Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane hrane koja je bogata hranjivim tvarima i probioticima. Evo samo nekoliko razloga zašto biste je trebali dodati svojoj prehrani.

atma.hr – 78
Fermentirane namirnice poboljšavaju probavu. Fermentacija naše hrane je nešto poput pred-probavljanja (ispričavamo se na mentalnoj slici!). To ih čini lakšim za probaviti i naša tijela lakše iz njih apsorbiraju hranjive tvari.

Fermentacija zapravo čini hranu više hranjivom. Povrh činjenice da iz fermentirane možemo lakše apsorbirati hranjive tvari, studije su pokazale da tradicionalno fermentirani mliječni proizvodi zapravo pružaju više vitamina nego konvencionalno ili čak više i od sirovog mlijeka. Povrće , voće, grah i žitarice također postaju hranjivija nakon što fermentiraju.

Fermentacija također pomaže u oslobađanju od anti-nutrijenata. Ona pomaže eliminirati fitinske kiseline, anti-nutrijent koji se nalazi u žitaricama, grahu, sjemenkama i orašastim plodovima. Smanjenje fitinske kiseline olakšava našim crijevima da apsorbiraju minerale, tako da je dobrobit veća.

1. Proklijala zrna i sjemenke

Žitarice i sjemenke koje prvo proklijaju, a zatim fermentiraju kako bi se dobile korisne bakterije za pravljenje kruha.

Kruh od kiselog tijesta raži ili proklijale pšenice je probavljiviji od običnog kruha, ne izaziva alergije ili reakcije na gluten.

atma.hr – 52
2. Kiseli kupus

Kiseli kupus je sitno izrezani fermentirani kupus koji je prepun vitamina C, B i K. Također sadrži tonu probiotika, uključujući Leukonostok, pediococcus, i Lactobacillus. Ako kupujete kiseli kupus u trgovini umjesto da ga radite sami, pobrinite se da odaberete nepasterizirani (oni bi trebali biti u hladnjaku).

Pasterizacija ubija sve korisne bakterije. Moderne metode obrade ne sadrže korisne bakterije, no, specijalizirane trgovine još uvijek spravljaju ove namirnice na tradicionalan način.

Također postoji i ostalo fermentirano povrće kao što su kapari, artičoke, gljive, paprike i masline.

3. Fermentirane namirnice od soje

Miso je napravljen od fermentirane soje, i vrlo je dobar izvor mangana, cinka i antioksidansa. Često se koristi u receptima za juhe, ali ga također možete dodati drugim jelima i raznim umacima. Popularni fermentirani proizvodi od soje prvenstveno su dio prehrane nekih istočnjackih naroda više od 5.000 godina.

Japanci jedu Natto, koji je iznimno bogat bjelančevinama i vitaminom K2. Tempe je nastao u Indoneziji, a sastoji se od žitarica i mahunarki. Soja sos, ili Shoyu, nastao u Kini, a smatra se jednim od najstarijih poznatih fermentiranih začina.

Tofuyo, fermentirani tofu je proizvod poznat kao “sir sa istoka”, a potječe sa Okinawe. Fermentira tri do četiri mjeseca i vrlo je cijenjen zbog svoje glatke teksture, blagog okusa i ljekovitih svojstava.

atma.hr – 78
4. Kombucha

Čim je počnete konzumirati, kombucha će pokrenuti detoksikaciju vašeg organizma. Kombucha je prirodni probiotik koji uravnotežuje crijevnu floru zadržavajući korisne, a izbacujući štetne tvari.

Ona suzbija rast štetnih bakterija i jača imunitet. Dobar je izvor glukozamina, koji djeluju protuupalno i koji mogu smanjiti bolove, pogotovo artritisa, a mogu čak smanjiti i glavobolju.

Djeluje antistresno, prirodni je ‘podizač’ raspoloženja i energije.

5. Masline

Masline su fermentirana hrana puna Lactobacillusa, bakterije dobre za našu probavu.imaju visoku koncentraciju mononezasićenih masti i mogu smanjiti rizik za pojavljivanje dijabetesa tipa dva ako ih ubacite u hranu umjesto loših masti.

Smanjuju loš kolesterol i povećavaju dobri kolesterol.

banner za knjige ZIVJETI BEZ BOLOVA

6. Kokosov jogurt

Kokosov jogurt je prepun probiotika, a budući da je ne-mliječni proizvod, puno ga je lakše probaviti nego konvencionalni jogurt.

Kokos djeluje antivirusno, anti-gljivično i antibakterijski, plus ima dosta elektrolita, kalcija, kalija i magnezija.

7. Umeboshi šljive

Umeboshi šljive su malene ukiseljene šljive podrijetlom iz Japana koje promiču bolju probavu. Fermentiraju tijekom šest mjeseci.

Smatraju se “kraljicom alkalne hrane.” One sadrže probiotike i imaju moćna antibiotska svojstva.

8. Kiseli krastavci

Krastavci su puni aktivnim bakterijskim kulturama i enzimima. Kao i kiseli kupus, radije kupite lakto-fermentirane krastavce iz hladnjaka, ali ne one koji su napravljeni s octom.

Mogu imati sličan okus, ali nemaju iste zdravstvene dobrobiti. I ne zaboravite popiti sok krastavaca!

4 KOMENTARA

 1. Ako želiš upoznati sebe i svoje tijelo, promatraj i upijaj Prirodu kroz osjećaj !
  Svatko tko ovo čita, a ima najosnovnija saznanja o kemiji i Prirodi, poznato mu je da je fermentacija proces raspadanja i razlaganja nečega što je u Prirodi nepotrebno. Ako netko od ljudi i dalje vjeruje da je za divnu božansku kreaciju zvano ljudsko tijelo poželjna hrana nešto što je proces raspadanja i što zakiseljuje prirodno alkalno stanje tijela, samo neka nastavi i dalje ubacivati u svoje tijelo tu “zdravo fermentiranu” tzv hranu.
  Današnji čovjek sam sebi zubima kopa grob zadovoljavajući svoje nepce i apetit! Pa neka ti je nazdravlje dragi zabludjeli i uspavani čovječe!

  • mislim da niste u pravu. Postoje brojni dokazi gdje se dokazuje kako su propuštajuća crijeva (leaky gut) usko povezana sa mozgom i njegovim nepravilnim radom, sto uzrokuje neke spektre autizma,
   a lječi se izmedju ostalog fermentiranom hranom i juha od kostiju (bone broth), te normalno, detoksikacijom metala, i dr. da ne ulazim udubinu.
   Fermentirana hrana i spomenuta juha su strasno zdrave za rijesavanje lošeg stanja crijeva koji su usko povezani sa radom mozga!!!!

 2. Sve je to lijepo i krasno ali treba to naci kod nas. Nama je jos i sama soja egzoticno jelo. Kupujem tofu u “Garden”-u ali nisam jos nigdje vidio fermentirani tofu [Tofuyu]. To bi bilo krasno kad bi ga bilo za kupiti. Jos bi jako volio vidjeti Natto i Tempeh. Sojine komadice sam prestao kupovati jer to nije nikakva hrana i ni blizu soje, a pogotovo fermentirane soje.