atma.hr – 52
Redovita konzumacija narednih 12 namirnica može vam pomoći u prevenciji mnogih bolesti i usporavanju starenja. Svaku od njih obilježavaju višestruka ljekovita svojstva, no neka od njih se posebno ističu te su više puta potvrđena od strane mnogih znanstvenika.

1. Zaštita od dijabetesa – Malina

Maline sadrže antocijanine (biljne pigmente) koji podržavaju proizvodnju inzulina i kontroliraju razinu šećera u krvi, a time štite od dijabetesa.

2. Zaštita od raka debelog crijeva – Zeleni ili bijeli čaj

Jedna šalica zelenog ili bijelog čaja dnevno prepolovljuje rizik od raka debelog crijeva. Antioksidansi koji se nalaze u čaju, nazivaju se katehini i smanjuju rast stanica raka.

atma.hr – 52
3. Zaštita kože – Mrkva

Znanstvenici sa Nacionalnog instituta za istraživanje raka Sjedinjenih Američkih Država otkrili su da ljudi koji konzumiraju velike količine karotena (pigmenta koji se nalazi u mrkvi), imaju 6 puta manju vjerojatnost za razvoj raka kože.

4. Zaštita srca – Chia sjemenke

Potrošnja prirodnih masti, kao što su chia sjemenke ili maslinovo ulje povećava dobar HDL kolesterol. Osim toga, chia sadrži velike količine omega-3 koje sprečavaju kardiovaskularne bolesti.

5. Zaštita od raka dojke – Cjelovite žitarice

Prema istraživanjima žene koje dnevno konzumiraju najmanje 30 grama cjelovitih žitarica dnevno, dvostruko su manje osjetljive na kancerogene bolesti dojke. Šalica zobene kaše s borovnicama – najbolja zaštita protiv raka dojke.

atma.hr – 52
6. Regulator krvnog tlaka – Kuhani krumpir

Unos kalija putem 400 grama krumpira kuhanog u kori značajno smanjuje krvni tlak.

7. Najbolja zaštita za zube – Tvrdi sir

Istraživači su otkrili da dnevni unos 10 grama cheddar sira, gaude ili mozzarelle snižava razinu pH u ustima što sprečava oštećenje zuba.

6. Najbolji branitelj organizma – Špinat ili salata

Na Državnom institutu zdravlja (National Institutes of Health) otkrili su da oni koji konzumiraju lutein (nalazi se u zelenom povrću), smanjuje rizik od mokularne degeneracija za 43%.

7. Obnavljanje kose – Piskavica

Željezo u piskavici potiče obnovu kose, osim toga sadrži i cink koji sprečava gubitak kose.

8. Zaštita od raka prostate – Češnjak

Svakodnevna konzumacija češnjaka smanjuje vjerojatnost od raka prostate za 50%.

9. Zaštita od raka pluća – Grejp

Jedan grejp dnevno smanjuje rizik od raka pluća za 50%. Grejp sadrži naringin, koji usporava enzime koji potiču razvoj stanica raka.

10. Kontrola kolesterola – Maslinovo ulje

Antioksidansi pronađeni u maslinovom ulju, povisuju razinu dobrog HDL kolesterola i snižavaju loši LDL kolesterol. Maslinovo ulje je također izvrsno za zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.

Ivana Dragica / atma.hr