atma.hr – 52
Često čujemo koliko malo je potrebno za sreću i istina je da upravo sitnice prave razliku. Sretne obitelji se izdvajaju po tome što poštuju određena jednostavna pravila. Može se reći da su ona prave “tajne” sretnih obitelji. Evo 15 takvih pravila koja mogu napraviti razliku i u vašoj obitelji:

1. Biti zajedno znači biti sretan

Suština svake sretne obitelji je da su njezini članovi sretni i zadovoljni kada su zajedno. Oni jedno drugom pružaju podršku, popravljaju raspoloženje i imaju dobre odnose jedno prema drugom. U ovim obiteljima članovi presretni dočekuju jedni druge.

2. Brak je na prvom mjestu

Bračni odnos mora biti na prvom mjestu kao realan primjer ljubavi. Puno je obitelji u kojima su djeca na prvom mjestu. Taj položaj djecu opterećuje jer se od njih očekuje davanje ljubavi. Potpuno nepravedan položaj koji je vrlo loš za cijelu obitelj iz razloga što će se djeca kad tad iseliti iz kuće.

3. Česti zajednički obroci

Obitelji koje jedu za istim stolom imaju jaku vezu. Vrijeme obroka je vrijeme za povezivanje i treba ga organizirati bar pet puta tjedno.

4. Obitelj je važnija od prijatelja

U sretnim obiteljima svi članovi su bez ikakve sumnje iznad prijatelja. Isto tako i dijete ne treba doći u situaciju da zabavu uvijek traži izvan kuće i stavi prijatelje iznad obitelji. Osigurajte dovoljno obiteljske zabave i naglasite da je prijateljstvo važno, ali da je podređeno obitelji.

atma.hr – 52
5. Djeci ne treba previše izvan-nastavnih aktivnosti

Kada je dijete preopterećeno i ima previše izvan-nastavnih aktivnosti roditelji postaju vozači, a djeca nisu nikada kući u isto vrijeme. Ovo sigurno nije recept za sretnu obitelj. Isto tako nije dobro ni da se dijete ničim ne bavi, to je druga krajnost. Prava stvar je umjerenost. I imajte na umu da izvan-nastavne aktivnosti mogu biti i obiteljske. Provozajte se zajedno biciklima, probajte rolanje ili plivanje.

6. Rituali se stvaraju i poštuju

Djeca vole rituale i oni su potrebni cijeloj obitelji. Važno je međutim da oni ne budu izvor stresa. To može biti nešto karakteristično za vašu obitelj, primjerice palačinke za nedjeljni doručak ili pizza večer uz film petkom. Mogu biti vezani za nacionalne ili religiozne praznike – ili izlet vikendom. Važno je da imate nešto što vas povezuje i što se ponavlja da bi ste mu se radovali.

7. Nema vikanja

Djeca su najuspješnija u životu kada osjećaju stabilnost. Potreban im je miran dom. Razgovarajte s njima, postavite pravila, ukažite im i strožim riječima kada je to potrebno, ali nemojte gubiti kontrolu i vikati. Fizičko kažnjavanje ne dolazi u obzir.

8. Nema svađe pred djecom

Pokušajte da vaše prepirke i svađe ne budu ispred djece. Ako vas djeca vide, izvinite im se, objasnite da ste imali diskusiju ali i da je sve u redu. Uvijek pokušajte izgladiti nesuglasice jer usprkos neizgovorenom, djeca osjećaju loše vibracije.

9. Ne radi se previše

Ni u čemu ne treba pretjerivati. To vrijedi i za posao. Samo rad, rad, rad – obitelji donosi dosta stresa i nestabilnosti. Ako vas djeca ne viđaju postat će nesigurna u sebe i uvjerena da nisu dovoljno vrijedna da biste im se posvetili. Poslije, kad odrastu ćete itekako zažaliti u propuštenim prilikama.

atma.hr – 52
10. Inzistira se na slaganju s braćom i sestrama

Braća i sestre se svađaju i to je sasvim normalno. Ali dijete mora biti svjesno važnosti brata i sestre i koliko je sretno što ih ima. Neslaganja među djecom mogu razoriti obitelj. Skrećite im zato pozornost od malena na važnost sloge među njima.

11. Daju se nadimci i prepričavaju se šale

Šale i nadimci su ono što vas čini pripadnikom određene skupine. Trenuci provedeni u zabavi postaju dio vaše obiteljske baštine.

12. Fleksibilnost

Stvari se mijenjaju i svaki član obitelji se mora prilagoditi. Djeca rastu u tinejdžere, zatim postaju mladi ljudi i udaju se i žene. Ali, i kada ne živite više u istoj kući svi ste još uvijek dio obitelji.

13. Dobra komunikacija

Psiholozi redovito naglašavaju značaj komunikacije. Jedna od karakteristika sretnih obitelj je upravo dobra komunikacija. Često su obitelji organizirane tako da dijete kaže nešto mami i onda mama prenosi poruku. U sretnoj obitelji, međutim, komunikacija je otvorenija i svaki član može otvoreno komunicirati s drugim članovima obitelji.

14. Razmjena priča

Pitajte djecu svakodnevno što se događa u školi i pripremite i vi priču za njih. Ako djeca vide da nise zainteresirani za njih neće imati razloga da vam se raduju. Potrebno je da ona budu na prvom mjestu kada se vratite kući. Dovoljan je trenutak pažnje svakoga dana da bi djeca presretna imala što očekivati kada vas ugledaju.

15. Igra

Zabavne obiteljske aktivnosti, po mogućnosti svakodnevne, su važne u svakoj sretnoj obitelji. Tu spada i čitanje priče manjem djetetu ili odlomka iz nekog romana onom starijem.

Izvor: najbolja mama na svijetu.com