atma.hr – 52
Kroz povijest, ametist se cijenio zbog svoje sposobnosti da stimulira i smiruje um i emocije. Danas ga se klasificira kao poludragi kamen, no u prošlosti je njegova vrijednost bila jednaka dijamantu. U sebi nosi energiju vatre i strasti, kreativnosti i duhovnosti, a istovremeno potiče logiku i trezvenost.

Ametist isijava nježnu energiju visokih vibracija, koje utječu na treće oko i krunu, te eterične čakre. Stimulira epifizu, izoštrava duhovni vid i širi svijest kako o unutrašnjem, tako i o vanjskom svijetu. Donosi snove uvida i proročanske vizije. Odličan za meditaciju, produbljuje koncentraciju i stišava um. Koristan za osobe sklone osuđivanju jer pomaže da sagledamo situaciju iz više kutova.

Izuzetno koristan za emocionalnu ravnotežu, ametist smiruje osobe koje se osjećaju iscrpljeno i pod svakodnevnim su stresom. Smiruje anksioznost koja vodi ka fizičkoj napetosti i glavoboljama, i odličan je kristal za one impulzivnog karaktera i neprimjerenom izražavanju ljutnje. Pomaže otkriti uzroke negativnim oblicima ponašanja i navikama. Potiče ispravno donošenje odluka vođenih unutarnjom mudrošću, umjesto programiranim reakcijama.

Ametist potiče rad žlijezda i balansira nivo hormona u tijelu. Poboljšava apsorpciju kisika, stimulira metabolizam i cirkulaciju. Podiže imunitet i ublažava bolove i infekcije svake vrste. Vjeruje se da odlično djeluje na tinitus i općenito probleme sa sluhom. Liječi nesanicu i noćne more. Opušta živčani sustav i oslobađa od stresa i depresije.

Ametist je ekstremno moćan kamen zaštitnik, visokih duhovnih vibracija. Štiti od psihičkih napada, preobražavajući energiju u ljubav. Njegov mir razvija viša stanja svijesti i meditaciju. Ametist ima snažne iscjelitejske i pročišćavajuće moći, motivira duhovnu svjesnost. Mentalno, smiruje i objedinjuje, pomaže prijenos nervnih signala kroz mozak.

Pomaže kod nesanice, štiti i od kroničnih noćnih mora. Ametist popravlja memoriju i pojačava motivaciju, čineći vas sposobnijima da postavite realistične ciljeve. Ametist dovodi u ravnotežu naše uspone i padove, potpomažući emotivno fokusiranje. Otpušta ljutnju, bijes i anksioznost.

Dolores Paller, Apsara Kristalni Nakit

atma.hr – 52
atma.hr – 52