Foto: pixabay.com

Simbolični kotač dharme, kotač duhovnog znanja i vodstva, Buddha je pokrenuo izjavom u kojoj je sažeto budističko učenje:

„Čim sam shvatio put koji vodi savladavanju propadanja,

Moja duša bi oslobođena od želje što vodi propadanju,

Ona bi oslobođena zabluda koje vode propadanju,

Bi oslobođena i od neznanja koje vodi propadanju.

atma.hr – 52
U meni, oslobođenom, rodi se saznanje: oslobodio sam se.

Rođenje bi uništeno, bi završeno sveto putovanje, dužnost ispunjena.

Više nema povratka u ovaj svijet; i to shvatih.“

Svoju spoznaju Buddha je iznio kroz Četiri plemenite istine o patnji.

1. Istina o patnji – na svijetu postoji patnja, sva bića pate, stoga svi zaslužuju suosjećanju, karunu. Patnja proizlazi iz rođenja, starosti, bolesti, smrti i želja.

2. Istina o nastanku patnje – postoji uzrok patnje, a to su loše misli, govor i djela, nepresušno vrelo želja u našem umu. U svemiru ništa nije trajno, pa tako ni stvari koje dobivamo i gubimo, ljudi, mi sami.

3. Istina o prestanku patnje – ukidanjem uzroka, patnja prestaje. Stoga treba promijeniti svoj um, postići meditativnu svijest neželjenja. Osloboditi se ciklusa patnje, odnosno ponovnog rađanja i umiranja.

4. Istina o putu prestanka patnje – postoji put kojim možeš postići oslobođenje od patnje i ponovnog rađanja u neznanju, a to je Osmerostruki put kojega prate Četiri plemenite istine.

Osmerostruki put odnosi se na postupke mudrosti, moralnosti i rada na duhovnoj svjesnosti. Ukazuje na ispravne misli, govor i djelovanje, ispravno življenje, napor, sabranost i koncentraciju.

Konačni cilj dharma nauka jest dosezanje istinskoga znanja i mudrosti kojim se spoznaje prestanak patnje, prestanak svih želja pa i one za ponovnim utjelovljenjem.

Sanja Vuković Grbac

atma.hr – 52