atma.hr – 52
Zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suha smokva je odlična za užinu. Ona će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodit će vas nervoze i nesanice, poboljšati vaše pamćenje. Poboljšati će koncentraciju jer pozitivno stimulira rad stanica i podstiče razmjenu materija u mozgu.

Pune su zdravlja

Suhe smokve izvrstan su izvor minerala, poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. Unosom 100 g suhih smokava dobit ćete 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan sastavni dio ćelija i tjelesnih tekućina kojipomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih stanica i za staničnu oksidaciju.

Sadrže više kalcija od mlijeka

Suhe smokve su vrlo zdrave i hranjive, a malo je poznato da sadrže više kalcija od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalija regulira krvni tlak. Suhe smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utječe na gubitak koštanog tkiva. Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga.

Ipak, oprez jer …

Konzumiranjem suhih smokava trebali bi biti oprezni dijabetičari, ali i oni koji imaju problem s debljinom jer suhe smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.

Namirnice.ba