Designed by Freepik

Možda ste puno puta poželjeli vježbati jogu? Ili ste razmišljali o tome da bi joga mogla pomoći vašem zdravlju ili vas smiriti? Ali onda ste vidjeli sliku mršave, gipke mlade djevojke u čudesnom položaju zamotanih ruku i nogu oko tijela, pa ste samo odmahnuli glavom, „Nije to za mene!“ Popustili ste tako jednoj od najčešćih zabluda o jogi. Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu vještinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome što joga jest i kako nam može pomoći.

Piše: Senka Ljubić

atma.hr – 39

Jogu podučavam osam godina, tijekom kojih sam imala prilike vježbati s mnogo divnih ljudi. Bilo je mnogo pitanja, mnogo smirujućih razgovora u kojima sam željela pružiti što više informacija o onom što znam iz osobnog iskustva stečenog dugogodišnjim prakticiranjem ove drevne vještine. Većina vježbača počinje s namjerom da otkloni bolove u leđima, da se opusti, da razgiba tijelo. Malo po malo, kako otkrivaju sve mogućnosti i ljepotu joge, vježbači postaju svjesni da je joga puno više od toga. Joga može dati upute za upotrebu onoga što smo dobili na dar s rođenjem: našeg savršenog tijela, našeg uma, života! Ipak ona nije religija, ona je više od sportske aktivnosti. Za sve koji traže unutrašnji mir, zdravlje i samo-spoznaju joga nudi razrađen sistem vježbanja, disanja, mentalnog i duhovnog razvoja. Joga je način života. Na moju veliku radost, posljednjih godina joga postaje sve popularnija, zahvaljujući povoljnim učincima na sve veći broj vježbača koji su se sami uvjerili u njene blagodati. Među onima koji su manje upućeni u ovu drevnu vještinu postoje neka pogrešna tumačenja, mitovi ili zablude o tome što joga jest i kako nam može pomoći. Kao kamen spoticanja najčešće se uz jogu vežu sljedeće zablude:

1. Joga je za gipke osobe

Joga se često prezentira prikazujući vježbača u nekom zadivljujuće zamršenom položaju tijela. Ponekad ti položaji izgledaju gotovo akrobatski, pa mogu odbiti vježbače koji osjećaju da im tijelo nije gipko, imaju neku zdravstvenu tegobu ili možda višak kilograma. Istina je upravo suprotna! Joga je namijenjena svima, pogotovo tijelima koja su malo „zahrđala“ ili malo kruća. Naša su tijela različite građe, svatko ima svoja fizička ograničenja, pa ne možemo svi napraviti baš sve. I ne trebamo! Svaka asana, položaj tijela, ima brojne varijacije i može se lako prilagoditi mogućnostima svakog pojedinog vježbača. Čak će i dobro izveden dio asane dati pozitivne učinke. Neke ćemo asane napraviti bez ikakvih teškoća, a nekima ćemo se baviti dulje vrijeme. Mnogi se vježbači začude kad već nakon nekoliko početnih satova joge otkriju da im je tijelo gipkije nego što su mislili, da puno toga mogu napraviti. Zadivljujuće je pratiti kako već nakon par mjeseci kontinuiranog vježbanja, tijelo pokazuje veliki napredak.

atma.hr – 39

2. Fizičko vježbanje je najvažniji aspekt joge

Fizičko vježbanje je za većinu Zapadnjaka prvi susret s jogom i najčešći način prakticiranja.

Kad počnemo fizički vježbati izvodeći asane, susrest ćemo se i s ostalim aspektima joge. Opažajući što sve osjećamo dok dišemo i držimo tijelo u određenom položaju, mi zapravo promatramo sebe. Možemo li se koncentrirati na to što radimo? Jesmo li nestrpljivi? Jesmo li odlučni i uporni? Kad povežemo pokret s disanjem, kad svjesno i koncentrirano opažamo osjete svog tijela, valove svog uma, misli koje dolaze, energiju koju smo pokrenuli u tijelu, onda zapravo učimo o sebi i tek onda radimo jogu! Možda ćemo s vremenom pokušati meditirati. Otkrivamo da je joga vrlo kompleksna vještina koja se sastoji od različitih načina na koje stječemo iskustvo na putu duhovnog razvoja. U samim temeljima joge je njenih osam putova, osam udova. Pojednostavljeno rečeno uz fizičko vježbanje, disanje i meditaciju čini ih i svjesno ponašanje u kojem prakticiramo nenasilje, iskrenost, zadovoljstvo onim što imamo, skromnost, koncentraciju i još mnogo toga.

