Foto: pixabay.com

Nedavno sam naišla na 36 pitanja koja vode do ljubavi, a sastavio ih je psiholog Arthur Aron prije više od 20 godina.

atma.hr – 39

Radilo se o eksperimentu pomoću kojeg su pokušali otkriti mogu li se zaljubiti dvije osobe koje se ne poznaju samo ako iskreno odgovore na određena pitanja.  Testirala sam popis sa šačicom prijatelja i partnera, a rezultat je uvijek bio fantastičan.

Volim duboke razgovore s osobama koje tek upoznam i istraživanje često skrivenih aspekata njihove osobnosti. Također volim dijeliti takve stvari i o samoj sebi.

Preporučujem ovaj popis svakome, bez obzira jesu li to nepoznate osobe, prijatelji ili dugogodišnji partneri.

Sada sam u dugoj vezi i većina pitanja je postavljena i odgovorena. I iako osjećam da tu osobu poznajem kao pojedinca, ja još uvijek osjećam kao da postoji more nepoznatog između nas.

Kako smo provodili sve više vremena zajedno i produbljivali intimnost, primijetila sam da se pojavilo novorođenče – sam odnos. To je stvar koja nije postojala kada smo se upoznali. To je sila s kojom oboje nismo bili upoznati.

Naš odnos nas je iznenadio, tješio i izazivao nas i svaki dan smo sve više shvaćali da moramo uzeti vremena da ga upoznamo i poštujemo.

Zanimljiva stvar koja se dogodila – shvatila sam da bez obzira koliko smo naučili jedan o drugom, nova pitanja su bila više usmjerena na “mi” a manje na „ti“ i „ja“.

Što nam se sviđa ili ne sviđa u vezi “nas”?

atma.hr – 39

Pomislila sam da možda – na isti način na koji uzajamna ranjivost njeguje bliskost između dvoje ljudi tijekom eksperimenta od 36 pitanja, ista vrsta iskustva može biti dizajnirana da se više i dublje  zaljubimo u našem odnosu.

Razmišljala sam. Razmišljala sam  o stvarima koje sam htjela znati, kao i o stvarima koje sam se bojala  saznati. Došla sam do 33 pitanja namijenjenih za stvaranje zajedničke svijesti koja će poboljšati sposobnost partnera da plešu zajedno kao jedan.

Moram vas upozoriti prije nego što napišem ovaj popis: Kad god sam preporučila ovih 36 pitanja, uvijek bih spomenula da ona samo ubrzavaju vezu koja bi se dogodila.

Neka od pitanja izazvat će toplinu i zbunjenost, ali neka su pitanja vrlo sirova i pomalo drska. Morate biti spremni objektivno promotriti vaš odnos kao nikada prije. Možete saznati neugodne stvari..

Ili možete osjetiti nevjerojatno olakšanje kada saznate koliko ste voljeni i obožavani. Vjerojatno ćete osjećati mješavinu. No, prihvatite i dobro i loše. A govoreći o dobru i zlu – to ne postoji: postoji samo istina. Neke stvari će biti ugodne, a neke stvari će biti neugodne. Bilo kako bilo, ovaj popis je dizajniran da otkrije istinu.

Misli i osjećaji koji se otkriju ovdje su pravi. Oni već postoje, ali tek sada izlaze na površinu. Možda vam se neće svidjeti  ono što čujete. Možda će vam se manje sviđati vaš odnos … ali ako se to dogodi, možda ste svega već svjesni.  Također, budite nježni kada čujete iskrene odgovore. Njih je teško dati.

atma.hr – 39

Neka se vaš partner osjeća sigurno kada dijeli takve stvari s vama. Oduprite se svom egu i ne shvaćajte osobno svaki odgovor. Kada čujete odgovor zbog kojeg ćete osjetiti nelagodu i niste sigurni što reći, pokušajte reagirati s rečenicom tipa: “Hvala ti što to dijeliš sa mnom. Zahvalna sam što sad znam tu informaciju. “

Kada vas zaboli odgovor, možete reći sebi: “Drago mi je što znam nešto što je već postojalo. Ništa se ne mijenja. Ne moram se mijenjati. Moj partner ne traži da se promijenim. Moj izbor je kako ću reagirati. “

Budite empatični prema svom partneru i potičite istinu dijeleći svoju. Ništa neće postati bolje ako skrivate istinu.

Istina je da mnogi odnosi duže traju kada se skriva istina. Ako vaš odnos ne može podnijeti informaciju koju ćete dobiti iz ovih pitanja, onda to znači da vam nije suđeno.

Bolje je sve otkriti sada, tako da možete biti slobodni kako bi započeli prikladniji odnos. Zapamtite da je to netko s individualnim ukusima i netko tko je izabrao voljeti vas. Budite oprezni i ne stvarajte pretpostavke,  nemojte čuti stvari koje nisu izgovorene.

Imajte razumijevanja, tolerancije i milosti primajući i dijeleći istinu. Također, vjerujem da partneru treba dati izbor ukoliko želi preskočiti neko od ovih pitanja. Također, pauze su dobrodošle.

Kada dajete partneru slobodu da preskoči pitanje iskazujete mu  poštivanje. Njemu je samo možda potrebno vrijeme. Pokušajte ne brinuti o tome da on možda želi nešto  sakriti od vas. Dajte mu prostora i on će biti spremniji kasnije odgovoriti na pitanje.

atma.hr – 39

U ovom trenutku možda se želite zapitati kako je vaše ponašanje doprinijelo njegovom strahu pri odgovaranju na pitanja. Zašto se plaši? Je li moguće da osjeća da je vaša ljubav uvjetovana? Bezuvjetna ljubav je jedino mjesto gdje istina može disati i rasti.

Na kraju, budite nježni s vašim odgovorima. Prije nego što podijelite nešto što bi moglo možda biti neugodno čuti, umotajte to u puno lijepih riječi. Na primjer, ako je vaš odgovor na pitanje “Dajem li ti dovoljno komplimenata?” odjekujuće “Ne” –  recite više od toga.

Počnite s pričom o vremenima kad vam je često davao komplimente i kako ste se dobro tada osjećali. Objasnite mu njegovo ponašanje na način da se ne osjeća krivim ili napadnutim. Istina se može i treba otkriti bez nanošenja boli. Samo zreli, otvoren i iskren odnos će imati koristi od ovog iskustva.

Nastavite oprezno…

atma.hr – 75
1. Što sve mogu reći ili učiniti da se osjećaš voljeno?

2. Što sve mogu reći ili učiniti da se osjećaš nevoljeno?

3. Što te je u početku privuklo meni?

4. Koja je tvoja omiljena stvar u odnosima?

5. Dodirujem li te dovoljno?

6. Dajem li ti dovoljno komplimenata?

7. Kako/kada ću učiniti da se osjećaš posebno?

8. Imaš li interese za koje mi još nisi rekao?

9. Što te najviše u našem odnosu plaši?

10. Što najviše voliš u našem odnosu?

11. Kako ti mogu pomoći u održavanju tvoje individualnosti?

atma.hr – 39

12. Razmisli o svom dojmu kada smo se prvi put sreli. Što se promijenilo od tada?

13. Misliš li da postoji nešto u vezi čega nisam bila 100% iskrena u vezi?

14. Kad bih mogla mijenjati jedan dio svog tijela, što bi to bilo?

15. Koja je najbolnija stvar koju sam ti ikada rekla ili učinila?

16. Reci mi što bi želio da učinim za tebe?

17. Što ti je najdraže u vezi mene?

18. Koje te moje ponašanje iritira?

19. Reci mi što me razlikuje od drugih ljudi.

20. Kad smo se upoznali, koja je bila tvoja prognoza trajanja naše veze? Što misliš o tome sada?

21. Kako se osjećaš kad smo razdvojeni?

22. Na koji način pridonosim tvom životu?

23. Što misliš da me privuklo tebi?

atma.hr – 39

24. O čemu razmišljaš kada vidiš da razgovaram s atraktivnom članom suprotnog spola?

25. Kako ti mogu pokazati moju podršku?

26. Brineš li da ću ti biti nevjerna?

27. Jesi li ikada razmišljao o tome da me prevariš?

28. Kad mi se najviše diviš?

29. Jesi li siguran u moje osjećaje prema tebi? Što mogu učiniti da se osjećaš sigurnije?

30. Misliš li da provodimo previše vremena zajedno? Premalo?

31. Je li naš odnos manje uzbudljiv sada nego kada smo se prvi put sreli? Na koji način?

32. Koji je tvoj najveći strah?

33. Kada se osjećaš najviše živ?

Prijevod: ATMA

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja