Food photo created by jcomp - www.freepik.com

Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije. Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija, a uz to, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od kroničnih oboljenja, poput raka i srčanih bolesti.

atma.hr – 78
Mrkvu obično grickate sirovu ili je pak konzumirate kuhanu, pirjanu ili zapečenu? Jeste li ikada razmišljali o tome da od nje pripremate svježi sok? Puno je dobrih razloga da već danas počnete s praksom pijenja ovog prekrasnog narančastog nektara.

Mrkva je, uz ciklu, jedna od najzdravijih vrsta korjenastog povrća te je s opravdanim razlogom često sastavni dio prirodnih načina liječenja raka i drugih kroničnih oboljenja. Premda se mrkva danas može naći i u drugim nijansama, najčešće je dostupna u narančastoj boji.

Upravo ta boja ukazuje na obilje karotenoida, točnije beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u izuzetno važni vitamin A.   Osim što daje snažan poticaj imunitetu, beta-karoten poboljšava vid i pridonosi zdravlju kože.

Uz to, djeluje protiv slobodnih radikala te smanjuje rizik od kroničnih oboljenja, poput raka i srčanih bolesti.

Mrkva je siromašna kalorijama, a bogata topivim i netopivim vlaknima, što je čini savršenim izborom kod viška kilograma i konstipacije. Sadrži i važne antioksidanse, poput vitamina C, D, E i K te minerala kalcija, kalija i magnezija.

atma.hr – 39

Zašto je sok najbolji izbor?

Ako mrkvu konzumirate sirovu, pirjanu ili pečenu, pojest ćete možda jednu-dvije, a za pripremu samo jedne šalice soka trebat će vam oko 5 cijelih mrkvi. To znači da ćete konzumacijom samo jedne šalice svježeg soka u svoj organizam unijeti puno veću dozu antioksidansa i nutrijenata.

Na taj način ćete i svom imunitetu dati snažniji poticaj i pridonijet ćete lužnatosti organizma (mrkva, naime, spada među alkalno ili lužnato povrće).

7 dobrih razloga za konzumaciju soka od mrkve

1. Čuva zdravlje kože te ima anti-age učinak

Sok od mrkve izvrstan je za vašu kožu zahvaljujući beta-karotenu, luteinu i likopenu. Beta-karoten između ostalog smanjuje upalne procese i pomaže u bržem zacjeljivanju rana.

Učestalom konzumacijom ovog superzdravog nektara primijetit ćete da vaša koža postaje ljepša i blistavija, a bore manje naglašene jer mrkva je odličan anti-age saveznik!

atma.hr – 75
2. Poboljšava vid i štiti zdravlje očiju

Beta-karoten, lutein i zeaksantin iz soka od mrkve pravi su saveznici zdravlja vaših očiju koji poboljšavaju i  vaš vid noću. Beta-karoten u tijelu se pretvara u vitamin A, koji je presudan za zdravlje očiju i dobar vid, čak i u zrelijim godinama.

Zahvaljujući luteinu što ga mrkva sadrži, redovitom konzumacijom soka uvelike ćete smanjiti rizik od katarakta i makularne degeneracije, koji sve češće pogađaju stariju populaciju.

3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

Svakodnevnom konzumacijom jedne šalice soka od mrkve znatno ćete smanjiti oksidativni stres, kao i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Sok od mrkve također smanjuje tzv. loši kolesterol, koji se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima, a usto potiče proizvodnju žuči, što je ključno za probavljanje masti.

Jedna je studija također pokazala da povećan unos mrkve u organizam može znatno smanjiti rizik od srčanog udara.

4. Prevenira različite oblike raka

Učestalom konzumacijom mrkve i njezina soka, pokazala su istraživanja, moguće je prevenirati neke oblike raka, poput leukemije, raka prostate, jajnika i dojke.

Karotenoidi, osobito beta-karoten, djeluju u organizmu tako što zaustavljaju oštećenja DNK-a, mutacije u stanicama i upalne procese. Na taj način pružaju snažnu zaštitu od karcinoma.

atma.hr – 78
5. Čuva zdravlje mozga i jača njegove funkcije

Sok od mrkve pridonosi i radu mozga, poboljšava memoriju te snaži kognitivne funkcije. Mrkva smanjuje oksidativni stres u mozgu te na taj način sprečava slabljenje signala koji odašilju živci.

Želite li znatno smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti, redovito pijte sok od mrkve.

6. Pridonosi zdravlju usne šupljine

Nutrijenti iz mrkve snaže imunitet te djeluju protiv štetnih bakterija i toksina koji se nakupljaju u desnima i usnoj šupljini. I njezini minerali imaju snažno antibakterijsko djelovanje.

Također, jedete li mrkvu ili pijete njezin sok odmah nakon obroka, spriječit ćete nakupljanje plaka na zubima.

Zahvaljujući bogatstvu vlakana, sok od mrkve poboljšat će i vašu probavu, a usto će eliminirati neke štetne bakterije iz probavnog sustava.

atma.hr – 39

7. Odličan je izbor i za trudnice i bebe!

Sok od mrkve odličan je izbor za konzumaciju tijekom i nakon trudnoće zato što sadrži kalij, kalcij, folate, magnezij i, naravno, vitamin A. Kalcij snaži bebine kosti, a folati smanjuju rizik od degenerativnih poremećaja u razvoju fetusa.

Vitamini A i C iz mrkve pomažu i majci i bebi da razviju snažan imunitet te da budu otporniji na infekcije.

alternativa-za-vas

29 SNAGA ZELENIH SOKOVA

SNAGA ZELENIH SOKOVA

snaga zelenih sokova trece dopunjeno izdanje3

120 recepata cijeđenih i kašastih zelenih sokova

Knjiga sadrži 120 recepata za cijeđene i kašaste zelene sokove, koji su bogati sastojcima iz našeg podneblja te su zaista moćni u osobnoj transformaciji zdravlja.

Uz recepte, u knjizi ćete naći i mnoštvo uputstava, savjeta, objašnjenja iz dugogodišnje prakse.

134 stranice, format: 14×20

Cijena: 80,10 kn - Kupi ovdje