3. Joga je „samo“ istezanje i opuštanje

Ova je tvrdnja točna, ako iz nje izbacimo riječ – samo! Asane i njihov slijed izvođenja složene su tako da rade na snazi mišića podjednako kao i na njihovom istezanju. Joga zahtjeva snagu i izdržljivost, unutrašnju disciplinu da bismo zadržali tijelo u nekoj asani. Ako asana zahtjeva više fizičke snage, moramo se još više koncentrirati na disanje. Tako naše misli neće moći odlutati, jer čim izgubimo koncentraciju, tijelo gubi ravnotežu. Pravilno izvođenja asana podučava kako aktivirati mišiće, a rasteretiti kralježnicu. Mnogo puta lošim držanjem prilikom svakodnevnih poslova opterećujemo kralježnicu. Bolan vrat ili donji dio leđa najčešća su posljedica nepravilnog držanja. Joga asane poboljšavaju ne samo držanje tijela, već razvijaju svijest o tijelu. Joga je stoga puno više od istezanja. Ona povezuje snagu i gipkost tijela s umom, čime postižemo ravnotežu, koordinaciju pokreta, smirenost.

atma.hr – 39

4. Joga je spora i dosadna

Joga nije natjecateljska disciplina. Tu se ne pumpaju mišići, nema trčanja, nema ciljne crte na koju moramo stići prije od ostalih. Staviti tijelo u određeni položaj i zadržati ga mirnim možda se ne čini dinamičnim, no to je samo vanjski dojam. Toliko se toga događa unutra, na razini energije i osjeta! Vježbanjem joge otvara se unutrašnji svijet u kojem otkrivamo svoje fizičke i mentalne granice. Joga je vještina koja zahtjeva određenu zrelost, spremnost da se prepozna i otkrije taj unutrašnji svijet. To je beskrajno područje koje možemo dugo istraživati i uvijek otkriti nešto novo. Zbog toga joga nikad nije dosadna. Postoje brojni stilovi joge, neki su izvana gledano sporiji, poput yin joge, a neki su dinamičniji, poput vinyasa flow joge. No bez obzira na stil joge kojeg prakticirate, bezbrojne varijacije u tradicionalnim stilovima uvijek dodaju element novog i izazovnog. Kad jednom i sami probate, osjetiti ćete da je joga sve samo ne dosadna!

5. Joga je religija

Joga nije religija, jednako kao što nije ni sport. Joga je alat kojeg koristimo u osobnom duhovnom razvoju. Za razliku od religija, joga ne propisuje pravila i zabrane, već daje naputke za vježbe koje nas kroz osobno iskustvo vode spoznaji istinske stvarnosti. Joga je način života kojeg odabiru svi oni koji se žele povezati sa svojom nutrinom i proširiti svoju duhovnu svjesnost. Vježbanje joge nije u suprotnosti ni sa kojom velikom religijom, jer potiče ljubav, jednakost, poštivanje, razumijevanje, toleranciju. Njene jače izražene duhovne strane poput meditacije ili pjevanja mantri nisu religijske, već duhovne prakse kojima postižemo opuštenost, mir i svjesnost.

atma.hr – 39

6. Ako vježbaš jogu moraš biti vegetarijanac

Vježbači joge nakon nekog vremena počinju svoje tijelo doživljavati na razini energije. Nakon prakticiranja asana osjećamo da je tijelo osvježeno, da smo izbacili otrove iz njega. Prirodno je da taj izvanredni osjećaj želimo zadržati što duže, pa ćemo više paziti na to što unosimo u sebe. Nova znanstvena otkrića na području nutricionizma uz našu osobnu proširenu svjesnost o tijelu i njegovoj energiji pomoći će nam da odaberemo najbolju vrstu prehrane za sebe. Vegetarijanstvo je dobrodošlo na energetskoj razini, ako to odgovara pravim potrebama tijela i jamči zdravlje. Učestale alergije ili intolerancije na pšenicu usmjeravaju sve veći broj ljudi na paleo prehranu. U jogi se smatra da je osobno iskustvo presudno, joga nema opće prihvaćene dogme koje se pod svaku cijenu moraju pratiti, pa ćete na isti način, osobnim iskustvom i onim što znate da je dobro za vaše zdravlje, izabrati svoj način prehrane.

