Foto: pixabay.com

More radikalno mijenja naše mentalne obrasce i našu sposobnost donošenja odluka. Ono izaziva spontanu meditaciju, opušta naše mentalne procese, a kada se osjećamo opuštenije, neuronska mreža se aktivira prema zadanim postavkama. To znači da je u ovom stanju potpunog mira koji nam daje prostranstvo mora, mozak u stanju obraditi najsvjetlije, najkreativnije, jasne i originalne ideje.

atma.hr – 52
Možete li zamisliti kakav utjecaj more ima na mozak? To golemo plavo prostranstvo koje pokriva gotovo 80% našeg planeta je izvanredno, okrutno, romantično i duboko mjesto. To je div koji ponekad nasilan, a ponekad miran i izvor inspiracije.

Veliki književnici oduvijek su mu se divili i poštivali ga, a iz pera pjesnika Charlesa Baudelairea potekle su riječi: “Uvijek ćeš, slobodni čovječe, nježno voljeti more!”.

Ovo posebno mjesto za čovjeka  je zapravo mnogo više od običnog bazena slane vode.

Kakav je utjecaj mora na mozak?

Neuroznanstvenici su proučavali utjecaj mora na naš mozak. Iz članaka i eksperimenata stručnjaka, kao što su M. Rudd, R.A. Baron ili M.C. Diaomond, znamo da je došlo do nekih otkrića o učincima koje veliko plavetnilo mora može imati na naš um.

Možete li pogoditi što bi to moglo uzrokovati u nama?

Prvo što je sigurno je da su učinci mora na našu psihu općenito vrlo pozitivni. Romantični osjećaji i želja za slobodom koja nas nadahnjuje nisu za podcjenjivanje, dapače, oni su potkrijepljeni i opravdani od strane znanosti.

“Uvijek moraš gledati u more. To je ogledalo koje ne može lagati.” – Yasmina Khadra

atma.hr – 52
More izaziva divljenje u ljudskom biću

Nekoliko psihologa sa sveučilišta u Minnesoti i Stanfordu provelo je istraživanje o utjecaju mora na ljudski mozak. Jedan od zaključaka do kojih su došli jest da osjećaj prostranstva koji projicira izaziva stanje dubokog divljenja i strahopoštovanja u našoj psihi.

U stvarnosti, ovaj proces u nama stvara osjećaj blagostanja. To je zanimljiva činjenica, s obzirom da bi nas tako golema stvar mogla ubiti samo snagom vala. Ali ekspanzivno iskustvo koje proizvodi u nama potiče pozitivne promjene u našim mentalnim obrascima, zahvaljujući načinu na koji naš um pokušava obraditi krajolik.

Iz tog razloga, more radikalno mijenja naše mentalne obrasce i našu sposobnost donošenja odluka i, na primjer, pomaže da budemo velikodušniji. Također, mijenja se i naša percepcija vremena, koje kao da teče mnogo sporije ili nam se čini čak kao da je stalo.

More je poticaj za kreativnost

Općenito, dok radimo, razgovaramo ili brinemo o djetetu, naš mozak prelazi u ‘angažirani’ način rada. Međutim, more ima sposobnost radikalno promijeniti ovo stanje i opustiti naše mentalne procese.

Kada se osjećamo opuštenije, neuronska mreža se aktivira prema zadanim postavkama. To znači da je u ovom stanju potpunog mira koji nam daje prostranstvo mora, mozak u stanju obraditi najsvjetlije, najkreativnije, jasne i originalne ideje.

To je relativno lak proces za razumjeti. Kada uđemo u stanje opuštanja, brige ostavljamo po strani.

U tom trenutku prefrontalno područje mozga njime prestaje kontrolirati i tako kreativnost i mašta mogu teći slobodnije, kao da je magija. Na taj način naši pogledi postaju originalniji, manje kritični i puno otvoreniji.

atma.hr – 52
More izaziva spontanu meditaciju

Pozitivni učinci mora na naš um su brojni. Meditacija je tehnika predaka za koju se naširoko pokazalo da ima duboke prednosti na ljudski mozak. Meditativno stanje pojačava stimulaciju moždanih valova, što se čak može promijeniti.

U ovom slučaju za izazivanje stanja više svjesnosti zaduženi su valovi mora. Zvuk mora i njegov vizualni učinak u stanju su osigurati da alfa valovi mozga, povezani s naporom, ali i opuštenošću i mirom, učine da sve oko nas nestane.

Kao što smo već rekli, more zapravo povećava kreativnost u mozgu. Zanimljivo je da je ova sposobnost također povezana s alfa moždanim valovima, koji proizvode stanje mentalne jasnoće.

Zbog svih tih razloga more ima moć učiniti da sve oko nas nestane: na taj način ostajemo samo mi, u mjehuru od sapunice u kojemu se čini da cijelo naše biće odjednom dobiva novo značenje.

“More mu se činilo jednim od najneobičnijih čuda koje je ikada vidio. Bilo je veliko i duboko, mnogo više nego što je zamišljao. Mijenjalo se u boji, obliku i izrazu prema satu, vremenu i mjestu.” -Haruki Murakami

Sad kada znate kakav je učinak mora na naš mozak, ako imate priliku, jednostavno uživajte ​​u njemu, u njegovom najčišćem stanju.

Kad budete imali priliku diviti se tom plavom prostranstvu, nemojte je propustiti: učinit ćete si veliku uslugu, a posebno ćete to učiniti svom umu.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr