Avokado je tropsko voće kojeg se često naziva aligatorska kruška. Okrugao je i zelene boje, a može težiti i do 2kg. Avokado ima čvrstu koru, meso koje okusom podsjeća na kombinaciju tvrdo kuhanog bjelanjka i maslaca. Ovo voće se često koristi za pripremu juha, salata ili kao prilog raznim jelima.

Nutritivne vrijednosti

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama. Osobe koje žele smršaviti često izbjegavaju avokado jer navodno sadrži mast, što je mit. Nezasićene masne kiseline su dobre za zdravlje pa i za mršavljenje jer sprječavaju prejedanje. Avokado u maloj mjeri sadrži i zasićene masne kiseline.

Sadrži čak 3 puta više kalija i kalorija od banane. Ostale vrijedne tvari su željezo, bakar, fosfor i magnezij.

Avokado je jedan od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem. Bogat je vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom C i E, kalcijem, željezom i kalijem.

Prednosti za zdravlje

Avokado je voće koje se često izbjegava zbog visokog udjela masti. Trebate znati da su masti koje avokado sadrži zdrave. Avokado krije brojna ljekovita svojstva.

Neugodan zadah

Avokado je jedna od najboljih namirnica za ispiranje usta i uklanjanje lošeg zadaha. Učinkovit je kod uklanjanja bakterija koje se nalaze u ustima i uzrokuju neugodan zadah, ali i propadanje zubi.

Ljepota

Ulje avokada se koristi u brojnim kozmetičkim proizvodima, naročito kremama, losionima i maskama za lice. Avokado će vašu kožu hidratizirati i spriječiti prijevremeni nastanak znakova starenja kože.

Krvni tlak

Kalij i folna kiselina će regulirati krvni tlak, zaštititi krvne žile i spriječiti nastanak bolesti krvožilnog sustava, srčanih bolesti i srčanog udara.

Kolesterol

Avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su učinkovite u smanjenju lošeg (LDL) kolesterola, dok istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Vid

Antioksidansi će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu koji mogu uzrokovati probleme s vidom.

Razvoj fetusa

Folna kiselina je važan dio prehrane kod svih trudnica kako bi se fetus mogao razvijati. Avokado će pomoći kod razvijanja stanica i tkiva fetusa.

Bubrežni kamenci

Unos namirnica koje su bogate kalijem pomoći će kod zaštite mokraćnog sustava, a znanstvenici su ustanovili da avokado može smanjiti rizik od nastanka bubrežnih kamenaca.

Jutarnje mučnine

Jutarnje mučnine su prisutne kod većine trudnica, a avokado sadrži vitamin B6 koji ih može ublažiti.

Mišići i živci

Kalij će vratiti u ravnotežu razinu elektrolita u tijelu, potaknuti rad mišića i živaca. Avokado može značajno ubrzati vaš metabolizam.

Rak prostate

Istraživanja su pokazala da avokado može spriječiti nastanak raka prostate. Znanstvenici su ustanovili da fitonutrijenti avokada mogu znatno usporiti širenje stanica raka, što može pomoći kod liječenja.

Psorijaza

Ulja avokada mogu olakšati simptome psorijaze. Stručnjaci savjetuju da svakodnevno namažete kožu uljem avokada jer će to smanjiti iritaciju, svrbež i ljuštenje kože.

Savjeti za konzumaciju

Kako biste provjerili je li avokado sazrio, malo ga stisnite. Ako osjetite da popušta pritisku, to znači da je sazrio.

Zreli avokado u hladnjaku može stajati i do tjedan dana. Međutim, jednom kada ga otvorite, pojedite ga u roku od 24 sata.

Meso avokada mijenja boju kada je duže vrijeme izloženo zraku zbog visoke razine željeza. Kako biste to spriječili, premažite avokado s malo limunovog soka.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/avokado/161/avokado-lijek-i-poslastica/3536/