Ono što ne znamo o sebi, kontrolira nas više od onoga što znamo o sebi. Ako potisnete svoje osjećaje i emocije, onda će vam vaša psiha to sigurno vratiti. Ako to još nije učinila, znači da skuplja snagu!

atma.hr – 52
Gestalt psihoterapeut Evgeny Veritov ističe da se osjećaji ne smiju zanemariti, jer što ih više ignoriramo i potiskujemo, to negativnije utječu na našu psihu. Poanta ili cilj gestalt psihoterapije je da se povećanjem svijesti o problemima u isto vrijeme poveća snaga osobe koja se može nositi s problemom.

Upoznajte se s 12 lekcija iz gestalt psihologije koje će vam pomoći da promijenite svoj život na bolje:

1. Ljudi se ponašaju na određeni način ne zato što su loši, već zato što ih je nešto učinilo takvima. Ova svijest dobro utječe na sposobnost prihvaćanja ljudi. Također može biti od pomoći u prihvaćanju roditelja koji su pogriješili tijekom vašeg odrastanja, ali sada možete otpustiti te frustracije i shvatiti da sada možete sami kreirati svoj život i raditi na osobnom razvoju.

2. S druge strane, ne morate prihvatiti one koji vas ne vole i ne donose vam nešto dobro. Sposobnost prihvaćanja nije ništa manje važna od sposobnosti neprihvaćanja. Imate svu slobodu da ne budete okruženi ljudima koji vam ne odgovaraju, pogotovo onima zbog kojih se osjećate loše.

3. Recite ljudima kako se osjećate. Naučite ljude da ste vi osoba koja govori o svojim osjećajima. Time ćete dugoročno učiniti dobro za sebe i njih.

atma.hr – 52
4. Kada izražavate svoje osjećaje, koristite formulaciju “Osjećam se povrijeđeno”, umjesto uvreda koje biste izrekli drugoj strani u naletu bijesa i ljutnje. Tada je veća vjerojatnost da ćete biti saslušani. Ovo pravilo je mnogo vrijednije nego što mislite.

5. Povjerenje u druge važan je dar koji dajete, prije svega, sebi.

6. Procesi koji se odvijaju u nama, čak i ako nam se ne sviđaju, za nas obavljaju važnu funkciju.

7. Nemojte se prisiljavati da razmišljate pozitivno ako se trenutno ne osjećate tako. Usredotočite se na probleme i rješavanje problema, na realističnu sliku stvari, ali ne dopustite da vas pesimizam preplavi.

8. Teško nam je sa stvarima koje nam mijenjaju sliku o sebi. Čak i ako su promjene na bolje.

9. Ne pitajte – “može li čovjek stvarno tako misliti / osjećati / ponašati se?” Da – svaka osoba ima svoje posebne misaone obrasce, osjećaje i načine djelovanja.

atma.hr – 52
10. Ako potisnete svoje osjećaje i emocije, onda će vam vaša psiha to sigurno vratiti. Ako to još nije učinila, znači da skuplja snagu.

11. Kada ste u nevolji, nemojte se fokusirati samo na to kako ste tamo stigli, već svoje misli usmjerite na rješenja.

12. Ono što ne znamo o sebi, kontrolira nas više od onoga što znamo o sebi.

sensa.mondo