atma.hr – 52
Krastavce svi dobro poznajete, no koliko dobro? Začudit ćete se kada vam otkrijemo neke činjenice o ovoj jako zdravoj i korisnoj biljci. Krastavac sadrži većinu svakodnevnih potreba vitamina. Samo u jednom krastavcu pronalazimo znatnu količinu vitamina B1, B2, B3, B5, B6, folnu kiselinu (B9), vitamin C, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. Spomenuti nutrijenti nam ukazuju koliko je krastavac bogat i koliko je dobar za naš organizam.

Ako osjećate popodnevni umor, ostavite se raznoraznih energetskih pića, koja vas samo truju. Umjesto toga uzmite krastavac. Krastavci su dobar izvor B vitamina i ugljikohidrata koji će vas brzo podići i to će trajati satima.

Ovo sigurno niste znali… Ako imate problema sa zamagljenim ogledalom u vašoj kupaonici, predlažemo vam da ga istrljate kolutićem krastavca. To će ukloniti maglu, spriječiti daljnje zamagljivanje i dati umirujući miris toplica.

Još jedan koristan trik, kojeg sigurno niste znali. Ako imate nametnike i puževe u vašem vrtu, koji vam uništavaju raslinje, uzmite krastavac i otjerajte ih. Ne, ne trebate ih tući krastavcima, dovoljno je samo da u vaš vrt stavite nekoliko ploški krastavca na komad aluminijske folije i u vašem vrtu cijele sezone više neće biti nametnika. Kako to? Naime, kemijske tvari iz krastavca reagiraju s aluminijem i stvaraju miris kojega ljudi ne osjećaju. Ipak taj miris izluđuje vrtne nametnike i tjera ih dalje iz vrta.

Tražite li brz i lak način da se riješite celulita prije izlaska ili odlaska na bazen pokušajte trljati problematična mjesta nekoliko minuta s nekoliko ploški krastavca. Fitokemikalije koje se nalaze u krastavcu čine da se kolagen u vašoj koži stisne i tako učvrsti vanjski sloj kože smanjujući očitost celulita. Vrlo dobro djeluje i na bore!!!

Krastavac je dobar i protiv mamurluka. Ako već ‘morate’ doći u stanje mamurluka, a želite ga se riješiti ili ako imate jaku glavobolju preporučujemo vam da pojedete nekoliko ploški krastavca brije spavanja. Nakon ovog tretmana probudit ćete se svježi i bez glavobolje. Krastavac sadrži dovoljno šećera, B vitamina i elektrolita da nadoknadi osnovne hranjive sastojke koje je tijelo izgubilo, održavajući sve u ravnoteži, bez mamurluka i glavobolje.

Želite prekinuti sa konzumiranjem nezdravih grickalica ali ne znate kako? Umjesto spomenutih grickalica oprobajte krastavce. Krastavce su stoljećima europski lovci, trgovci i istraživači koristili kao brze obroke kako bi izbjegli gladovanje. Krastavci su jako zdrava zamjena za današnje grickalice.

Krastavcima ulaštite obuću, ili je učinite vodo nepropusnom!? Trebate ulaštiti cipele a nemate ni potrebnog pribora niti vremena da ga potražite? Uzmite krastavac, narežite ga i istrljajte po cipelama. Njegove će kemikalije dati brzi i trajni sjaj, a cipele neće samo lijepo izgledati nego će postati i vodootporne.

Ponestane li vam WD-40, a morate podmazati škripave pante, uzmite krastavac i natrljajte ga po problematičnim pantima i eto, škripanje prestaje.

atma.hr – 52
Pod stresom ste i nemate vremena za masažu, tretman lica ili posjet sauni? Narežite cijeli krastavac i stavite ga u lonac proključale vode. Kemikalije i hranjive tvari iz krastavca reagiraju s vrućom vodom i oslobađaju se u pari stvarajući umirujući i opuštajući miris za kojega se pokazalo da smanjuje stres kod mladih majki ili pak studenata prije završnih ispita.

Baš ste nakon poslovnog ručka shvatili da nemate niti kaugumu niti peperminte. Kolutić krastavca stavite u usta i jezikom pritisnite oko 30 sekundi na nepce i to će ukloniti loš zadah. Kako? Fitokemikalije iz krastavca će uništiti bakterije uzročnike lošeg zadaha u vašim ustima.

Tražite li ekološki način kako da očistite slavine, sudopere ili vaš rostfrei, uzmite komadić krastavca i istrljajte površine koje želite očistiti. Ne samo da će ukloniti dugogodišnju patinu i vratiti sjaj, nego neće ostaviti ogrebotine niti će vam naškoditi prstima ili noktima za vrijeme čišćenja.

Ako ste pišući kemijskom pogriješili, obrišite lagano korom krastavca. Koristite je slobodno i za brisanje dječjeg šaranja bojicama ili markerima sa vaših zidova.

biljke-kao-lijek.blogspot.com