Image by vecstock on Freepik

Manipulatori imaju tendenciju da vas navedu da toliko sumnjate u sebe da se plašite napustiti svog partnera, dok će se on nastaviti ponašati prema vama tako da se osjećate bezvrijedno. Ovo će biti njegovo rješenje da ga ne napustite.

atma.hr – 52
Osobe koje imaju problem s narcisoidnim ili manipulativnim ponašanjem često nisu zadovoljne sobom i imaju problem s niskim samopoštovanjem. U ljubavnim vezama, kada imate slobodu da izrazite svoju ranjivost, da pokažete emocije i “ogolite” svoje srce, ako ste u odnosu s manipulatorom ili narcisom, postoji rizik da će i vaše “slabosti” biti iskorištene.

Manipulatori u vezama koriste igre uma kako bi nahranili svoj ego i zbog toga koriste i vašu ranjivost. Ako kod svog partnera primijetite neke od navedenih znakova ponašanja, važno je da o tome otvoreno govorite i da jasno kažete partneru kako to na vas utječe.

Ako se situacija ne popravi, razmislite je li vrijedno da ostanete u takvom odnosu.

Evo koje 3 taktike koriste muškarci manipulatori kada imaju nisko samopoštovanje:

1. Prebacivanje osjećaja krivnje

Kada vas muškarac stalno krivi za bilo koji aspekt života koji ne možete ni kontrolirati, moguće je da ima nisko samopoštovanje i ne može preuzeti odgovornost. Međutim, nikada neće priznati da nema povjerenja u sebe pa će tražiti krivce u svima drugima. Ovakvo ponašanje može izazvati i to da sumnjate sami u sebe.

Što možete učiniti u ovom slučaju? Prije svega, pokušajte pobjeći iz ove situacije i nađite vremena za sebe. Zatim razgovarajte s prijateljem, s članom obitelji ili terapeutom. Druga perspektiva će vam pomoći da postanete svjesni situacije u kojoj se nalazite.

Zatim razgovarajte sa svojim partnerom o tome kako se osjećate. Ako vas odbije saslušati ili ne promijeni ponašanje, izađite iz toksičnog odnosa koji čini da se osjećate loše.

atma.hr – 52
2. Stid i strah

Manipulatori imaju tendenciju da vas navedu da toliko sumnjate u sebe da se plašite napustiti svog partnera, dok će se on nastaviti ponašati prema vama tako da se osjećate bezvrijedno. Ovo će biti njegovo rješenje da ga ne napustite.

Stid je izuzetno toksičan u vezi. Kada ste s pravim muškarcem, možete s njim razgovarati o bilo čemu. Suprotno tome, ako ste u vezi s muškarcem s niskim samopoštovanjem, zbog njega ćete se osjećati loše zbog apsolutno bilo čega.

Što možete učiniti ako se nađete u ovoj situaciji? Ne dozvolite mu da se igra s vama. Udaljite se od njega – i emocionalno i fizički. Ne dozvolite mu da uništi vaše samopouzdanje.

3. Perfekcionizam

Kada manipulator stalno traži mane i nedostatke u drugoj osobi, on počinje sebe doživljavati kao boljeg i dominantnijeg i tako hrani svoj ego. Ne žele da padnu s pijedestala pa bi učinili sve što je u njihovoj moći da to mjesto zadrže.

Oni nemaju povjerenja u sebe, njihovo samopouzdanje je srušeno, a onda narušavanjem tuđeg stvaraju iluziju da su bolji.

Ako se partner ponaša ovako prema vama, morate shvatiti da nije vaša odgovornost da mu pomognete.

Najčešće je ovakvim osobama potrebna pomoć psihologa i psihoterapeuta, a ako vas ova veza ugrožava po bilo kojoj točki, vrijeme je da iz nje izađete.

sensa.mondo