Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Sljedeći put kada vam se ne bude dalo napraviti tjedno spremanje kuće ili radnog prostora, razmislite još jednom. Znanstvenici su se dosta bavili temom nereda i na nekoliko primjera ukazano je na njegovo negativno djelovanje u našem životu.

Otklanjanje može, doslovno, boljeti

Istraživanja koja je sproveo medicinski ogranak Yalea pokazao je da kada su zatvorene osobe bile suočene s tim da moraju baciti određene predmete od osobne vrijednosti, dva područja u mozgu bila su intenzivno povezana s konfliktom i fizičkim bolom. Oni su tada pokazali veće znake aktivnosti.

U pitanju je anteriorni kongresni korteks i inskula, a zanimljivo je da su ovo područja koje stvaraju želju za nikotinom. Što je želja za posjedovanjem predmeta bila veća primijećena je veća psihička neugodnost i anksioznost.

atma.hr – 75
Utječe na kortizol

Prema David Ballardu iz Američkog psihološkog udruženja mnoge osobe žive u stanju kroničnog stresa. Kako on navodi u većini slučajeva je to zbog kaotičnog okruženja koje sprječava kortizol (hormon stresa) da se prirodno smanjuje tijekom dana.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji žive u neredu najčešće pate od kroničnog umora, depresije i stresa. Visoka razina kortizola može dugoročno oštetiti funkcije i strukture mozga.

Utječe na vaš fokus

Takozvani fizički nered može preopteretiti vizualni korteks. Kako bi znanstvenici rekli, on se bori za vašu pažnju i ometa sposobnost fokusiranja i obrade informacija. Možda nismo svjesni ali stol prekriven papirima i napunjena mašina za rublje iz koje ispadaju stvari mogu značiti slabu koncentraciju.

Jedna studija pokazala je da su osobe čije je okruženje bilo uredno i koje nisu mogle vidjeti nered bile produktivnije, dok je onima u neredu češće nestajala pažnja i bili su razdražljivi.

bizlife

atma.hr – 39