Foto: pixabay.com

Iako je Italija je zemlja ugljikohidrata, nikada nije imala problem s velikim brojem pretilih osoba. Kako je to moguće? Samo 9% populacije ima problem s pretilošću naspram 32% Amerikanaca, što zvuči ipak kao znanstvena fantastika ako znamo da se standardna prehrana svakog Talijana dosta temelji na pasti!

atma.hr – 52
Jeli moguće biti fit i elegantan u zemlji pizze, paste i sladoleda?

Dovoljno je da vam spomenemo Monicu Bellucci, Sophiu Loren, Ginu Lollobrigidu, Ornellu Muti, Annu Magnani, Claudia Cardinale, Virnu Lisi, Monicu Vitti… pa ćete shvatiti da je itekako moguće.

Uostalom, Italija je zemlja ugljikohidrata, ali nikada nije imala problem s velikim brojem pretilih osoba. Kako je to moguće?

Ukoliko malo detaljnije proanaliziramo Talijane, možemo samo konstatirati kako većina stanovništva na Apeninima vodi zdrav i balansiran život.

Ako su vam baš potrebne brojke: samo 9% populacije ima problem s pretilošću naspram 32% Amerikanaca! Što zvuči ipak kao znanstvena fantastika ako znamo da se standardna prehrana svakog Talijana dosta temelji na pasti!

“Sve što vidite na meni dugujem špagetama.” – Sophia Loren

atma.hr – 52
1. talijansko pravilo: Trik je u balansu i manjim porcijama

Za razliku od Amerikanaca koji prakticiraju velike porcije, u Italiji se jede češće, ali manje. Naravno, pričamo o prosjeku jer kod kuće, pogotovo ako je glavna kuharica baka koja je ovladala svim mogućim slasnim receptima, teško da ćete pojesti jednu porciju špageta.

Također, Talijani ne vode posebno računa o kalorijama, već prestaju jesti u trenutku kada su “puni” i kada imaju prostora još samo za jednu kavu. Treba napomenuti da je u njihovim jelima uvijek savršen balans svega: koliko masti, koliko ugljikohidrata, škroba, proteina, a posebno izbjegavaju konzumiranje crvenog mesa.

2. talijansko pravilo: Koriste samo jedno ulje – maslinovo

Maslinovo ulje ima s razlogom reputaciju zlatne tekućine pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog talijanskog jela.

Talijani ga koriste kao glavno ulje za salatu, pravljenje umaka, prženje i prosto je nemoguće zamisliti talijansku kuhinju bez njega! Opće je poznata činjenica da je maslinovo ulje bogato dobrim mastima.

atma.hr – 52
3. talijansko pravilo: Konzumirati što više svježe, sirove hrane

To se posebno odnosi na jug Italije, egzotičnu Siciliju gdje je svako jelo obogaćeno rajčicama, povrćem, artičokama, začinima i limunom.

Pasta se služi, s mrvicom maslinovog ulja, domaćim umakom od rajčice, origanom i uvijek je servirana u malim porcijama.

4. talijansko pravilo: Stalno šetaju

Passeggiare na talijanskom znači šetati. Da, prošećite što više tijekom dana. Skoknite do omiljenog trga ili samo šetajte ulicama svog grada, kraj rijeke, po nekom parku ili centru.

Ljeti, veliki broj Talijana ima običaj da za vikend ode na kratki odmor do nekog jezera, sela. Zato, u prirodu!

5. talijansko pravilo: Manje porcije za doručak

Doručak se u talijanskoj obitelji ne preskače.

Ali za razliku od velikog broja Europljana, Talijani za doručak prakticiraju pojesti malo manje.

atma.hr – 52
6. talijansko pravilo: Rijetko kad piju gazirana pića

Vrlo rijetko ćete vidjeti da neki Talijan pije bilo kakav gaziran napitak. Eventualno gazirana voda dolazi u obzir.

Ledeni čaj ili smoothie također ne spada u redovno piće stanovnika Apeninskog poluotoka. Ali zato cappuccino spada!

7. talijansko pravilo: Junk hrana? Grijeh nad grijehovima!

Ukoliko ste nekad ušli u klasičan talijanski supermarket sigurno ste primijetili da je dio s čipsom i gaziranim pićima vrlo mali. Talijani rijetko kad grickaju ili prakticiraju jesti junk hranu. Generalno, u ovoj zemlji skoro nitko poslije večere ne jede.

Mozzarela pred spavanje dok se gleda serija ili neki film? Naravno da ne! Ako žele prezalogajiti nešto između glavnih obroka, to je onda kod većine voće – ili dobar kolač!

8. talijansko pravilo: Pizza nije baš za svaki dan

Žao nam je, ali moramo vas razočarati. Talijani ne jedu pizzu po cijeli dan i svaki dan niti preporučuju da vi to radite. U Italiji je pizza vrsta hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedjeljom u grad s društvom.

Također, Talijani su najveći ljubitelji pizze koja je bogata raznim vrstama sira i povrćem i koja ima malo tijesta i kalorija, a puna je hranjivih sastojaka i vlakana.

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA

9. talijansko pravilo: Lagana večera

Posljednji obrok je kod Talijana rezerviran za neko lagano jelo (ukoliko ne idete s prijateljima van).

Tipična večera uključuje juhu (minestrone), manju porcije paste servirane uz malu porciju sira i povrća.

10. talijansko pravilo: Ne drže dijete

Talijani ne spadaju u onu skupinu nacija koje su luđački sklone dijetama i manijakalnom vježbanju. Želite smršaviti? Izbjegavajte prženu hranu i kao umak na pasti koristiti domaći umak od rajčice i povrće poput brokule, gljiva …

I posljednji savjet, ali najvažniji: Jedite bez grižnje savjesti, opuštajte se i uživajte u divnom životu!

Dolce fare niente.

La vita e bella.

elle.rs/ stil.kurir.rs