atma.hr – 52
Kako spasiti odjeću i obuću, ukloniti daljnje uništavanje, teške mrlje, neugodne mirise i vratiti joj nazad onaj prvobitni sjaj i teksturu? Slijede ideje od kojih vam mnoge, vjerujemo, ne bi pale na pamet, prenosi Elle.rs.

1. Ako ne želite da vam se džemper filca (mucice), stavite ga u hladnjak na kratko. To se posebno odnosi na vaše omiljene veste koji su od kašmira i angora vune.

2. Isto možete učiniti s džinsom ukoliko želite ukloniti neugodan miris. Spakirajte ga u neku plastičnu foliju / vrećicu i stavite u zamrzivač koji će ukloniti neugodan miris, eliminirajući bakterije koje ga izazivaju. Na taj način ćete moći prorijediti strojno pranje traperica i spriječiti da prebrzo izblijede. Perite ih u hladnoj vodi što rjeđe, osim ako nisu s puno elastina.

3. Mrlje možete ukloniti sokom od limuna ili sodom bikarbonom. Samo utrljajte na mjesto sa flekom smjesu od limuna i vode. Za malo ozbiljnije mrlje koristite sodu i vodu koju ćete ostaviti nekoliko minuta na umrljanom mjestu, a tek potom potopiti, ili staviti na pranje.

4. Mrlje od dezodoransa na majici možete ukloniti tako što ćete ih istrljati džinsom. Doslovno, uzmite nogavicu svojih traperica i prebrišite!

5. Ukoliko nemate vremena da operete vašu omiljenu majicu, isprskajte mjesta na kojem se osjeća neugodan miris votkom. Bit će vam potreban raspršivač, da je ne biste baš natopili, a alkohol će eleminirati neugodne mirise.

6. Mrlje od pudera uklonite s kremom za brijanje. Ako vam se dogodi da slučajno prilikom skidanja, zakačite bluzu ili ovratnik šminkom, namažite na to mjesto kremu za brijanje prije nego je ubacite u perilicu.

7. Lakom za kosu uklonite mrlje od ruža. Raširite majicu, bluzu, haljinu, bilo koji komad i poprskajte umrljano mjesto s lakom. Nek odstoji nekoliko minuta dok tkanina ne upije lak, a onda je ubacite u stroj.

atma.hr – 52
8. Pričvrstite dršku naočala lakom za nokte. Ukoliko vam se okvir olabavio i na rubu je da pukne, a nemate pri ruci ljepilo, privremeno rješenje može vam buti lak za nokte kojim možete učvrstite dršku.

9. Isto vrijedi za dugme koje se počinje odšivati. Lakom spriječite da se odšije u potpunosti.

10. Uklonite suhe mrlje od kiše i blata s cipela turpijom za nokte.

11. Mrlje s čizama i cipela možete ukloniti uz pomoć octa i četkice za zube, ako nemate sredstvo za čišćenje. Namočite četkicu octom i polako istrljajte.

12. Ukoliko ste negdje slučajno poderali ili izgrebali cipele, ublažite taj detalj svojom omiljenom hidrantnom kremom za lice.

atma.hr – 52
13. Sodom bikarbonom uklonite neugodan miris i znoj u vašim cipelama nakon treninga.

14. Sa sredstvom za čišćenje stakla možete izglancati i svoje cipele.

15. Ukoliko vam se poderao grudnjak, točno na mjestu na kojem je žica, što može iritirati kožu, zalijepite flaster i tako zatvorite rupicu.

16. Mrlje od crnog vina možete ukloniti bijelim vinom. Samo polijte umrljano mjesto s bijelim vinom, ostavite da odstoji malo prije nego što komad stavite na pranje.

17. Zaustavite cijepanje hulahopki i čarapa tako što ćete na rupicu natapkati malo laka za nokte.

18. Ne radi vam patentni zatvarač? Evo rješenja! Uzmite štapiće za uši i malo vazelina ili nekog drugog vrlo masnog preparata i po rubu povucite nekoliko puta.

elle.rs