Food photo created by senivpetro - www.freepik.com

Hrana, koju svakodnevno konzumiramo, služi ne samo da napunimo želudac ili da zadovoljimo jezik. Od samog početka svoga postojanja, čovječanstvo koristi hranu kao  lijek. Mnoge drevne medicinske tradicije govore o tome da izbor, kombiniranje i pripremanje namirnica direktno utječe na naše zdravlje. Ironično je, kako u modernom društvu nešto toliko važno, kao pravilna prehrana, postaje zanemareno. U ime udobnosti ili zbog užurbanog ritma života biramo mikrovalne pećnice, brzu hranu, instant lijekove i jedenje „na brzaka“.

atma.hr – 52
Prehrana u Ayurvedi

U ayurvedi, drevnoj Indijskoj znanosti o životu, zdravlju i dugovječnosti, hrana igra najvažniju ulogu u očuvanju dobrog zdravlja i zbog toga se smatra lijekom. Ayurveda, koja postoji već više od 5000 godina, još uvijek vrlo cijenjena u Indiji danas. Prema ovoj holističkoj znanosti, svatko od nas ima svoju zasebnu konstituciju, tip tijela, ili prakriti.

Prakriti je individualna kombinacija fizičkih, emocionalnih i mentalnih karakteristika, koje su određene vremenom začeća i rođenja osobe. Ako se ova ravnoteža poremeti uslijed emocionalnog ili fizičkog stresa, traume, nepravilnog biranja namirnica, promjene klime ili vremena, može doći do disbalansa u organizmu, koji će prije ili kasnije dovesti do bolesti. Ako shvatimo, kako ovi faktori utječu na naše zdravlje, moći ćemo poduzeti određene mjere da bi smanjili njihovo djelovanje i uklonili uzrok disbalansa.

U ovom smislu, put prema zdravlju je individualan za svakog. Ne postoji univerzalan put, koji odgovara svakome – ni u prehrani, ni u načinu života, ni u vježbi, ni u korištenju ljekovitog bilja.

Prema Sankhyi, filozofskom temelju ayurvede, naša kreacija se sastoji od 5 elemenata – vode, etera, vatre, zemlje i zraka. Ovi elementi manifestiraju se u našem tijelu kao tri osnovna principa ili doshe: vatapita i kaphaU svakom od nas su prisutne sve tri doshe, ali u različitoj mjeri , obično jedna ili dvije doshe prevladavaju, dok druga (ili druge) se smatraju sporednima. Kada su doshe uravnotežene, tjelesne funkcije rade normalno i mi smo zdravi. Poremećaj dosha dovodi do mentalnih, emocionalnih i fizičkih bolesti.

ETH pic doshasVata je suptilna energija, koja je povezana sa kretanjem i sastoji se od elementa zraka i etera. Po svojoj prirodi, Vata je suha, lagana, pokretna i hladna. Poremećaj Vate može uzrokovati zatvor, nadimanje, drhtavicu, astmu, grčeve, reumatoidni artritis, osteoartritis i mnoge neurološke bolesti.

Pitta predstavlja elemente vatre i vode u našem tijelu. Pitta je vruća, oštra i masna. Poremećaj pitte uzrokuje kiselost želuca, ulcere, probleme sa kožom, kronični umor, kolitis, Crohnovu bolest, giht i brojne upalne bolesti.

Kapha se sastoji od vode i zemlje. Kapha je hladna, teška, vlažna i statična. Poremećaj kaphe uzrokuje pretilost, povišeni kolesterol, dijabetes, edemi, astmu, rak i cijeli niz problema sa plućima i dišnim putovima.

atma.hr – 52
Ključno je oslobađanje toksina i ravnoteža dosha

Poremećaj dosha može loše utjecati na probavu i uzrokovati stvaranje toksina, ili ame.

Dok se ama akumulira u tkivima i kanalima tijela, sporo ali sigurno utječe na protok prane (vitalne energije), imunitet (ođas) i metabolizam stanica (teđas), što na kraju rezultira bolešću.

Ayurveda smatra da za održavanje dobrog zdravlja ključno je pomoći organizmu da se oslobodi toksina i uspostavi svoju izvornu ravnotežu dosha. To se postiže uz pomoć pravilne prehrane, koja uključuje pravilan odabir namirnica, njihovu kombinaciju i način pripreme, kao i ayurvedske biljne pripravke. Odabir ovisi o individualnim potrebama osobe i trenutnom stanju dosha.

Ayurvedska prehrana je opširna tema, koja uključuje individualnu konstituciju, medicinsko djelovanje kulinarskih začina, princip shad rasa (šest okusa, koji moraju biti prisutni u uravnoteženom obroku) i još dosta toga.

Organski uzgojena, svježa i, po mogućnosti, lokalno uzgojena hrana se smatra najboljom za zdravlje. U ayurvedi hrana, napitci i začini se razvrstavaju prema okusima (slatki, slani, ljuti, gorki, kiseli i trpki), prema efektu, koji imaju na doshe i prema njihovom utjecaju na tkiva nakon probavljanja.

