Hand photo created by schantalao - www.freepik.com

Bez obzira na dijetu i vježbanje ponekad se uporni ‘šlaufići’ na trbuhu jednostavno ne tope. Ukoliko dijetama i vježbanjem niste postigli očekivani učinak i izgubili višak na trbuhu, možda radite neke greške koje sabotiraju vaš cilj.

atma.hr – 52
Otkrivamo vam 5 čestih krivaca zbog kojih naslage na struku ne žele otići…

1. Nedostatak magnezija

Našem tijelu treba magnezij koji je potreban za normalan rad srca, živaca i mišića, a sudjeluje i u aktivaciji više od 300 enzima koji osiguravaju neometan tijek brojnih procesa u tijelu.

No ovaj važni nutrijent ima utjecaja i na gubitak kilograma i oblikovanje tijela.

Istraživanje objavljeno Journal of Nutrition otkrilo je kako se dovoljan unos magnezija povezuje s nižim razinama glukoze i inzulina ( pokazatelje debljanja).

Drugo je istraživanje otkrilo kako magnezij blagotvorno utječe i na osjećaj nadutosti tijekom menstrualnog ciklusa. Naime, žene koje u organizmu imaju dovoljno magnezija osjećaju se manje naduto i otečeno.

Savjet: Hrana bogata magnezijem je zeleno lisnato povrće, grah, mahunarke i orašasti plodovi. Ukoliko pak želite uzimati nadomjeske magnezija, pogledajte video na kraju članka.

atma.hr – 52
2. Hrana s previše soli

Kada imate osjećaj da se nakon jako slanog jela osjećate napuhnuto ne pričinjava vam se. Previše soli u organizmu uzrokuje premještanje vode iz krvotoka u kožu, a velika dnevna konzumacija soli može vam dati ‘napuhnuti’ izgled. Čak više od 90 posto ljudi prekoračuje preporučene dnevne doze soli, od 4 grama, što sabotira napore da izgube višak na trbuhu.

Savjet: Kako bi smanjili unos soli u organizam izbjegavajte dodavanje soli u hranu. Okus jelima radije pojačajte raznim začinima. Pokušajte kuhati s kuminom, čilijem, paprom, đumbirom, ružmarinom, cimetom… Na taj ćete način sol neće biti jedini pojačivač okusa i trebat ćete je u znatno manjoj količini.

3. Konzumacija gaziranih pića

Gazirana pića puna su praznih kalorija koja utječu na obujam vašeg struka. Naime, samo dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje da se salo u predjelu trbuha nakuplja pet puta brže. Velika količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom, pa jedete više nego bi trebali.

Savjet: Odlična i zdrava alternativa gaziranim pićima su prirodni voćni sokovi. Osim toga držite se preporučenih osam čaša vode dnevno, te probajte na svoj dnevni jelovnik pića uvrstiti čajeve, nezaslađene naravno. Ne trebate se odreći ni kave koja je dobra u ograničenim količinama (1-2 šalice).

atma.hr – 52
4. Premalo sna

Ukoliko imate osjećaj da vam konstantno manjka sna osim što ste vjerojatno kronično umorni ‘sprječavate’ skidanje masnih naslaga s trbuha. Istraživanje objavljeno u American Journal of Epidemiology otkrilo je kako žene koje spavaju samo pet sati imaju 32 posto šanse da budu pretile nego li one koje spavaju više.

Naime, zbog manjka sna tijekom dana konzumirate više masne hrane, a krivac za to je grelin. Proizvodnja hormona gladi, kako ga nazivaju, upravo je pojačana zbog manjka sna.

Savjet: Kako bi regulirali apetit, a time i težinu te salo oko trbuha, svakako spavajte preporučeni broj sati najbolje od sedam do devet sati sna tijekom noći. Da biste spavali kvalitetnije iz sobe izbacite elektroničke uređaje, sobu držite malo hladnijom od ostatka stana. Idealna temperatura sobe je oko 18 stupnjeva Celzija.

Izbjegavajte kofein kasno navečer i pokušajte se držati rutine spavanja, čak i ako to znači ustajanje u isto vrijeme vikendom.

banner za knjige danvantari

Jedete pogrešne masnoće

Tijelo ne reagira na sve masnoće na isti način. Istraživanja pokazuju kako visok unos zasićenih masti (poput onih životinjskog podrijetla) povećavaju nakupljanje masnoća.

S druge pak strane nezasićene masnoće koje sadržavaju omega 3 masne kiseline poput onih iz kokosa, lana, oraha, suncokretovih sjemenki, maslinovog ulja i avokada, djeluju protuupalno i imaju blagotvoran učinak na tijelo.

Savjet: Moderirajte unos masnoća i izbalansirajte prehranu jer prevelik unos bilo zasićenih ili nezasićenih masnoća neće imati poželjan učinak na vašu liniju.

zadovoljna.hr