Jednom prilikom, mladić je došao kod budističkog učitelja i rekao mu: “Učitelju, osjećam se jako nesretno. Život me teško pogađa i ne znam kako da pronađem mir.”

Učitelj je pažljivo saslušao mladića i rekao mu: “Dragi mladiću, dozvoli mi da ti ispričam priču o dvije strelice. Kada te pogodi prva strelica, osjećaš bol. To može biti fizička bol, emocionalna patnja ili mentalna agonija. No, ta prva strelica je neizbježna u životu, svi smo podložni patnji i izazovima.”

“Međutim,” nastavio je učitelj, “kada se druga strelica zabode u tebe, to je strelica tvojih reakcija, straha, tuge, ljutnje i žaljenja. Ta strelica dolazi iz tvoje vlastite reakcije na prvu strelicu, i upravo ta strelica donosi još veću patnju.”

atma.hr – 52
Mladić je promislio o tome što je učitelj rekao i shvatio da iako ne može kontrolirati prvu strelicu, može naučiti kako bolje reagirati na nju.

Učitelj je zatim zaključio: “Dragi mladiću, umjesto da pokušavaš izbjeći prvu strelicu, usmjeri svoju pažnju na to kako reagiraš na nju. Nauči se suzdržati od beskorisnih emocionalnih reakcija i prepuštanja negativnim mislima. Tada će druga strelica, strelica tvojih reakcija, izgubiti snagu i patnja će se smanjiti.”

Mladić je zahvalio učitelju na mudrosti koju je podijelio. Shvatio je da je u njegovoj moći da promijeni svoje reakcije i da kroz promjenu perspektive može smanjiti patnju u svom životu.

Naše reakcije na izazove i patnju u životu mogu utjecati na našu sreću i unutarnji mir. Ako naučimo kontrolirati svoje misli, osjećaje i reakcije, to nam omogućava da umanjimo patnju i pronađemo unutarnju ravnotežu i mir.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

atma.hr – 52