atma.hr – 52
Mnogi od vas vjerojatno su doživjeli onaj neugodni miris upravo oprane odjeće. Umjesto mirišljave, svježe i čiste odjeće iz perilice rublja vi ste dobili robu mirisa “mokrog psa”. Smrada se teško riješiti, čak i nakon par pranja.

Razlog mogu biti ostaci prljavštine u gumi, predugo ostavljanje rublja u perilici ili bakterije i gljivice. Ponekad razlog može biti čak i neuspjela kombinacija deterdženta i omekšivača, piše portal Alternativa za vas.

Neugodnog smrada možete se riješiti i bez teške kemije. Uz pomoć par uobičajenih sredstava koje svatko ima u domu. Prvi takav je alkoholni ocat.

Što napraviti?

Alkoholni ocat provjereno je prirodno sredstvo za uklanjanje svih uzročnika neugodnih mirisa i za održavanje perilice rublja čistom.

Dodavanje alkoholnog octa prilikom svakog pranja uštedjet će vam mnogo muka i riješiti vas neugodnih mirisa na svježe opranom rublju.

atma.hr – 52
Ubija bakterije, omekšava vodu i učinkovito uklanja tvrdokorne naslage, pa i mrlje na odjeći.

Želite li izbjeći miris octa, možete mu dodati desetak kapi eteričnog ulja, te će tako vaše rublje i prekrasno mirisati.

Problem s kupovnim omekšivačima

Komercijalni omekšivači, ako se prekomjerno koriste, uzrokuju sporije sušenje rublja, zbog čega je ono sklono stvaranju neugodnih mirisa.

Zato, umjesto komercijalnog možete sami napraviti onaj s octom i sodom bikarbonom, uz dodatak par kapi eteričnog ulja. Osim perilice rublja i odjeća će biti vrhunski mekana i čista. Recept pročitajte ovdje.

Kako bi vaša perilica rublja bila čista i mirisna potrebno je i mjesečno čišćenje.

Održavanje perilice

U pretinac za omekšivač ulijte šalicu octa, a direktno u bubanj šalicu sode bikarbone.

Pustite perilicu da radi na najkraćem programu, na najjačoj temperaturi (95°C), te uključite dodatno ispiranje.

atma.hr – 52
Problem s kojim se svi susreću je rublje koje je dugo ostalo u perilici. No, i za taj problem priroda nudi rješenje.

Da bi rublje oslobodili neugodnog mirisa, u bubanj dodajte šalicu octa ili sode bikarbone, stavite deterdžent u pretinac i pokrenite perilicu.

Kada se deterdžent u bubnju počne pjeniti, ugasite perilicu i ostavite preko noći.

Ujutro je opet uključite, neka rublje opere još jednom, uobičajenim programom, a nakon pranja ga dobro osušite, po mogućnosti na otvorenom.

Uklonite nečistoću s pomoću prirodnog sredstva, boraksa. Uništava plijesni, na odjeći i u perilici. Prije pranja otopite pola šalice boraksa u toploj vodi i dodajte u deterdžent.

Boraks je poznat po svojem protugljivičnom djelovanju, pa će ujedno dezinficirati vašu odjeću.

Dodatni savjeti za čistu i svježu perilicu rublja

Važno je znati i da ako često koristite niže temperature pranja ili baš hladnu vodu, perilicu je nužno temeljno očistiti nekoliko puta godišnje zbog nakupljenih ostataka deterdženta, masnoća, hrane i drugih prljavština.

Samo ispiranje perilice vrućom vodom riješit će vas tih problema.

Za čistu i svježu perilicu važno je držati vrata perilice otvorena nakon pranja, to će spriječiti pojavu bakterija i plijesni. Također, svaka dva tjedna brišite ostatke deterdženta i omekšivača.

Nemojte pretrpavati bubanj, robu perite na preporučenim temperaturama i poštujte doziranje deterdženta.

dnevno.hr / alternativa-za-vas