atma.hr – 52
Zagrijavanjem ovog povrća otpušta se i do 40 posto važnog spoja koje sadrži.

Želite li uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u svježem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, poput kuhanja ili pečenja – otpušta i do četrdeset posto ovog važnog spoja.

Najzdraviji način pripremanja mrkve je kuhanje na pari 5 minuta. Na taj način pripremljena mrkva ne samo da je najboljeg okusa već je i lakše probavljiva.

Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.

atma.hr – 52
Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Karotenoidi pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi i poboljšanju vida. Samo jedno serviranje mrkve bogate karotenoidima za 60% smanjuje rizik od srčanog udara. Najpoznatiji karotenoid (žuti ili narančasti pigment) mrkve je beta – karoten, koji se u organizmu transformira u vitamin A.

Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.

Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost – posebice kod djece.

Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.

Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.

atma.hr – 52
Istraživanja mrkve

Istraživanje na 1 300 ispitanika pokazalo je da su osobe koje su dnevno uzimale barem jedno serviranje mrkve i/ili žute bundeve bogate karotenoidima za 60% smanjile rizik od srčanog udara.

Ujedno, određeni unos karotenoida povezan je i sa smanjenjem raka dojke za 20% i čak 50%-tnim smanjenjem raka mokraćnog mjehura, maternice, prostate, debelog crijeva, grkljana i jednjaka.

Jedno od većih istraživanja također je pokazalo da se unosom u jelovnik samo jedne mrkve dnevno za 50% smanjuje mogućnost razvoja raka pluća.

Osobito je važan unos vitamina A u organizam pušača. Naime, benzopiren, sastojak iz dima cigerete, značajno smanjuje količinu vitamina A u organizmu, čime dovodi do veće mogućnosti razvoja bolesti kao što su emfizem pluća i rak pluća. Isto vrijedi i kod pasivnog pušenja.

Redovito konzumiranje mrkve:

– smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
– štiti vid
– potiče probavu i rad jetre
– štiti od nekolikih vrsta raka
– čuva zdravlje srca i krvnih žila
– jača imunitet
– pomaže kod proljeva
– poboljšava izgled kože
– čisti organizam

dnevno.hr