Foto: pixabay.com

Kada postanete roditelj, vi prihvaćate veliku odgovornost za budućnost djeteta. Svi žele da im dijete bude ljubazno, iskreno, suosjećajno i hrabro. Ipak, ove vrline se neće pojaviti niotkuda, piše femina.

atma.hr – 78
Dobar odgoj i davanje osobnog primjera su ključ uspjeha. Najbolji svjetski psiholozi smatraju da ovih 10 stvari morate naučiti dijete prije nego što napuni 10 godina.

1. Da mora poštovati i dječake i djevojčice. Oni su jednaki.

Poštovanje drugih je važna osobina koju vaše dijete mora usvojiti, uključujući i poštovanje djece istih godina bez obzira na spol.

2. Da se ne plaši napraviti grešku.

Učenje iz tuđih grešaka rijedak je talent. Važno je učiti iz vlastitih grešaka. Vaše dijete se ne treba bojati da izgubi ili napravi grešku.

3. Da je znanje važnije od ocjena.

Nekada se roditelji prilično naljute kada ocjene djeteta ne ispune njihova očekivanja. Međutim, dobre ocjene ne znače uvijek i dobro znanje. Trebalo bi naučiti dijete da je znanje važnije od ocjena.

atma.hr – 39

4. Da mu roditelji nisu neprijatelji i da može pitati za pomoć.

Nije lako postati prijatelj djetetu, naročito ako već ima vlastite prijatelje. Ne navaljujte. Pokažite mu da može imati povjerenja u vas i izbjegavajte vikanje i duge lekcije.

5. Da se uvijek zauzme za sebe.

Neki roditelji pokazuju više poštovanja prema nastavnicima i drugim ljudima nego prema vlastitom djetetu. Ovo može biti razlog njegove nesigurnosti u budućnosti i nesposobnosti da se zauzme za sebe. Objasnite djetetu da je poštovanje važno, ali također i sposobnost da brani osobni pogled na stvari, pod uslovom da je on ispravan.

6. Da ne radi ono što ne želi zbog tuđeg odobravanja.

Djeca misle da je popularnost u društvu vrlo važna i daju sve od sebe da je zadobiju. Koristite vlastiti primjer da biste objasnili djetetu da je važnije biti iskrena i ugledna osoba nego gaženje osobnih vjerovanja radi nečijeg odobravanja.

7. Da ako ne razumije, pita!

Postavljanje pitanja je apsolutno normalno. Bolje je da postaviti pitanje nego da se pretvara da sve razumije. Djetinjstvo je najbolji period da se ovo nauči.


Widget not in any sidebars

8. Da kaže nastavniku, ako se ne osjeća dobro.

Dijete se ne smije plašiti razgovarati o svojim zdravstvenim problemima. Zdravlje je važnije od ocjena ili ljutnje nastavnika. Važno je da dobro naučite dijete ovome.

9. Da poštuje okolinu.

Koliko često se žalimo na prljave ulice i uništene cvjetnjake? Poštovanje prirode počinje u kući. Počnite od sebe, a onda usmjerite i dijete. U ovom slučaju, rezultati će biti očigledni.

10. Da nauči reći „ne“.

Naučite dijete reći „ne“ odraslima, nastavnicima, pa čak i vama. Želite odgojiti snažnu ličnost, a ne osobu koja će poslušati svaku komandu. Sposobnost da kaže „ne“ bit će mu od velike koristi u odrasloj dobi.

uspesnazena.com

atma.hr – 78