Ekološka gradnja kuća postaje sve zanimljiviji dio graditeljstva. Tijekom vremena su se izgubila neka znanja koja su se stoljećima stjecala pa se sada moramo koristiti i vlastitim, ne baš velikim iskustvom, koje materijale koristiti i na koji ih način ugraditi u ekološku kuću. Stoga moramo biti zahvalni što postoje i radionice gdje se može naučiti i praktični pristup zdrave gradnje.

S vremena na vrijeme pojedine generacije prebrzo napuštaju vlastite prirodne korijene i tako polako blijedi iskustvo starih majstora, a neko novo, naizgled praktičnije znanje, se vremenom pokaže nedostatno za kvalitetan i zdrav život. Izgubiti kontakt sa prirodom jeste ekološki grijeh a posljedica toga su moderne civilizacijske bolesti koje se mogu zaliječiti našim povratkom majci Zemlji.

U Hrvatskoj postoji nekoliko eko sela koja se sa više ili manje uspjeha bore da prezentiraju široj zajednici vlastita iskustva života u prirodi. U turopoljskom selu Vukomerić postoji jedna takva zajednica koja okuplja duhom mlade ljude koji šire znanje o ekološkoj gradnji i permakulturnom dizajnu.

8. i 9. lipnja na Recikliranom imanju u Vukomeriću se održala radionica gradnje zidova od balirane slame. Dvadesetak polaznika iz cijele Hrvatske su naučili kako „skrojiti“ balu prešane slame da bi se dobio zid koji zadovoljava sve fizikalne potrebe jednog doma (zaštita od kiše, snijega, buke i sunca). Čak i bez predznanja o gradnji slamnatog zida može se vrlo brzo primijeniti takav pristup ekološke gradnje jer jednostavnost i prirodnost materijala, i naravno uz dobre instruktore, je jedan od principa permakulturnog dizajna kao načina života povratka prirodi.

O svim budućim događanjima na Recikliranom imanju možete saznati više na http://www.zmag.hr/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA