Designed by Freepik

Astma je kronična upalna bolest dišnih puteva. Upala uzrokuje naticanje bronha te time onemogućuje normalno disanje. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od astme u svijetu boluje 235 milijuna ljudi. Na eskalaciju ove bolesti utječu zagađen zrak, sjedilački način života, rijetki boravci u prirodi, prerađena hrana bez hranjive vrijednosti, slab imunitet i genetičke predispozicije.

atma.hr – 78
Blage napadaje astme klasična medicina suzbija inhalatorima, dok snažni napadaji zahtijevaju liječničku pomoć. Klasična medicina smatra da je astma neizlječiva bolest te da oboljele moraju koristiti lijekove do kraja svog života. Međutim, alternativna medicina nudi cijeli niz prirodnih lijekova koje mogu ublažiti, čak i kompletno izliječiti astmu. Jedan od načina prirodnog liječenja astme je tretman eteričnim uljima. Liječenje eteričnim uljima preporučuje se provoditi između napadaja astme. Pri tome dobro je koristiti difuzer koji učinkovito raspršuje eterična ulja prostorijom u kojoj boravite.

1. Limun (Citrus limonum)

Plod od kojeg se dobiva ovo eterično ulje potječe iz Indije. Dobiva se cijeđenjem kore zrelog ploda hladnim prešanjem. Ulje je zelenkastožute boje, a njegov miris je svjež i oštar. Limonin je osnovni sastojak limunovog ulja te djeluje protuupalno. Znanstvenici s Izraelskog tehnološkog instituta dokazali su da udisanje limunovog ulja sprječava astmatične napadaje. Osim toga, ovo se eterično ulje koristi i za ublažavanje simptoma gripe i umora. Dodajte nekoliko kapi limunovog ulja u toplu kupku ili ih nakapajte na tkaninu te je primaknite nosu.

atma.hr – 39

2. Kamilica (Matricaria chamomilla)

Kamilica je poznata i pod nazivima plava kamilica, mađarska kamilica i njemačka kamilica. Valja ju razlikovati od rimske kamilice (Chamaemelum nobile). Ulje kamilice tamnoplave je boje, ima sladak miris, nalik svježe pokošenoj travi.  Eterično ulje obične kamilice dobiva se destilacijom cvjetova vodenom parom. Njezina protualergijska, antispazmodička, antibiotska i protuupalna svojstva odavna su poznata. Za ublažavanje alergija i sprječavanje astmatičnih napadaja eterično ulje ove biljke možete koristiti tako da nakapate nekoliko kapi u kupku, difuzer ili ih dodate masažnom ulju.

3. Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

Eterično ulje eukaliptusa dobiva se vodenom destilacijom svježeg ili djelomično osušenog lišća i mladih grana ovoga stabla. Miris esencijalnog ulja je oštar, svjež i vrlo karakterističan, a ulje je blijedožute boje. Za sprječavanje astmatičnih napadaja najvažnija su analgetska, antibakterijska, antispazmodička i protuupalna svojstva ovoga ulja.  Dodajte par kapi ovog ulja pri inhalaciji, jer ono olakšava tegobe s kihanjem, gripom i dišnim putevima. Pospješit ćete disanje i ako nakapate nekoliko kapi u toplu kupku. Međutim, budite vrlo oprezni, jer je eukaliptusovo ulje jedno od najintenzivnijih. Iako se eterična ulja uglavnom dobro slažu jedno s drugim, eukaliptusovo ulje posebno se dobro slaže s lavandom i limunom.

atma.hr – 75
4. Metvica (Mentha piperita)

Eterično ulje metvice dobiva se destilacijom vodenom parom svježe ili djelomično osušene biljke osim korijena neposredno prije cvatnje. Eterično ulje metvice ima svjež i jak miris mentola i blijedožute je boje. Njegova anestetička, antiseptička i antispazmodička svojstva svrstavaju ga u ulja koja najviše pomažu pri sprečavanju astmatičnih napadaja. Udisanje ovog eteričnog ulja pomaže opustiti mišiće dišnog trakta, a upravo je to funkcija koju imaju konvencionalni inhalatori. Možete dodati nekoliko kapljica toploj kupki. Posebno se dobro slaže s citrusom i lavandom.

5. Lavanda (Lavandula angustifolia)

Eterično ulje lavande opuštajuće je i smirujuće, s izraženim antiseptičkim svojstvima. Svježeg je i blagog mirisa, bistro i gotovo prozirno. Uspješno sprečava i ublažava simptome astme i prehlade, otvarajući dišne puteve.

Možete nakapati nekoliko kapi u kupku, ili ga koristiti u difuzoru. Osobito je učinkovito pomiješate li ga s eteričnim uljem metvice.

atma.hr – 78
6. Niauli (Melaleuca viridiflora)

Eterično ulje niaulija dobiva se destilacijom vodenom parom iz mladog lišća i grana ovog zimzelenog australskog stabla. Miris mu je slatkast i svjež, a boja mu varira. Ono može biti bezbojno, ali i svijetložuto ili zelenkasto. Njegova moćna antiseptička svojstva pokazala su se djelotvornima u suzbijanju tegoba kao što su astma i bronhitis. Odlično se slaže i nadopunjava s eteričnim uljem lavande i metvice.

7. Anis (Pimpinella anisum)

Eterično ulje anisa dobiva se destilacijom zrelih plodova i sjemenki ove biljke vodenom parom. Ovo ulje oporog i pikantnog mirisa ima vrhunska antiseptička i antispazmodička svojstva te je sastojak mnogih lijekova protiv kašlja. Vrijednost anisa je u tome što snažno razgrađuje sluz u grlu i plućima te potiče iskašljavanje. Učinkovit je u sprečavanju astme, prehlada i drugih tegoba vezanih uz dišni trakt. Imate li astmu dodajte nekoliko kapi u toplu kupku, ali izbjegavajte mirisanje nerazrijeđenog esencijalnog ulja anisa.

Autor: Ozren Podnar / alternativa-za-vas.com

22 KURKUMIN

AKCIJA! ULTRA JAKI KURKUMIN

kurkumin

Demencija, depresija i artritis - Patent za liječenje Alzheimerove bolesti

Učinkovitiji u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume! Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).
Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II
Akcijska cijena: 239 kn 203,15 kn - Kupi ovdje

AKCIJA TRAJE DO 31.04.2021.