Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Novac ne može kupiti sreću. Ipak, neka istraživanja pokazuju da možda i može. Kažu da ovisi o tome kako novac trošite.

Skorija studija objavljena u „Proceedings of the National Academy of Sciences“ pokazuje da kada ljudi troše novac na usluge koje im štede vrijeme, kao što su čišćenje kuće, uređivanje dvorišta ili dostava namirnica, to može učiniti da se osjećaju sretnije.

Usporedbe radi, novac potrošen na materijalna dobra – ne potiču pozitivne emocije na način koji očekujemo.

Ukratko, treba kupovati današnji glavni resurs, a to je – vrijeme. Ipak, živimo u vremenu kada nam se nameće da je potrebno imati najnoviji model mobilnog telefona, televizora, najmoderniji par cipela… Rijetko tko se odlučuje trošiti novac na usluge koje štede vrijeme. Zašto?

atma.hr – 75
Kako kaže Elizabeth Dunn, profesorica psihologije, kada nekome dajemo novac za nešto što i sami možemo učiniti, imamo osjećaj krivnje.

Ipak, kada unajmimo nekoga da učini nešto što mi ne želimo ili teško pronalazimo vrijeme za to, osjećat ćemo se zadovoljniji kvalitetom života.

Upravo je to pokazao eksperiment. Košenje travnjaka i čišćenje kupatila donijelo je više zadovoljstva i pozitivnih emocija od bilo kakve kupovine dobara.

Rezultati su iznenadili čak i psihologe. Ali, kada malo bolje razmislimo, ima smisla. Svaki put kada kažemo NE nečemu što ne želimo raditi, kažemo DA nečemu što želimo raditi i što nam donosi zadovoljstvo. To dalje utječe na cjelokupnu životnu sreću.

bizlife

atma.hr – 39