Vrijeme je da počnete razmišljati o proljetnom vrtu i neka vaš ovogodišnji vrt bude najbolji kojeg ste ikada zasadili. Zašto? Svijet postaje sve nesigurnije mjesto za život. Možda će vam uskoro zatrebati vlastiti izvori hrane i zdravlja zasađeni u vašem vrtu. Organsko vrtlarstvo ne podržava korištenje kemikalija kojima se na umjetan način postiže brži rast biljaka i njihova zaštita od insekata.

Organski uzgoj se zasniva na prirodnim načelima vrtlarstva koji se koriste već tisućama godina. Permakulturno organsko vrtlarstvo ide i korak dalje, naglašavajući potrebu za održivim uzgojem biljaka, funkcionirajući u skladu prirodnog okruženja. Permakulturno organsko vrtlarstvo postaje sve popularnije. Sve više ljudi  prihvaća ovaj jeftin i relativno jednostavan način uzgoja vlastitog voća, povrća, začinskog bilja i cvijeća.

1. Odaberite lokaciju

Promatrajte zemlju na kojoj planirate započeti uzgoj nekoliko puta dnevno. Obratite pozornost na dijelove koji su pretežno na suncu, te na one koji imaju više hlada. Ako je u vašim krajevima sunce rijetkost, izlažete mu svoje biljke što više možete. S druge strane, ako živite u krajevima gdje ima puno sunca, s dužim sušnim razdobljima, pokušajte zaštititi biljke hladom. Također, razmislite kako da zaštitite biljke od jakoga vjetra koji im može naštetiti. Čak i mali vrtovi imaju svoje mikroklime. Uzmite to u obzir prilikom sadnje kako biste biljkama osigurali dovoljno sunca ili hlada, prema njihovim specifičnim potrebama.

2. Odaberite biljke

Izbjegavajte biljke sklone bolestima i zahtjevne biljke koje treba prskati ili podrezivati. Bolje je da odaberite biljke koje uspijevaju u vašem području, nego biljke koje morate štiti od utjecaja okoliša koji im ne odgovara. Ukoliko je moguće, odaberite biljke od kojih ćete imati višestruku korist: koje daju cvjetove u prvoj sezoni te plodove u drugoj, koje će krošnjom stvoriti hlad za druge biljke i vašem vrtu dati prirodnu ljepotu. Domaće biljke će privući prirodne oprašivače poput pčela, te leptire koji će vašem vrtu dati dodatan šarm i ljepotu.

3. Napravite dom za vaše biljke

Preporučujem da napravite podignute gredice koje će olakšati brigu o biljkama, pružiti bolju cirkulaciju zraka, zaštititi ih od hladnoće te smanjiti potrošnju vode. Organski vrt možete napraviti i u stanu! Podignute gredice i okomita sadnja će Vam omogućiti da na malom prostoru uzgojite ljekovite biljke, povrće i cvijeće.

raised-beds

4. Hranjenje vaših biljaka

Jedan od glavnih zadataka permakulturnog organskog vrta jest izbjegavanje otpada. Upravo to što imate vrt daje vam mogućnost da iznova koristite prirodni otpad poput ljuski jaja, kora voća i povrća, ostataka od kave i drugi prirodni otpad kojeg obično bacate u smeće. Od toga otpada napravite kompost koji je poput zlata za vaše biljke.

5. Zalijevanje vaših biljaka

Moderni vrtlari ne slijede načela održivosti i ovise o  izvorima vode. Koriste crijeva i prskalice da bi uzgojili biljke koje zahtijevaju puno vode u suhim područjima. Permakulturni organski vrt koristi prirodne izvore vode koliko je to moguće, maksimalnim upotrebom  podzemnih voda i kišnice. Na otvorenom ostavite bačve gdje će se skupljati kišnica koju ćete koristiti za zalijevanje vašeg vrta.

6. Zaštita biljaka od štetočina

Izbjegavanje kemikalija ne znači da ćete imati vrt pun štetočina. U borbi protiv štetočina može pomoći prirodna sinergija između nekih biljaka – ako ih posadite jednu blizu druge povećava se njihova snaga i urod, te se one bolje štite od nametnika. Kako biljke imaju ljekovito djelovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno utjecati i jedna na drugu.

Više o kompatibilnim biljkama možete pročitati ovdje.

Izvor: naturalnews.com
Prijevod: alternativa-za-vas.com
Prenosi: 2012-transformacijasvijesti.com