U mnogim vezama danas, komunikacija je jedno od ključnih pitanja. I, stereotipno gledano, često je muškarac taj koji je zaslužan za probleme komunikacije. Međutim, muškarci nisu jedini “krivci”. Postoje mnogobrojne stvari koje su ženama potrebne od njihovih partnera, a koje ne znaju kako artikulirati ili oklijevaju pitati zbog bojazni da bi to moglo izazvati napetost.

U istraživanju, u kojem je sudjelovalo preko petsto žena, glavno pitanje bilo je: “Što je to što vam treba od muža (partnera), a ne znate kako ga pitati ili to zatražiti?”.

Ovo su četiri najčešća odgovora.

Verbalna podrška

Žena može znati da je ona žena koju njezin suprug voli najviše na svijetu, ali joj je važno da to i čuje. “I dalje mi je potrebno da znam da mu se sviđa kako izgledam i da me još uvijek cijeni”, rekla je jedna od ispitanica.

Drugi način na koji je ženama potrebno verbalno uvažavanje jeste da im muževi priznaju koliko one doprinose obitelji – bilo kroz rad, financije ili brigu o djeci. Žene svakako mogu osjetiti kada njihovi muževi urade nešto da bi izrazili svoju zahvalnost. Ipak, za većinu ispitanica, riječi su vrlo bitne. Jedna od njih je rekla: “Mislim da većina muškaraca pokušava to kazati bez riječi, ali svima nam je jasno da snaga leži u onome što je izrečeno”.

Nepodijeljena pažnja

Svatko, bez obzira na uzrast, ima stvari koje mu odvlače pažnju. Kod djece to je najčešće tehnologija, ali sve više ista priča događa se i kod odraslih. Na kraju dugog dana, tendencija je da se dođe u topli dom i “isključi”. Međutim, pokazalo se da je to ključno vrijeme za važnu bračnu komunikaciju – vrijeme za slušanje i pričanje bez prekidanja.

“Kao supruzi, potrebno mi je vrijeme bez televizije – samo nas dvoje – bez obzira je li u pitanju šetnja, sjedenje uz kavu ili pripremanje deserta”, izjavila je jedna od ispitanica. “Moram osjetim da sam bitnija od sporta ili posla”.

Za većinu anketiranih žena, kontakt očima govori više od svega. On, također, kaže – ti si dragocjena. Kontakt očima kaže: “Stalo mi je dovoljno do tebe da ti posvetim vrijeme i pažnju koju zaslužuješ i kao osobi i kao supruzi”.

atma.hr – 52
Romantika

Ovo možda i nije iznenađenje, ali istraživanje pokazuje da potreba žene za romantikom nije samo stereotip – ona je realnost. Većina supruga koje su dale ovaj odgovor rekle su i da im nije dovoljan samo “izlazak” – one bi željele da njihovi muževi više vremena provedu u planiranju.

S tako mnogo obiteljskih obveza i planova koji padaju na pleća supruga, one objašnjavaju kako bi bio zaista dobrodošla gesta kada bi im muževi prišli s određenim planovima za vikend ili unaprijed angažiranim dadiljama. “Divno je kada se to dogodi na takav način, jer je to onda njegova ideja, a ja ne ispadam kao netko tko uvijek pokušava sve kontrolirati”, rekla je jedna od supruga.

atma.hr – 52
Pomoć

“Kada bi muškarci ponudili pomoć, a da ih žena ne pita, to bi onda bilo fantastično”, izjavila je jedna od ispitanica.

Najpopularniji odgovor u istraživanju bio je pomoć i to u različitim oblicima. Bez obzira da li su u pitanju “priskakanje” u pomoć oko stvari koje se nazivaju ženskim poslovima (kao što su čišćenje i kuhanje) ili donošenje svakodnevnih odluka, odgojnih mjera za djecu pa čak i dilema vezanih za prijatelje, žene koje su dale ovaj odgovor rekle su da im je potrebno da se njihovi muževi uključe u ovakve stvari.

“Mijenjanje pelena, pranje suđa, postavljanje stola ili bilo što drugo što svakodnevno radim, a što bi se on sam sjetio uraditi (da ga ja ne zamolim) pokazalo bi mi da mu je jasno da ja ne sjedim i ne ležim po cijeli dan te bih osjećala da me istinski cijeni “, rekla je jedna od supruga.

I, na kraju, prilično veliki broj supruga očekuje od svojih jačih polovica ispuniti njihove potrebe, ali nikada ih ne artikuliraju te postaju uznemirene i ogorčene kada one nisu ispunjene. Istovremeno, muževi su prilično nesvjesni potreba svojih supruga te postaju ljuti i zbunjeni kada se njihove supruge ponašaju prezrivo prema njima.

Autor: minimagazin.info