Kupovina voća i povrća može biti zahtjevan zadatak, naročito ako ne znate koje vrste su najbolje za ovo doba godine. Kupnjom sezonskih namirnica ćete jesti zdravije, jeftinije, ukusnije i ekološko prihvatljivije.

Najbolje voće za ožujak

Avokado

Sadrži malo kolesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Mnogi ljudi izbjegavaju avokado jer obiluje mastima, ali trebate znati da su to masti koje povećavaju razinu dobrog kolesterola u krvi.

Limeta

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor kalcija i željeza. Odličan je izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Najuobičajeniji način konzumiranja limete je u obliku soka i kao dodatak čajevima ili salati i varivima.

Ananas

Ne sadrži puno zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6. Odličan je izvor vitamina C i mangana. Ananas je odličan za pripremanje voćnih salata, kolača i sokova.

Najbolje povrće za ožujak

Artičoka

Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem. Učinkovita je u snižavanju razine lošeg kolesterola i povećava razine dobrog kolesterola.

Rukola

Bogata je vitaminom A, C i K, ima malo kalorija i mnogo minerala, vitamina, antioksidansa i fitokemikalija koje poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Rukola je odlična za pripremu salata, variva, juhi, sokova i kao prilog jelima.

Cvjetača

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Odličan je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Cvjetača je odličnog okusa i jednostavna za pripremu. Probajte juhu od prosa i cvjetače.

Rotkvice

Ne sadrže puno zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar su izvor riboflavina, vitamina B6, kalcija, magnezija i mangana. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalija. Rotkvice se najčešće jedu kao dodatak salatama.

Špinat

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i mangana. Špinat možete jesti kao salatu, prilog jelima ili napravite krem špinat sa sirom.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/spinat/54/najbolje-voce-i-povrce-za-ozujak/3584/