atma.hr – 52




U Indiji se riječ subjee (sabđi) odnosi i na povrće i na sva jela od povrća. Ima nebrojeno načina kuhanja, kombiniranja povrća i začina.  Ova variva – gusta, kašasta ili rijetka se obično serviraju topla, sa čapatijima (pogačicama), rižom i raznim prilozima kao što su čatni (chutney), salate i slično…

atma.hr – 52




SASTOJCI (za 4 osobe, glavno jelo)

500 gr krumpira
2-3 mrkve
200 grama graška
200 grama mahuna (fažoleta)
1 srednja cvjetača
2-3 dl kiselog vrhnja
50 grama oraha, mljevenih
1-2 dl sosa od rajčice (pomito)
začini: kurkuma, sol, papar

PRIPREMA:

Sve povrće oprati: Mrkve izrezati na štapiće, cvjetaču razdvojiti na cvjetove, mahune na komade dužine 3-4 cm, krumpir na kocke od 2-3 cm.

U lonac u koji može stati sve povrće, staviti vode na dno, dovoljno je 2-3 cm vode. Prvo staviti da se kuhaju mrkva i mahune, nakon jedno 5 minuta dodati grašak i još nakon 5 cvjetaču. Sve kuhati poklopljeno i paziti da na dnu uvijek bude malo vode, ali ne previše, jer povrće će pustiti svoju vodu.

Krumpir ispeći u pećnici ili u dubokom ulju.

Kada je povrće gotovo, dodati krumpir i sve posoliti.

U zasebnoj posudi pomiješati vrhnje, pomito, orahe, a može se dodati i malo šećera. Dadati papar i kurkumu i sve zagrijati uz stalno miješanje, dok se ne sjedini.

Pomiješati sa povrćem i dodati još vode ili vrhnja ako želite čorbastije varivo.

Može se ukrasiti listovima peršina ili korijandera.

http://vegge.blogger.ba/arhiva/2011/11/24/2973975