Što je karma? Riječ karma je sanskrtskog porijekla i označava akciju. Ona je ekvivalent Newtonovom zakonu koji kaže “svaka akcija mora imati reakciju”.

atma.hr – 52
Kada mislimo, govorimo ili djelujemo, mi iniciramo silu koja će imati odgovarajuću reakciju.

Ova povratna sila može biti modificirana, promijenjena ili spriječena, ali većina ljudi nije u stanju da je neutralizira. Taj zakon uzroka i posljedice nije neko kažnjavanje, već postoji zbog učenja i razvoja. Osoba ne može pobjeći posljedicama svojih djela, ali će im podleći tek kada uvjeti potpuno sazriju.

Ignoriranje ovog zakona ne donosi nikakvu korist. Kako bi se prestali bojati i počeli razumijevati svijet karme i reinkarnacije, potrebno je poznavati karmička pravila.

1. VELIKI ZAKON

“Kako si sijao, tako ćeš i žeti”. Ovo je također poznato i kao zakon “Uzroka i posljedice”. To znači da što god pošaljemo u Svemir, to će nam se i vratiti. Ako želimo sreću, mir, ljubav, prijateljstvo … onda mi trebamo biti sretni, miroljubivi, puni ljubavi i prijateljski nastrojeni.

2. ZAKON KREACIJE

Život se ne događa sam od sebe, on zahtijeva naše sudjelovanje. Mi smo jedno sa Svemirom, iznutra i izvana. Što god nas okružuje govori nam i o našem unutarnjem stanju. BUDITE svoji, okružite se s onim što želite da bude prisutno u vašem životu.

atma.hr – 52
3. ZAKON PONIZNOSTI

Ne možete promijeniti nešto ukoliko ne naučite prihvatiti. Ono što odbijate prihvatiti, istrajavat će, ići će dalje za vama. Ako je ono što vidite neprijatelj, ili netko s osobinama koje smatrate negativnim, onda vi sami niste fokusirani na višu razinu postojanja.

4. ZAKON RAZVOJA

Gdje god da odeš, tamo si ti. Da bismo rasli u Duhu, mi smo ti koji se moramo promijeniti, a ne ljudi, okruženje i okolnosti oko nas. Sve što imamo u svom životu smo mi sami, i samo nad sobom treba ostvariti kontrolu. Kada promijenimo sebe iznutra, tada naše srce i čitav život prate tu promjenu.

banner za knjige osho strah

5. ZAKON ODGOVORNOSTI

Kada god se pojavi nešto loše u mom životu, tada postoji nešto loše u meni samom. Mi smo odraz onoga što je oko nas i ono što je oko nas odraz je nas samih. To je univerzalna istina. Moramo postati odgovorni za svoj život.

6. ZAKON POVEZANOSTI

Čak i kada nam se čini da je ono što radimo bezvrijedno, vrlo je važno da to napravimo kako treba jer je sve u Univerzumu povezano. Svaki korak vodi ka narednom. Mora se prvo započeti s nečim da bi se na kraju uradila cijela stvar. I prvi i posljednji korak imaju istu važnost, jer su oba potrebna da bi se zadatak obavio. Prošlost – sadašnjost – budućnost, sve je povezano.

7. ZAKON FOKUSA

Ne možete razmišljati o dvije stvari istovremeno. Kada je naš fokus na duhovnim vrijednostima, onda nećemo imati niže porive, poput pohlepe, požude ili bijesa.

atma.hr – 52
8. ZAKON DAVANJA I GOSTOPRIMSTVA

Ako vjerujete da je nešto istina, onda ćete povremeno u životu biti pozvani da demonstrirate tu određenu istinu. U tim trenucima ono što smatramo da smo naučili, pokazujemo u praksi.

9. ZAKON SADA I OVDJE

Ukoliko previše gledamo u prošlost, propuštamo biti sada i ovdje. Stare misli, stari šabloni ponašanja, stari snovi … Sprečavaju nas da imamo nove.

10. ZAKON PROMJENE

Povijest se ponavlja sve dok ne naučimo lekcije koje su nam potrebne da bismo promijenili svoj put.

banner za knjige um i materija

11. ZAKON STRPLJENJA I NAGRADE

Svaka nagrada zahtijeva početni trud. Nagrade koje imaju trajno djelovanje zahtijevaju strpljenje i stalni trud. Prava radost nastaje kada radimo ono što trebamo raditi i puštamo da nagrada sama dođe u svoje vrijeme.

12. ZAKON ZNAČAJA I INSPIRACIJE

Uvijek vam se uzvraća ono što ste unijeli u nešto. Prava vrijednost nečega je direktan rezultat energije i namjere koji su uloženi u to. Svaki osobni doprinos je istovremeno i doprinos Cjelini. Djela kojima nedostaje svjetlosti nemaju utjecaj na Cjelinu. Djela koja u sebi sadrže ljubav, unose život i inspiriraju Cjelinu.

Novasvest.com