Designed by Freepik

atma.hr – 52
Aura je naše sredstvo obrane od psihičkih utjecaja i negativnih misli drugih. Zdrava i harmonična aura privlači samo dobro a utjecaj zvuka, specifičnih riječi i tonova na auru, te naša suptilna i fizičko tjelo, je učinkovito sredstvo oslobađanja od negativnosti. Određenim zvukovima stvaramo vibracije kojima se aktivira energija određenih dijelova tijela, uma ili duha. Tijelo boja ili osobna aura može biti vidljiva kod onih koji su razvili psihičke moći – gdje je čovjek prikazan kao u jajetu.

Aura je često izvan balansa jer je podvrgnuta našim emocionalnim reakcijama kroz koje prolazimo. Ona posebno slabi i oštećuje se ako imamo emocije ljutnje, bijesa, potisnute agresije, tuge i straha. Aura onoga tko radi duhovnu praksu često je blistava i daleko je od fizičkog tijela, pa čak i šest stopa naokolo u svim smjerovima. Zvučno disanje pomaže nam harmonizirati auru. Ono fokusira misli, proizvodi boje, vježba vokalne akorde, proširuje pluća, poboljšava glas i koncentraciju.

Jedan krug zvučnog disanja (pranayame) sadrži pjevanje svih 6 niže navedenih zvukova. Dok je izvodite pokušajte ispuštati zvuk što duže i što glasnije možete. Idealno je izvesti 3 potpuna kruga, a ako ste ograničeni vremenom i jedan krug je dovoljan. Koncentrirajte se na dio tijela koji zvuk predstavlja, na čakre i boje kako dolje slijedi.

Pronađite ugodno i mirno mjesto za sjedenje, izravnajte kralježnicu i vrat, opustite tijelo i otvorite srce. Spremni ste početi!

atma.hr – 52
Zvučna pranayama:

  1. Prvi zvuk je Aaahhh… Obuhvaća donje tri čakre, od dna kralježnice i područje trbuha. Taj zvuk je posebno povoljan za one koji imaju problema sa disanjem i za asmatičare. Dok ispuštate zvuk zamišljajte sunčeve boje (od zlatne, narančaste, crvene).
  2. Zvuk Juu… Obuhvaća područje srca. Zamislite zelenu boju u području grudnog koša kako se širi. Ovaj zvuk je također povoljan za asmatičare, za prošišćavanje i povećavanje kapaciteta pluća te za oslobađanje emocionalne napetosti.
  3. Zvuk Soo… Obuhvaća područje grla, petu čakru i svjetloplave je boje. Odličan je za pročišćavanje grla od nečistoća, čistiji glas i ljepši ton, te za bolje izražavanje.
  4. Zvuk Iii… Obuhvaća područje očiju, sinusa i ušiju. Zamislite razne vrste plave boje. Široko se osmjehnite sa zubima skoro zajedno. Osjetite vibraciju zvuka kroz prednji dio glave.
  5. Zvuk San… Obuhvaća dio mozga koji svojom vibracijom oslobađa nečistoće iz krvnog protoka. Boja je indigo plava i povezan je sa šestom čakrom. Osjetite vibraciju u stražnjem dijelu glave. Jezik je okrenut prema nepcu.
  6. Zvuk Sam… Također djeluje na mozak, poboljšava oštrinu i jasnoću uma, a posebno pomaže starijim osobama za bolje pamćenje. Boja je ljubičasta i odnosi se na vrh glave, sedmu čakru. Usne su skupljene kod m.

Već nakon jednog pjevanja osjetit ćete visoke vibracije i senzacije koje oslobađa ova zvučna pranayama.

Osjećaj pročišćenosti i napunjenosti životnom energijom (pranom) automatski se odvija.

Posebno je preporučljivo za sve koji koriste glas kao sredstvo izražavanja, kao i za one koji se žele emocionalno i mentalno pročistiti. Vaša aura će zablistati!

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga
www.yogazagreb.com
Divya Yoga Centar & Škola, Zagreb

atma.hr – 52
 

Prethodna objavaPut do emocionalne slobode
Slijedeća objavaStrpljenje: snaga, a ne slabost
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science