Foto: unsplash.com

52
Sljedeći put kada vam se ne bude dalo napraviti tjedno spremanje kuće ili radnog prostora, razmislite još jednom. Znanstvenici su se dosta bavili temom nereda i na nekoliko primjera ukazano je na njegovo negativno djelovanje u našem životu.

Otklanjanje može, doslovno, boljeti

Istraživanja koja je sproveo medicinski ogranak Yalea pokazao je da kada su zatvorene osobe bile suočene s tim da moraju baciti određene predmete od osobne vrijednosti, dva područja u mozgu bila su intenzivno povezana s konfliktom i fizičkim bolom. Oni su tada pokazali veće znake aktivnosti.

U pitanju je anteriorni kongresni korteks i inskula, a zanimljivo je da su ovo područja koje stvaraju želju za nikotinom. Što je želja za posjedovanjem predmeta bila veća primijećena je veća psihička neugodnost i anksioznost.

75Utječe na kortizol

Prema David Ballardu iz Američkog psihološkog udruženja mnoge osobe žive u stanju kroničnog stresa, piše Success. Kako on navodi u većini slučajeva je to zbog kaotičnog okruženja koje sprječava kortizol (hormon stresa) da se prirodno smanjuje tijekom dana.

Istraživanja pokazuju da ljudi koji žive u neredu najčešće pate od kroničnog umora, depresije i stresa. Visoka razina kortizola može dugoročno oštetiti funkcije i strukture mozga.

Utječe na vaš fokus

Takozvani fizički nered može preopteretiti vizualni korteks. Kako bi znanstvenici rekli, on se bori za vašu pažnju i ometa sposobnost fokusiranja i obrade informacija. Možda nismo svjesni ali stol prekriven papirima i napunjena mašina za rublje iz koje ispadaju stvari mogu značiti slabu koncentraciju.

Jedna studija pokazala je da su osobe čije je okruženje bilo uredno i koje nisu mogle vidjeti nered bile produktivnije, dok je onima u neredu češće nestajala pažnja i bili su razdražljivi.

bizlife

39

Prethodna objavaRoditelji, oprez: Što se više trudite usrećiti dijete, ono vam je manje zahvalno!
Slijedeća objava10 načina na koje vam vaš PAS govori da vas voli
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.