Kvalitetne izvore proteina nije teško pronaći, a većina njih životinjskog je porijekla. No, postoje i biljke veoma bogate proteinima i blagodatima za cjelokupno zdravlje. Biljni proteini ne samo da su dostojna zamjena za životinjske, već su u nekim slučajevima i superiorniji. Alga chlorella, konoplja, grah, chia sjemenke i kvinoja bogat su izvor važnih aminokiselina, fitonutrijenata, enzima i antioksidanata pa nema opravdanja da se upravo ove biljke češće ne koriste u prehrambenim navikama.

Izvor: naturala.hr

atma.hr – 52
1. Klorela

Alga klorela spada u red zelenih algi i obitava u slatkim vodama. U zadnje vrijeme sve više privlači pažnju svojih bogatim nutritivnim svojstvima te pomaže organizmu pri oslobađanju od teških metala. No, manje je poznato da je chlorella veoma bogat izvor biljnih proteina. Ova se alga sastoji od 58% proteina, kroz određeno vrijeme čak i do 75%, te od važnih aminokiselina koje su organizmu neophodne. Kada se sve to kombinira s obiljem enzima, probiotika i fitonutrijenata, chlorella se pokazuje kao odličan, lako probavljiv izvor proteina.

2. Konoplja

Poznato je kako je konoplja veoma pogodna za cjelokupno zdravlje organizma. Sadrži savršen omjer omega 6 i omega 3, najbogatiji je izvor esencijalnih masnih kiselina, ali i bogat izvor fitonutrijenata i antioksidansa. Konoplja je sastavljena od proteina (47%) te sadrži ukupno 20 aminokiselina od kojih 9 tijelo ne može samo proizvesti.

atma.hr – 52
3. Grah

Grah je također poznat kao namirnica bogata proteinima. Često se upotrebljava u kuhinji našeg podneblja pa njegova priprema nije strana. Postoji više vrsta graha, no svaka vrsta sadrži podjednak postotak proteina. Tako šareni grah sadrži čak 28.1% proteina, crveni grah nešto manje (27.6%), dok je udio u crnom grahu 26.1%. Grah također sadrži veoma mali postotak masti, dok je u šarenom grahu uopće nema.

4. Chia

Chia sjemenke drevni su izvor energije koje stoljećima koriste neki od najzdravijih naroda. Ove su sjemenke nevjerojatan izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidanta, kalcija, magnezija, kalija i vlakna. Chia sadrži 21% proteina i sve važne aminokiseline pa se smatra kompletnim proteinom. Kada se chia sjemenke natope, upiju deset puta više vode od svoje težine što pomaže pri izvlačenju toksina. Na taj način probavni sustav efektivnije upija hranjive sastojke, uključujući i proteine. Sjemenke se mogu jesti uz pahuljice, u smoothiejima te kao puding ako su prethodno namočene.

5. Kvinoja

Kvinoja je sjeme porijeklom iz Južne Amerike. Inke su je smatrale svetom hranom jer je veliki izvor mangana, magnezija, fosfora, željeza, bakra, cinka i vitamina B-6 i B-9. Kvinoja sadrži 14% proteina te sve važne aminokiseline. Kvinoja je pogodna i za rješavanje probavnih smetnji jer se koristi kao probiotik. Ova biljka može se koristiti na različite načine, no najpoznatija je njezina zamjena za rižu. Odlična je alternativa i žitaricama za doručak.

atma.hr – 52