atma.hr – 52
Jednom je jedna mudra osoba izjavila kako svatko provodi svoj život kao seriju pitanja i odgovora. Kad se ptica ujutro budi, počinje si postavljati pitanja i tražiti odgovore. Kad se navečer vrati u gnijezdo, još uvijek postavlja pitanja i pokušava naći odgovore. U ljudskom društvu također poslovni ljudi, političari, odvjetnici, umjetnici, poljoprivrednici itd, svi oni traže odgovore na svoja pitanja.

Život je serija pitanja i odgovora:

Kako riješiti naše probleme?

Kako pronaći sreću?

Kako izbjeći patnju?

Kako steći prijatelje?

Kako steći moć i ugled?

I naravno, u današnjem vremenu serije pitanja i odgovora su uglavnom o tome kako steći novac.

Sve televizijske emisije, filmovi, novine, časopisi se bave tim pitanjima i odgovorima.

Vedski spisi objašnjavaju da bismo se, sad kad smo ljudska bića, trebali raspitivati o tome tko smo. Pitanja o hranjenju, spavanju, razmnožavanju i obrani u svim svojim različitim podkategorijama su temeljna preokupacija inteligencije današnjih ljudi, ali ta su pitanja zapravo nebitna.

Tko sam ja?

Zašto patim?

Odakle dolazim?

Kamo idem?

Tko je Bog?

Koja je priroda svemira?

Koji je moj odnos s Bogom unutar ovog svemira?

Kada ljudsko biće dostigne uzvišenu razinu postavljanja ozbiljnih pitanja o ovim temama, tada ljudski život ima stvarnu duhovnu vrijednost.

Ako zaista želite probaviti hranu, najprije mora postojati glad. Ako ne postoji glad, imat ćemo jako slabu probavu. Glad je jako važan dio života jer daje snagu probavljanja, a taj se princip može primijeniti i na duhovno znanje. Kada osjećamo hitnost, snažnu potrebu i glad za istinskim rješenjima života i tražimo odgovore od ljudi koji istinski djeluju i koji otkrivaju božje riječi na neiskvareni način, tada započinje stvarni ljudski život.

Spisi nas uče da postoji završni ispit. Taj se završni ispit naziva smrt. Smrt nije strašna stvar ukoliko ne padnemo na ispitu. Smrt nije ni dobra ni loša. Ako padnemo na ispitu smrti tada je to jadna situacija. Ali ako prođemo ispit, onda je to najuzvišenija prilika u cijeloj kreaciji. Ispit možemo proći koristeći naš život na način da tražimo odgovore na pitanja o smislu života i slijedeći odgovore koji nas vode na pravi put i prema cilju našeg života.

atma.hr – 52