Designed by Freepik

Tijekom fenomenalnih četrdesetih, osjećate se jednostavno nepobjedivo. One su, ipak, fantastične godine.

atma.hr – 39

Ali, tijekom četrdesetih događaju se i suptilne promjene o kojima bi trebalo povesti računa prije nego postanu problem (dolazi do usporavanja metabolizma, gubitka mišićne mase, hormonskih promjena, kao i povećanja razine stresa i učestalosti depresije).

Sljedećih pet preventivnih navika može vam pomoći da se ne samo suprotstavite spomenutim promjenama već i da ostanete zdravi, imate više energije i budete spremni za sve divne godine koje su tek pred vama.

1. Doručkujte na miru svako jutro

Nutricionisti se slažu da je doručak od suštinskog značaja za održavanje linije i sprječavanje debljanja. Obrok na početku dana “radi u dogovoru” s metabolizmom, koji je najjači ujutro, a on je odgovoran i za suzbijanje želje za slatkišima kada dođe do pada šećera u krvi.

Pokušajte uvrstiti toplu vodu s limunom i kurkumom kao prvu stvar koju ćete popiti ujutro kao najbolji svakodnevni detoks koji možete podariti svom organizmu.

Ne zaboravite i na sve dobrobiti stare, dobre zobene kaše.

Kavicu popijte barem pola sata iza ovoga. Nemojte ju više piti na tašte 🙂

atma.hr – 39

2. Povećajte unos kalcija i vitamina D

Oba su od suštinksog značaja za zdravlje kostiju i sprječavanje nastanka osteoporoze. Zdravstveni stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetima unositi 1000 mg kalcija i 400 do 800 IJ vitamina D dnevno. Najbolje ih je unositi putem namirinica koje ih sadrže (orašasti plodovi, sjemenke, grah, mlijeko obogaćeno D vitaminom), a ukoliko ih ne uspijte unijeti putem hrane, preporuča se koristiti suplemente (naravno, nemojte ih unositi na svoju ruku, prvo se posavjetujte sa stručnom osobom).

Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate Vaše zdravlje. Izlaganje suncu je zaista jedna od najmoćnijih terapija, čiji efekt premašuje djelovanje mnogih modernih lijekova.

atma.hr – 39

3. Držite stres pod kontrolom

Zdravo, “smireno” srce kuca brže kada udahnete i sporije kada zrak izbacite van. Međutim, stres sprječava ovu prirodnu “srčanu frekvenciju” aktivirajući nezdrave promjene u cijelom tijelu uključujući povećanje krvnog tlaka, manjak energije i brže odumiranje stanica. U stvari, zbog stresa brže starite.

Kako biste srce doveli do zdravijeg ritma, udahnite duboko kroz nos, zaustavite dah na par sekudni i onda izbacite zrak kroz usta, svaki put kada osjetite povećanje tlaka. To aktivira lutajući živac Vagus te opušta mišiće, srce, dišne putove i krvne žile.

Ne zaboravite na duhovnu praksu (meditaciju, jogu, mantru, molitvu…), čitanje, glazbu, kreativnost, hobi, šetnju u prirodi, kupku, san i odmor…


Widget not in any sidebars

4. Povećajte unos proteina i radite vježbe snage

Unošenje hrane sa svim amino kiselinama neophodnim za formiranje cjelokupnih proteina, najmanje dva puta dnevno, povećava razinu raspoloženja uslijed čega dolazi do smanjenja simptoma depresije. Preporuča se unositi oko 1-1,5 gr proteina po kg tjelesne težine.

Dobri izvori proteina za vegetarijance/vegane:

Sirutka (whey), posni mladi sir, konopljin protein, kvinoja, orašidi (posebno kikiriki), seitan (pšenično meso – samo za osobe neosjetljive na gluten), mahunarke (posebno njihovi produkti tofu i tempeh), klice i sjemenke (posebno bučine sjemenke i chia) te zeleno lisnato povrće.

Zaboravite više iscrpljujuće joggiranje svaki dan. Vježbe snage kao ništa drugo (bilo s vlastitim tijelom ili s utezima) održavaju gustoću kostiju, poboljšavaju i održavaju tonus mišića, ubrzavaju metabolizam 24 sata dnevno, dugoročno uklanjaju salo i najbolje oblikuju tijelo, a nadasve energiziraju.


Widget not in any sidebars

5. Družite se s pozitivnim osobama

Druženje smanjuje razinu stresa, poboljšava samopouzdanje pa čak može utjecati i na bolje razumijevanje s partnerom. Kada je riječ o društvenom životu, žene su istinski dobre u tome, ali on prilično pada u drugi plan u četrdesetima, najčešće zbog karijere i obiteljskih obveza. Ipak, istraživanja pokazuju da žene koje su dobro društveno povezane imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog tlaka i srčanih oboljenja.

Družite se s dobrim ljudima, smijte se i plačite zajedno, dijelite i uživajte u životu!

Autor: minimagazin.info / atma.hr

22 KURKUMIN

AKCIJA! ULTRA JAKI KURKUMIN

kurkumin

Demencija, depresija i artritis - Patent za liječenje Alzheimerove bolesti

Učinkovitiji u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume! Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).
Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II
Akcijska cijena: 239 kn 203,15 kn - Kupi ovdje

AKCIJA TRAJE DO 31.04.2021.