Svi znamo koliko je bitno redovito raditi čišćenje organizma. Naš organizam je opterećen probavljanjem teške i nezdrave hrane. Osim toga, gomila toksina svakodnevno ulazi u naše tijelo preko vode, hrane, sredstava za čišćenje, kozmetike. Tome dodajte stres i prebrzi ritam života. Sve ovo može previše opteretiti i oslabiti organizam, te s vremenom rezultirati bolešću. Zbog toga svake godine vas podsjećamo da napravite čišćenje organizma.

Postoji više načina čišćenja organizma. Skoro svaki wellness centar može vam ponuditi tretman detoksikacije, no nemojte se žuriti: priroda nam nudi jednostavno i besplatno rješenje. Pogledajte, primjerice, ove namirnice. Kao da su stvorene da očiste naš organizam i pobrinu se za naše zdravlje!

1. Aloe vera

Aloe Vera je biljka koja snažno čisti tijelo od toksina, a uz to uspostavlja pravilan rad želuca i crijeva. Pijte dnevno čašu prirodnog, nezaslađenog soka aloe vere. Ovaj sok sadrži polisaharide koji jačaju imunitet i potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca radi uspješnije borbe protiv toksičnih tvari. Osim aloe vere, pijte puno vode i sokova. Da biste ostvarili najbolje rezultate, nabavite sokovnik. Svježi sokovi dat će vam najviše hranjivih tvari i enzima uz najmanje opterećenje probave.

2. Maslačak

Maslačak se stoljećima koristi za čišćenje i jačanje jetre. Uz zapažanja i iskustva travara, i moderna su istraživanja potvrdila učinkovitost maslačka. Tako se njegovi ekstrakti danas upotrebljavaju u dodacima prehrani namijenjenima zdravlju jetre. Svježe listove maslačka možete dodati u salatu ili zeleni kašasti sok. Pronaći ga možete na livadama, vrtovima, šumskim puteljcima, a i u trgovinama zdrave hrane.

3. Kelj

Kelj je naglašeno alkalno zeleno povrće. Neki ga smatraju previše gorkim da bi ga se moglo jesti kao salatu. Ayurvedska medicina međutim zagovara dodavanje gorkih sastojaka hrani jer gorke namirnice imaju izražena ljekovita svojstva. Ako želite razblažiti gorak okus, promiješajte kelj s drugim povrćem i jedite to kao salatu. Kelj možete dodati i u zeleni kašasti sok. Samo vodite računa da je kelj organski ili lokalno proizveden bez kemijskih poljoprivrednih sredstava.

4. Artičoka

Artičoka je nezaobilazna na popisu namirnica za detoksikaciju. Sadrži cinarin, koji pomaže u prirodnom procesu uklanjanja toksina. Artičoka  štiti i čisti vašu jetru, a usput pročišćava i probavni sustav. Ovo povrće također pomaže razgrađivanju masnoća i potiče proizvodnju žuči. Artičoka se ne jede sirova. No, kuhane artičoke mogu biti dio bilo koje salate koja vam padne napamet! Od lišća artičoke prave se tinkture i čajevi za mnoge zdravstvene tegobe.

5. Korijander

Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat – veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma. Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima u svom sastavu, korijander pomaže izlučivanju enzima i stimulira rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospješuju pravilan rad jetre i crijeva.

6. Đumbir

Đumbir sadrži sastojak gingerol, koji potiče odstranjivanje toksičnih i otpadnih tvari te ubrzava metabolizam. Dodajte 30 grama nasjeckanog đumbira vašim jelima. Možete grickati i svježi ljuti đumbir ili popiti šalicu čaja od đumbira dnevno.

7. Brokula

Svaki dan pojedite jednu porciju brokule. Ovo povrće sadrži sulforafan, koji pomaže tijelu da proizvodi enzimi II faze, koje čiste tijelo od kancerogenih toksina. Klice brokule značajno uvećavaju dobrobiti brokule, kojoj se pripisuje i sposobnost prevencije raka. Klice se rijetko prodaju u trgovinama, ali možete nabaviti sjeme u dućanu ili preko interneta pa uzgojiti vlastite klice. Dodavanje tih klica salatama i sendvičima osigurat će vam još veću zaštitu od raka nego sama brokula.

Zeleno povrće je općenito jako dobro za detoksikaciju. U proljeće jedite što više zelene salate, špinata, brokule, blitve. Sve to možete koristiti u raznovrsnim salatama po vašem ukusu. Ne zaboravite piti što više čiste/pročišćene vode, jer ona pomaže izbacivanju toksina iz organizma.

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/brza-detoksikacija