Yoga studio photo created by yanalya - www.freepik.com

Postoje određene joga asane koje vam mogu pomoći da ostvarite san o lijepom i ravnom trbuhu. One ciljano djeluju na jačanje vašeg središnjeg dijela tijela. Jednom kada skinete suvišno salo i učvrstite mišiće, cijelo vaše držanje će se promijeniti, a porast će i vaše samopouzdanje.

atma.hr – 52
Nakon hladnih dana i konzumacije teške hrane suvišni kilogrami nakupili su vam se u području abdomena? Osim što stvara dodatnu težinu pri hodanju i sagibanju, veliki trbuh znak je i lošijeg zdravlja. Masno salo oko struka ukazuje na usporen metabolizam i nemogućnost sagorijevanja viška masnoća, koje imaju tendenciju nakupljati se upravo u području trbuha.

Vjerovali ili ne, i stres je veliki okidač za nakupljanje masnog tkiva u abdomenu. Naime, hormon stresa kortizol direktno utječe na stvaranje masnoća, koje se zatim pohranjuju duboko u vaš trbuh.

Radi se o tzv. visceralnom masnom tkivu, koje je opasno za zdravlje. Visceralno masno tkivo povećava rizik od srčanog udara te kroničnih oboljenja, poput dijabetesa i astme, stoga biste svakako trebali poraditi na njegovoj eliminaciji i jačanju trbušnih mišića. Joga vam u tome svakako može pomoći.

Joga vježbe koje snaže trbušne mišiće

Postoje određene joga asane koje vam mogu pomoći da ostvarite san o lijepom i ravnom trbuhu. One ciljano djeluju na jačanje vašeg središnjeg dijela tijela. Jednom kada skinete suvišno salo i učvrstite mišiće, cijelo vaše držanje će se promijeniti, a porast će i vaše samopouzdanje.

Planirate li izvoditi ove vježbe, važno je da to radite barem dva-tri sata nakon jela. Osim izvođenja asana, prakticirajte svakodnevnu žustru šetnju od barem pola sata.

Umjesto na kauču, slobodno vrijeme radije provedite na svježem zraku.

atma.hr – 52
3 joga asane za lijep i ravan trbuh

1. Sarpasana (položaj zmije)

Lezite na trbuh pa isprepletite prste iza leđa.

S udahom podignite glavu i gornji dio tijela što više od poda.

Pošaljite ruke s isprepletenim prstima što više prema natrag (zamislite kao da vas netko vuče za šake) kako biste što više istegli trbuh i otvorili prsni koš.

Zadržite položaj tijekom 5 udaha i izdaha pa se s izdahom spustite na pod i opustite ruke pokraj tijela. Ponovite vježbu 3 puta.

Varijanta: lezite na trbuh, dlanove stavite pokraj prsnog koša savijenih laktova priljubljenih uz tijelo. S udahom ispružite ruke podižući cijeli torzo od poda. Malo zadržite pa se s izdahom spustite na pod.

sarpasana

Dobrobiti:

Ova vježba snaži mišiće abdomena, masira trbušne organe, otvara prsni koš, snaži leđne mišiće te ublažava bolove u leđima, produbljuje disanje, jača ramena te povoljno djeluje na bubrege.

atma.hr – 52
2. Parvatasana (sjedeći položaj planine)

Sjednite na prostirku ugodno prekriženih nogu. Podignite ruke visoko iznad glave te spojite dlanove.

Kralježnica ostaje ravna, a glava točno između ruku, pogled usmjeren prema naprijed.

S udahom u trajanju od tri sekunde pošaljite gornji dio tijela s ispruženim rukama u desnu stranu, a zatim se s izdahom u trajanju od 3 sekunde vratite u početni položaj. Ponovite isto na lijevu stranu.

Ponovite vježbu na obje strane 3-4 puta.

parvatasana

Dobrobiti:

Ova vježba isteže bočne strane tijela, jača ramena i leđa, snaži središnji dio tijela, otpušta napetosti iz gornjeg dijela tijela, umiruje um.

3. Pavanmuktasana

Lezite na leđa ispruženih nogu. Udahnite pa s izdahom privucite koljena na prsni koš.

Zagrlite ih rukama tako da osjetite pritisak na području abdomena. Ostanite u položaju koliko vam je ugodno.

Možete se malo i ljuljuškati u jednu i drugu stranu. Potom se opustite.

pavamuktasana1n

Dobrobiti:

Ova vježba masira unutrašnje organe, jača abdominalne mišiće te smanjuje masno tkivo u području trbuha, pomaže kod nadutosti, potiče probavu, pomaže gubitku kilograma te potiče cirkulaciju u kukovima.

atma.hr – 52
Joga asane su, naravno, samo dodatna pomoć u gubitku masnog tkiva u području trbuha.

Kako biste ostvarili najbolje rezultate, važno je i da mijenjate svoju prehranu i životne navike.

Jedite svježe i sezonsko voće i povrće, slatkiše zamijenite nekim zdravim slasticama, a slane grickalice orašastim plodovima koji će vas napuniti energijom i zdravim nutrijentima.

alternativa-za-vas