktiviranje transcendentne funkcije:

1. Potpuno se uključite u život. Prihvatite da preuzimanje rizika, usamljenost, sukob, poraz i patnja nisu samo vitalni dijelovi života, oni su neophodni za transformaciju, cjelovitost i iskustvo radosti.

2. Razmislite o svom životu. Budite svjesni kontradikcija koje se pojavljuju u vašem životu. Proširite ih i istražite. Učinite suprotnosti potpuno svjesnima i držite ih u svojoj svijesti.

3. Nosite teret sukoba. Zapamtite da Jung ističe da patnja nije patološka; to je dio života. Naše odbijanje podnošenja opravdane patnje uzrokuje neurotičnu bol.

4. Živite transformaciju. Moramo promijeniti način na koji živimo tako da naši životi budu izraz naše proširene svijesti, samosvijesti i svrhe. Ako to ne učinimo, sav je ovaj posao jednostavno bio igra uma.

zdrava stitnjaca

Tijekom svog sljedećeg posjeta Lisa je rekla: “Sjećam se da sam, kad sam prvi put došla k vama, htjela naučiti kako pronaći malo mira u svom životu.

Mislila sam da je mir nedostatak sukoba ili patnje. Sada se čini da biti potpuno živ znači biti u miru s idejom da je život pun sukoba i patnje. Možda je to ono što je ‘mir koji nadilazi razumijevanje’ ustvari ono stvarno.”

Bud Harris, Postati cjeloviti: Jungovski vodič kroz individuaciju

pruzeto s facebook profila Nikola Žuvela