Svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom. Subota je dan kojim vlada Saturn! Dobro je pomoći nekome tko je na neki način ugrožen (bolesni, stari, siromašni, beskućnici i sl.).Također, čistite na današnji dan i svoj dom, ali i svoj unutarnji dom, mjesto gdje prebiva duša. Bilo koja vrsta čišćenja je preporučena i ona vanjska i unutarnja.

atma.hr – 52
SUBOTA je dan kojim vlada Saturn

Njegovo ime na sanskritu je Shani. On je planet kojeg se mnogi boje, a zapravo je naš najbolji učitelj. On predstavlja poriv za sigurnošću, a izvlači na površinu duboke strahove od života, hladnoće ili melankolije.

Djeluje sporo, hladno i tamno, a pod njegovim utjecajem imamo osjećaj kao da je vrijeme stalo. Upravo i jest tako, vrijeme stane kako bi raščistili sve ono iz prošlosti što nas vuče unazad i koči put prema naprijed. Saturn je i kao stari mudrac. Donosi ozbiljnost, disciplinu, predanost, strpljenje i ustrajnost. Podržava duboka učenja i kroz njega možemo duhovno napredovati.

Subota je dan u kojem sebe trebamo darovati drugima. Dobro je pomoći nekome tko je na neki način ugrožen (bolesni, stari, siromašni, beskućnici i sl.). Subotom možete raditi nešto i na donacije ako podučavate. Također, čistite na današnji dan i svoj dom, ali i svoj unutarnji dom, mjesto gdje prebiva duša. Bilo koja vrsta čišćenja je preporučena i ona vanjska i unutarnja.

Saturnove boje su tamno plava, ljubičasta i crna. On vlada kožom, kostima i zubima. Povezuje nas sa elementom zemlje u nama pa je dobar dan i za provesti ga u prirodi, ili prošetati nekim gradskim parkom.

Dio dana provedite u tišini, duhovnom proučavanju, razmišljanju o dugoročnim planovima i donošenju nekih važnih životnih odluka. Kroz jednostavan čin šutnje i tišine, energija je sačuvana, a Božanske kvalitete u nama rastu. Tišina opušta i obnavlja, a mnogi unutarnji odgovori se razotkrivaju i razbistravaju um.

Vaša yoga subotom može biti posvećena duljem ostajanju u asanama koje traže strpljenje i koje su vam teške. Poput Kurmasane koja je pravi primjer strpljenja, predaje i prepuštanja.

Kurma znači kornjača na sanskritu pa se možete zamisliti kao da uvlačite svoja osjetila i um duboko prema unutra. Kornjača je spora, dugovječna i polagano diše. Kurmasanu ponovite tri puta po deset dahova. Vidjet ćete kako težina popušta.

atma.hr – 52
1280px Kurmasana Tortoise Pose with Hands Facing Back
wikipedia.org

Druga saturnova asana je Garudasana (položaj velike ptice). Osjetite postojanost i snagu koja iz nje izvire.

Garudasana in park
wikipedia.org

Danas možete napraviti Yoni-mudru (također zvana i Shanmukhi) koja predstavlja „Zatvaranje sedam vrata“. Ona je jedna od najvažnijih tehnika pratyahare. Blokiranje otvora na glavi dovodi do povlačenja osjetila i osluškivanja svog unutarnjeg zvuka koji u yogi zovemo nada. Izvodi se tako da se sjedi u Lotosu ili polu-lotosu uspravne kralježnice i glave.

Laktovi su podignuti u visini ramena i paralelno s podom. Uši se zatvaraju palcima, oči kažiprstima, nosnice srednjim prstima, gornje usnice prstenjakom a donje s malim prstima. Udiše se polako i duboko.

atma.hr – 52
Shanmukhi Mudra
ayurwiki.org

Na kraju udisanja zatvaraju se nosnice i dah se zadržava do 1 ili koliko je ugodno. Nakon toga polako otpustite prste sa lica i polako izdišite. Energija i toplina iz ruku i prstiju stimuliraju opuštanje živaca i mišića lica. Fizički, ova praksa pomaže u liječenju bolesti očiju, nosa i grla te pomaže kod čestih vrtoglavica. Psihički, balansira unutarnju i vanjsku svijest. Duhovno smiruje lutanje uma što donosi osjećaj jasnoće i unutarnjeg mira. Ponovite ju 3-5 puta.

Pranayama u duhu Saturna je Samavritti Pranayama ili kvadratno disanje: Ovo disanje poboljšava koncentraciju i pomaže meditaciji. Ponovno će napuniti praničnu i psihičku energiju, uključujući i čakre. Izjednačuje tok daha i kada je radite možete zamisliti kvadrat u kojem se dah kreće u smjeru kazaljke na satu.

Za početak je brojenje daha  4-4-4-4 (udah, zadržavanje, izdah, zadržavanje). Povećajte do 8 s vremenom. Fokusirajte se na mentalno ponavljanje „Om“ tijekom svakog brojanja, to pomaže za otkrivanje mentalnih dubina dok će se kasnije „Om“ povezati s otkucajima srca.

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST

Saturn nas uvodi prema unutra i u meditaciju. Odražava disciplinirani um i volju. Jedna od njegovih najznačajnijih kvaliteta je koncentracija, a koncentracija ili jedno-usmjerenost pažnje je put prema meditaciji. Svakako subotom posvetite dan dužoj meditaciji. Zaboravite na tijelo i povucite se u svoj mali tajni vrt, malu spilju vaše duše.  Što dublje idete više sreće ćete tamo naći.

Saturn vlada konopljom, što je interesantno s obzirom da je konoplja jedna od najkvalitetnijih biljaka  a istovremeno jedna od najozloglašenijih. Od nje možete graditi kuću, izrađivati razne materijale i odjeću, a za zdravlje su konopljino ulje, brašno i sjemenke jedne od najcjenjenijih. Čak su i kozmetički preparati poput krema, balzama, sapuna i sl. jedni od najboljih. Sve što imate od konoplje upućuje na dugovječnost!

Saturnovo voće je dunja, povrće blitva a žitarice ječam. Izaberite nešto od toga za danas i tako ćete lako zadovoljiti Saturna. Drugo bilje kojim Saturn vlada su bršljan, čempres, vrba, bunika, šafran i različak.

atma.hr – 52
Saturnov zaštitnik je Gospodin Vishnu, onaj koji održava, uspostavlja vrlinu i koji je na samom vrhu hijerarhije Univerzuma. On će vas blagosloviti vrlinama koje u nama razvijaju sreću, moral, čistoću i duhovnost. Zaštitit će vas od negativnosti, posebno vaših prošlih postupaka.

Saturn je često nazivan i „Gospodarom karme“ a ovdje je jedna lijepa poruka Swamija P. Yoganande (koji je i sam Jarac, Saturnov predstavnik, rođen 5. siječnja):

Sjeme prošle karme ne može proklijati ako je sprženo na božanskoj vatri mudrosti. Što je čovjekova samospoznaja dublja, to on svojim tananim duhovnim vibracijama utječe na cjelokupni svemir, a sam je manje obuzet pojavnosnim tijekom (karmom).“

Prethodna objavaŽenske teme: Ženske ovisnosti i kako ih se osloboditi
Slijedeća objavaNemoj barem malo biti ni žena ni majka ni kraljica
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science