Kako bi osvjestili svoje disanje i pripremili se za neke druge tehnike disanja u tome će vam pomoći potpuno disanje ili dirga pranayama. To je vrlo jednostavna tehnika u čijoj praksi treba osvijestiti i osjetiti sva tri dijela tijela koji aktivno sudjeluju u procesu disanja, u tri faze.

atma.hr – 52
Izvođenje:

  • Legnite na pod i na leđa, sa rukama koje se odmaraju uz tijelo.
  • Potpuno opustite cijelo tijelo i um.
  • Kad ste se opustili, usmjerite svoju pažnju na disanje i promatrajte koje dijelove tijela najjaktivnije pokreće dah.
  • 1. Faza: Svoju pažnju usmjerite na regiju trbuha i položite dlanove u blizini pupka. Udahnite postupno (polako i potpuno) brojeći do 8 sekundi u predio trbuha. Osjetite kako se dah širi na trbuhu. Držite dah za 6 sekundi i postupno izdahnite brojeći do 8, sa stalnim ispuštanjem daha iz trbuha dok pluća nisu potpuno prazna. Ponovite 3 puta. Na kraju odmorite ruke uz tijelo i prijeđite na normalno disanje.
  • 2. Faza: Osvijestite dio tijela gdje su rebra, dijafragma i grudni koš. Promatrajte za par sekudni kako dah pokreće taj dio tijela. Položite dlanove na donji dio grudnog koša, gdje su gornja rebra i napunite udahom pluća samo do sredine (grudni koš) brojeći do 8 sekundi. Jedino se grudni koš puni i podiže. Držite dah brojeći do 6 sekundi i osjetite puninu grudnog koša. Postupno izdahnite brojeći do 8 sekundi i vratite grudni koš u početni položaj. Ponovite 3 puta. Odmorite ruke uz tijelo i opustite dah.
  • 3. Faza: U zadnjoj fazi usmjerite svoju pažnju na gornji dio grudnog koša i područje ključne kosti. Položite dlanove na predio ključne kosti i udahnite opet brojeći do 8 sekundi. Promatrajte kako se grudni koš diže prema bradi a trbuh se istovremeno pomiče prema dolje. Držite dah do 6 sekundi, koncentracija je cijelo vrijeme na predjelu ključne kosti. Izdahnite opet do 8 sekundi. Ponovite 3 puta. Na kraju opustite ruke uz tijelo i odmorite se.

atma.hr – 52
Sada bi pluća trebala biti kompletno puna. Tokom izvođenja svih faza osjetite senzacije kako se ruke pomiću zajedno sa dahom i tijelom. Dah je istovremeno blag i dubok a svaki izdah treba potpuno isprazniti pluća. Disanje se izvodi u omjeru 8:6:8 (udah, zadržavanje, izdah). Ponovite cijeli postupak 3 do 12 puta.

Tehnika je odlična za osvještavanje procesa disanja, za početnike u pranayami, za pripremu prije izvođenja drugih tehnika disanja i sl. Može se raditi i u sjedećem položaju. Radite je s punom pažnjom i opušteno.

Dirga pranayama pomaže nam otpustiti blokade u dahu uzrokovane prevelikom mentalnom i emocionalnom napetosti. Potpuno opušta i vraća disanje u ravnotežu. Na taj način se umiruju misli, emocije, osjetila i fokusi te se otvara put za protok kisika i životne energije (prane).

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga

www.yogazagreb.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaČemu nas uče prošli životi i međuživoti?
Slijedeća objavaDuhovna i metafizička odredišta – čakre svijeta
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science