Voće i povrće ima svoje vrijeme u godini kada je najbolje. Neko je dobro gotovo cijele godine, a neko tek nekoliko tjedana u godini. Jesti sezonske namirnice znači maksimalno uživati u njihovom okusu, a istovremeno uštediti. Također čuvate okoliš jer sezonskim namirnicama treba puno manje pesticida da bi njihov uzgoj bio uspješan. Odlazak u kupovinu može biti stresan, no ako znate što tražite, sigurno će vam postati zabavan.

Upoznajte s namirnicama koje su sada vrijedne vaše pažnje jer će vas oduševiti okusom, ali i cijenom.

Najbolje povrće

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalija. Krastavac je ukusan svjež i bez ikakvih dodataka. Najčešće se jede u kombinacijama s raznim povrćem kao salata. Ipak, krastavac možete pripremati na razne načine, a mi vam predlažemo ovaj osvježavajući sok od krastavaca i limete.

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i soli, i jako malo kolesterola. Dobar su izvor proteina, vitamin A, tiamina, niacina i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezija, kalija i mangana. Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao juhu, umak ili pak zapeći da budu prilog. Za toplije dane svakako probajte ovaj jednostavan recept za salatu od tikvica.

Paprike

U srpnju započinje sezona paprika. One su dobar izbor tiamina, niacina, folne kiseline, magnezija i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana. Paprike su ukusne svježe i bez ikakvih dodataka. Njihov okus je neobičan, gorkasto sladak. Ako niste ljubitelj svježih paprika, svakako probajte ove ukusne paprike punjene krumpirom i sirom.

Mahune

Mahune u srpnju postaju značajno jeftinije, u odnosu na ostatak godine. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamin B6, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune najčešće pripremamo kao varivo ili salatu. Predlažemo da isprobate ovaj recept za varivo s raznim povrćem.

Kukuruz

Sezona kukuruza u srpnju je tek započela. Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na razne načine, ali ga u pravilu najčešće kuhamo ili pečemo.

Najbolje voće

Marelice

Marelice su definitivno ljetno voće. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalija, a odličan izvor vitamina A i C. Marelicama nisu potrebni nikakvi dodaci kako bi bile ukusne. Kako biste u marelicama uživali još više, probajte ovaj jednostavan recept za ukusan kompot od marelica.

Trešnje

Trešnje su u srpnju najzastupljenije, najzdravije i najjeftinije. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Smokve

Odličan su izvor dijetalnih vlakana, kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza i cinka. Također su dobar izvor vitamin A, K i E. Sezona smokava u srpnju tek započinje. Odličnog su okusa, osvježavajuće su i mogu se pripremati na razne načine. Pokušajte za doručak pripremiti musli s jogurtom u koji ćete ubaciti svježe narezane smokve.

Breskve

Također su ljetno voće, a zbog osvježavajućeg djelovanja, pripadaju skupini omiljenog ljetnog voća velikom broju ljudi. Sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C. Kako bi njihovo osvježavajuće djelovanje bilo još bolje, predlažemo ledeni čaj s breskvama.

Nektarine

Slične su breskvama, glavna razlika je u kori. Za osobe koje nisu ljubitelj hrapave kore breskvi, nektarine su odličan izbor. Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar su izbor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalija, a odličan izvor vitamina C. Ako nektarine želite isprobati na neki novi način, svakako pripremite nektarine s pikantnom riccotom.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/marelice/35/najbolje-voce-i-povrce-za-srpanj/3734/najbolje-povrce/2/#title
http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/marelice/35/najbolje-voce-i-povrce-za-srpanj/3734/najbolje-voce/3/#title