Designed by Freepik

Život ponekad zna biti zaista brutalan i situacije koje nas zateknu znaju nam ostaviti duboke rane. No rane mogu zacijeliti i što im prije to dopustite to je bolje za vas. Donosimo vam 5 savjeta kako pronaći mir u teškim vremenima.

atma.hr – 52
1. Prepoznajte razliku između SEBE i onoga kroz što prolazite

Vi ste više od onoga što vas muči. Vrlo stvaran dio vas postoji iznad svih vaših briga, iznad vaših sumnji, neovisan o svim vašim problemima i frustracijama kroz koje možda trenutno prolazite.

Napravite korak unazad i promatrajte sebe kako doživljavate svaki trenutak. Budite prisutni. Promatrajte se kako razmišljate, kako djelujete, kako proživljavate emocije. Vaše tijelo možda prolazi kroz neku bol, ali ta bol niste vi. Vaš um možda muče problemi, ali ti problemi niste vi.

2. Otvorite se nekome kome vjerujete

Niste sami. Kad ste na mračnom mjestu, pustite nekog posebnog da uđe. Vi znate tko je ta osoba. Ne očekujte da će oni riješiti vaše probleme, samo im omogućite da se skupa s vama suoče s tim problemima. Dajte im dozvolu da budu uz vas. Oni ne moraju nužno biti u mogućnosti da vas izvuku iz mračnog mjesta na kojem se nalazite, ali svjetlo koje donose kad uđu će vam barem pokazati gdje se nalaze vrata.

atma.hr – 52
3. Pojednostavite svoja očekivanja i budite prisutni sa životnim lekcijama

Život nema obavezu da vam da upravo ono što očekujete. Bez obzira za čim tragate, to će rijetko doći u obliku koji ste očekivali.

Greške i prepreke (pa čak i gubici) su jednostavno oblik prakse.

Morate vidjeti i prihvatiti stvari kakve jesu, ne kakvim ste se nadali, kakve ste htjeli ili očekivali da budu. Samo zato što nije ispalo kako ste zamislili, ne znači da vas neće naučiti točno onome što trebate znati i kako doći do mjesta gdje u konačnici želite biti.

4. Krećite se PREMA nečemu umjesto OD nečega

“Nemojte razmišljati o jedenju onog čokoladnog kolača!” O čemu sad razmišljate? O jedenju onog kolača, zar ne? Kada se koncentrirate na ne-razmišljanju u nečemu, na kraju samo o tome razmišljate.

Ista filozofija vrijedi i kad je riječ o oslobađanju svog uma od negativne prošlosti. Dok se uporno pokušavate odmaknuti od onoga što ne želite, vi ste prisiljeni razmišljati o tome toliko da cijelo vrijeme nosite tu težinu na sebi. No, ako umjesto toga odaberete usredotočiti svoju energiju na kretanje prema nečemu što želite, prirodno ćete ostaviti negativnu težinu iza kako napredujete prema naprijed.

Umjesto da se koncentrirate na uklanjanje negativnog, koncentrirajte se na stvaranje nečeg pozitivnog.

banner za knjige sretan novac

5. Dajte si vremena

Uzmite svo vrijeme koje vam je potrebno. Emocionalno iscjeljivanje je proces; nemojte žuriti kroz njega. Također, ne dopustite ni drugima da vas na silu požuruju kroz taj proces.

Za krenuti naprijed nije dovoljan jedan dan.

Potrebno je puno malih koraka kako bismo se mogli osloboditi svoje slomljene prošlosti i zaliječiti svoje rane.

Angel Chernoff