7. Joga je samo za mlade

Ljepota joge leži u činjenici da ju možete sigurno i uspješno početi prakticirati bez obzira na svoje godine. Što smo stariji to je važnije vježbanje asana, jer s vremenom opada prirodna gipkost tijela, pa ju je dobro održavati. Svaka asana ima svoje modifikacije, pa ju vježbači prilagođavaju svojim trenutnim mogućnostima kao i svojim godinama. Korist koju dobivamo pomaže u mnogim tegobama koje mogu pratiti zrelu životnu dob. Joga pomaže u poboljšanju probave, regulaciji krvnog tlaka, učvršćuje mišiće čime se ublažava osteoporoza, može pomoći kod artritisa, nesanice i mnogih drugih tegoba. Prakticiranjem joge ostajemo gipki i zdravi, vedra duha i smireni.

atma.hr – 39

8. Pomoću joge ne mogu smršaviti

Kontinuiranim vježbanjem moguće je smršavjeti, zbog vježbanja ali i zbog nove svijesti o tijelu. Mnoge asane imaju detoksifikacijski učinak, pa će tijelo lakše izbaciti ili sagorjeti otrove u tijelu. Ne radi se samo o asanama, već i o vježbama disanja. Različitim tehnikama disanja povećavamo unos kisika i time ubrzavamo izmjenu tvari, već i pročišćavamo dišne putove, povećavamo kapacitet pluća i uravnotežujemo energetsko tijelo. Kad nakon svakog vježbanja joge osjetimo svježinu u tijelu, osjećaj pročišćenosti, s puno više pozornosti pazimo što ćemo u njega unijeti. Počinjemo više računa voditi o hrani, pa se i zbog toga organizam pročišćuje, a kilogrami polako ali sigurno tope.

9. Joga je za žene

Tradicionalna joga je dugo vremena bila rezervirana za muškarce. Širenjem na Zapad joga se posljednjih pedesetak godina preobrazila. Činjenica je da među vježbačima joge trenutno ima više žena, prema nekim ispitivanjima 72%. No posljednjih se godina taj omjer uravnotežuje. Joga je izvanredan način za fizičko vježbanje kao i za uspostavljanje ravnoteže u životu. Njome postižemo zdravlje i unutrašnji mir, a to su potrebe kojima jednako teže žene i muškarci. Uz to među suvremenim velikim zapadnjačkim učiteljima joge gotovo da ima više muškaraca. Muškarci koji se aktivno bave sportom pomoću joge mogu istegnuti mišiće koji su možda postali previše kruti, povećati razgibanost zglobova i gipkost tijela, a da pritom i dalje rade na njegovoj snazi.

atma.hr – 39

10. Joga može ozlijediti kralježnicu

Ponekad se određeni položaji tijela čine vrlo teškim i izazovnim. Primjerice, stoj na glavi mnogim vježbačima izgleda opasno i nedostižno. Mnogo sam puta čula komentar: bojim se da mi ne pukne vrat! Postoji predodžba da su neke od asana neprirodne za kralježnicu. Ipak, ova drevna vještina vodi računa o anatomiji tijela. Slijed asana naizmjence izdužuje ili skuplja kralježnicu, uvija ju, jača mišiće oko kralježnice koji ju podupiru. Asane pomažu u pravilnom držanju tijela što će rasteretiti one dijelove kralježnice koji su preopterećeni lošim držanjem. Uz to sam vježbač će osjetiti svoje mogućnosti, a uz stručnog učitelja prilagoditi svoju praksu tako da bude sigurna i ugodna.

Senka Ljubić / jogapozdravsuncu.hr

46 SAL RACHELE: INTEGRACIJA DUŠE