Ah, ta skromna naranča. Jedna od najpopularnijih vrsta južnog voća je sveprisutna da veoma rijetko možemo čuti koliko je hranjiva i dobra. Često nas zavode egzotične namirnice iz egzotičnih krajeva pa vrlo često zaboravimo koliko su dobre one vrste voća ili povrća koje su nam tik ispred nosa. U ovom slučaju: naranča.

Jedan od najboljih načina da započnete dan jest konzumiranje svježe cijeđenog soka od naranče. Zapravo, ukoliko volite voćne sokove, ovo je i odličan način da znate što zapravo pijete. Shodno tome, evo što samo jedna naranča dnevno može učiniti za vas.

atma.hr – 52
Poboljšava imunološki sustav

Visok sadržaj vitamina C u narančama stimulira proizvodnju bijelih krvnih zrnaca u organizmu, čime se poboljšava imunološki sustav.

Sprječava rak

Visok sadržaj vitamina C u narančama djeluje kao antioksidans, a one i druge vrste citrusa sadrže spoj koji se zove D-limonen za koje je ustanovljeno da učinkovito sprječava razvoj pojedinih vrsta raka, kao što su rak kože, dojke, pluća, debelog crijeva i usta . Još jedan adut kojeg naranče imaju, a kada je riječ o prevenciji raka, je i to što one sadrže velike količine kalija.

Snižava kolesterol

Jedan od najvažnijih flavonoida kojeg naranče sadrže u izobilju je hesperidin. Istraživanja pokazuju da ovaj flavonoid snižava razinu lošeg kolesterola u organizmu.

Smanjuje upale

Naranča ima i antiupalna svojstva. Upravo ta svojstva pomažu u olakšavanju boli u slučaju artritisa i ukočenosti mišića i zglobova.

Daje koži prekrasan sjaj

Antioksidanti u naranči štite kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, za koje je poznato da ubrzavaju proces starenja kože.

Otklanja konstipaciju

Naranče su pune hranjivih vlakana koji stimuliraju probavne sokove i otklanjaju konstipaciju.

Pomaže pravilan razvoj mozga

Naranče su dobar izvor folata i folne kiseline koji pomažu pravilan razvoj mozga. Dakle, ako ste u drugom stanju, bilo bi i više nego poželjno da svakodnevno jedete naranče.

Autor: minimagazin.info

atma.hr – 52
atma.hr – 52