atma.hr – 52
Redovno vježbanje nam pomaže da ostanemo u dobroj formi i da odgodimo vrijeme pojave promjena, koje imaju veze s godinama. Ovo se odnosi na sve organe u našem organizmu, uključujući i mozak, piše uspesnazena.com.

Pokazat ćemo vam vježbe koje će vam pomoći da očuvate dobro pamćenje i druge kognitivne funkcije do duboke starosti.

4 vježbe za dobro pamćenje i koncentraciju

Raznobojni tekst

1 3

Pred vama je popis riječi koje su napisane raznim bojama. Krenite redom, od prve riječi izgovarajte naglas boju kojom je napisan tekst. Dođite do kraja, a onda u obrnutom smjeru ponovite to isto. U početku će vam biti teško, jer su za boju i tekst odgovorne različite hemisfere mozga.

atma.hr – 39

♦ Korist: odlična prevencija Alzheimerove bolesti, pomaže da se uspostave nove veze između hemisfera, trenira koncentraciju i preusmjeravanje pažnje.

Šulteova tablica

2 3

Skoncentrirajte se na cifru 19 u centru kvadrata. Vaš zadatak je naći cifru 1, a potom i sve ostale po rastućem redoslijedu, tako što ćete fiksirati pogledom svaku pronađenu cifru.

Kasnije možete raditi ovu vježbu tako što ćete sami nacrtati tablicu s kaotičnim rasporedom cifri u poljima ili je možete naći na internetu.

♦ Korist: povećava brzinu primanja i obrade informacija, a također razvija i periferni vid.

Znakovi prstima

3 3

Postavite prste desne ruke tako da pokazuju znak „mir“, a prstima lijeve pokažite „ok“.  Potom naizmjenično mijenjajte položaj prstiju, tako što će desna ruka pokazivati „ok“, a lijeva „mir“. Ponovite nekoliko puta. A sada napravite ovu vježbu istovremeno i lijevom i desnom rukom.

atma.hr – 39

♦ Korist: trenira pažnju i pomaže da brzo prijeđemo s jednog zadatka na drugi.

Sinkronizirano pisanje

4 2

Uzmite dva lista papira i u svaku ruku po olovku. Počnite istovremeno objema rukama crtati geometrijske figure. Također možete pisati i slova ili riječi s istom količinom simbola.

♦ Korist: sinkronizirano pisanje uči mozak da istovremeno rješava nekoliko zadataka, tako što aktivira rad obje hemisfere.

Još nekoliko savjeta

Neurobiolog Lawrence C. Katz je razradio sistem vježbi za mozak, u cilju očuvanja njegovih funkcija do duboke starosti. Evo nekoliko savjeta iz njegovih knjiga:

atma.hr – 52
♦ Trenirajte nedominantnu ruku, vršeći njome uobičajene radnje, kao što je npr. pranje zuba ili češljanje.

♦ Tuširajte se i obavljajte druge redovne aktivnosti zatvorenih očiju.

♦ Mijenjajte putanju kojom idete na posao, u trgovinu ili do drugih uobičajenih mjesta.

♦ Gledajte video bez zvuka, pokušavajući preko gestikulacije i pokreta razumjeti o čemu se radi.

uspesnazena.com

22 KURKUMIN

AKCIJA! ULTRA JAKI KURKUMIN

kurkumin

Demencija, depresija i artritis - Patent za liječenje Alzheimerove bolesti

Učinkovitiji u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume! Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).
Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II
Akcijska cijena: 239 kn 203,15 kn - Kupi ovdje

AKCIJA TRAJE DO 31.04.2021.