Zahvaljujući Zekoslavu Mrkvi generacije su djece odrasle uz spoznaju da je mrkva ljekovita namirnica, a samo jedan pogled na njezine prehrambene vrijednosti jasno objašnjava zašto.

Među najbogatijim je izvorima karoteinoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta- karoten, koji se mogu pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima blagotvorno djelovanje na vid i imunološki sustav. Karotenoidi mrkvi daju narandžastu boju, ali i snažnu antioksidativnu zaštitu.

Bogata je hranjivim tvarima, ali ipak niskokalorična, pa je i idealna namirnica koju morate dodati u najzdraviji način prehrane. Sastav mrkve – 100 grama (107 kJ/25 kcal) mrkve sadrži: 88,2 g vode, 4,6 g ugljikohidrata, 3,4 g pektina, 1,0 g bjelanjčevina, 0,9 g minerala, 0,2 g eteričnih ulja. Pogledajte 9 dobrih razloga zašto je jesti redovno:

1. Popravlja vid

Ovo je nešto što su upamtili i oni koji je ne vole. Mrkve su bogate beta karotenom koji se u jetri pretvara u vitamin A. Vitamin A se, nakon putovanja u mrežnicu, pretvara u rhodopsin –  ljubičasti pigment koji nam je potreban za noćni vid

2. Protiv raka

Istraživanja su potvrdila da mrkve mogu smanjiti rizik od nastanka raka pluća, dojke, grla, želuca i debelog crijeva. Uglavnom zahvaljujući beta karotenu, ali i falcarinolu, rijetkoj supstanci za koju naučnici vjeruju da je izuzetno bitna i ključna u mrkvinom sastavu kada govorimo o njenim antikancerogenim svojstvima.

3. Kožu čini mladom

Mrkva usporava starenje, tj. mrkva usporava starenje naših ćelija. Visok nivo beta karotena djeluje kao antioksidant i tako sprječava oštećenja ćelija.

4. Kožu čini zdravom

Ovdje dolaze do izražaja svi antioksidanti koje sadrži mrkva ali posebno vitamin A. Želite zdravu kožu, nokte, kosu, odnosno ne želite bore, suhu kožu, akne – osigurajte tijelu vitamin A jedući mrkvu!

5. Dobra za srce

Istraživanja su potvrdita da uključivanje mrkve u svakodnevnu prehranu može pomoći i protiv srčanih oboljenja. Osim beta-karotena, mrkva sadrži pigmente alfa-karoten, lutein i likopen i rastvorljiva vlakna, tj. sve što pomaže da se održava pravilan nivo holesterola u krvi.

6. Čisti tijelo

Vitamin A pomaže jetri u procesu izbacivanja toksina iz organizma. Smanjuje masnoću u jetri, a vlakna koja sadrži čiste crijeva i ubrzavaju kretanje otpada iz tijela.

7. Za zdrave zube i desni

Još jedan dobar razlog da grickate ovo povrće svježe! Mrkve čiste zube i desni. Potiču rad desni, ali i lučenje dosta pljuvačke koja uništava bakterije i sprječava nastanak karijesa i naslaga. Također, minerali u mrkvi odlični su za zdravlje zubi uopšte.

8. Dobra za studente

A vitamin također je važan za učenje i pamćenje. Hipokampus, područje mozga u kojem se oblikuje sjećanje, ne može pravilno raditi bez njega.

9. Protiv srčanog udara

Znajući sve navedeno do sada, neće vas čuditi zašto je mrkva proglašena i odličnom namirnicom protiv srčanog udara. Istraživanje sprovedeno na Harvardu potvrdilo je da oni koji jedu 6 mrkvi tokom sedmice imaju značajno manje šanse od srčanog udara od onih koji jedu jednu mjesečno ili čak manje.

http://namirnice.ba/magazin/najzdravija-grickalica-9-izuzetnih-razloga-za-jednu-mrkvu-na-dan/