Upravo zbog toga je bitno znati, koji je naš izvorni tip tijela (prakriti) i birati hranu, koja ima suprotna svojstva od tih, koji već dominiraju u našem organizmu. Više od toga, razumijevanje trenutnog stanja dosha je također presudno za pravilan izbor namirnica.

Vata tip je tjelesno slabije razvijen, pokretan, suh i vitak. Probava kod Vata tipa zna biti slabija, česti su problemi sa nadimanjem i zatvorom. Zbog toga, Vata tipu se preporučuje topla, hranjiva, masna i naročito kuhana hrana. Vata tip bi trebao izbjegavati suhu, hladnu i smrznutu hranu. Također se ne preporučuje prekomjerno konzumiranje sirove hrane i post. Vata tip bi trebao izbjegavati grah i slanutak, koji se teško probavljaju i uzrokuju stvaranje plinova. Na vatu povoljno djeluju slatki, kiseli i slani okusi.

Pitta tip obično ima dobar apetit i odličnu probavu, ali ima tendenciju prema povećanoj kiselosti želuca i upalnim bolestima. Zbog toga trebaju izbjegavati masnu, ljutu, previše začinjenu i fermentiranu hranu, kao i kiselo voće. Pitta bi trebala preferirati slatko, gorko i trpko.

Kapha tip ima tendenciju prema prekomjernom debljanju i pretilosti, ima usporenu probavu i probleme sa viškom sluzi u organizmu. Najbolja za njih je lagana dijeta, sa smanjenim unosom ugljikohidrata, izbjegavanje mliječnih proizvoda, hladne hrane i slatkiša. Najbolji je za nju trpki, ljuti i gorki okus.

Začini koji život znače

Prije nego što započnemo govoriti o korištenju začina kod pripreme jela, trebali bismo spomenuti, da iako je ayurvedska prehrana tradicionalno povezana sa Indijom, ona nije ograničena mjestom i vremenom. Tako na primjer, nije svaka Indijska hrana ayurvedska. Dapače, danas u Indiji se često priprema pretjerano začinjena hrana, i to na ulju loše kvalitete.

To, što pravi hranu ayurvedskom, jest činjenica da je ona odabrana i pripremljena prema potrebama određene osobe ili da je balansirana za sve tri doshe.

Mnogi začini, koji se koriste u ayurvedskoj kuhinji, kao što su kukruma, kumin, piskavica, korijander, kardamon itd, su također i ljekovite biljke, koje imaju medicinska svojstva. Svakodnevno korištenje ovih začina može drastično poboljšati probavu i apsorpciju hrane, stimulirati apetit i rad crijeva, nahraniti unutrašnje organe i spriječiti disbalans dosha.

Začini također daju hrani harmoničan spoj šest okusa. Ayurveda smatra da okusi također posjeduju terapeutska svojstva. Okus je prvo što osjetimo, kada probamo hranu, – on je početak probave. Obrok, koji sadrži svih šest okusa, nije da je samo ugodan za naš jezik, nego se i bolje probavlja i apsorbira na staničnom nivou.

Moderna istraživanja potvrđuju dobrobit korištenja ayurvedskih začina. Kurkuma, na primjer, je vrlo efikasna kod liječenja dijabetesa, kožnih bolesti, bolesti jetre i različitih upala. Kumin, korijander, fennel, kardamon i muškatni oraščić su dobri u liječenju cijelog niza probavnih problema.

Đumbir također ima vrlo široko medicinsko djelovanje. Bukvalno rečeno, postoji tisuće načina primjene ovih ljekovitih začina.
Drugi aspekt ayurvedske prehrane je kombiniranje namirnica. Nisu sve namirnice kompatibilne. Neke će namirnice, kada ih jedete ili kuhate zajedno, poremetiti probavnu funkciju i uzrokovati nagomilavanje ame (toksina) u tijelu. Na pravilno kombiniranje hrane utječu brojni faktori, na primjer, okus namirnica,  njihova kvaliteta, utjecaj na doshe, vrijeme potrebno za njihovo probavljanje itd.

Na primjer, teško probavljiva hrana poput žitarica, mliječnih proizvoda i namirnica, koje sadrže puno škroba, ne kombinira se sa lako probavljivom hranom poput voća. Mlijeko se ne kombinira sa kiselim voćem, jer tada se počinje zgrušavati i postaje teško probavljivo.

Preuzmimo odgovornost za svoje zdravlje

Ayurveda savjetuje, da preuzmemo odgovornost za naše zdravlje koliko god možemo, tako da napravimo promjene u našoj prehrani i stilu života. Hrana, koju jedemo svaki dan jest naš najveći saveznik u održavanju ili vračanju dobrog zdravlja. Pravilna svakodnevna prehrana pružit će dobru potporu svim drugim terapeutskim mjerama.

Neka hrana bude Vaš lijek. I neka Vam ne trebaju nikakvi drugi lijekovi!

Izvor: www.alternativa-za-vas.com

atma.hr – 52